JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tine meierier hemmeligholder lederlønninger. Det provoserer

Lønn og bonus må tåle dagens lys, sier tillitsvalgte.
Er det bare vi på gulvet som ikke skal være lønnsledende?, undrer tillitsvalgte i Tine.

Er det bare vi på gulvet som ikke skal være lønnsledende?, undrer tillitsvalgte i Tine.

Jan-Erik Østlie

erlend@lomedia.no

Det er vår og lønnsoppgjør i lufta, men ikke alle er like åpne omkring kronene som havner på kontoen. Nå har samvirkelaget Tine innført lederbonuser og besluttet at de skal holde sine lederlønninger hemmelige.

Grunnen? De vil ikke miste de flinke lederne sine.

– Det er slik at temperaturen i arbeidsmarkedet har nådd nye høyder under pandemien, og talenter og kloke hoder er mer enda mer ettertraktet enn vanlig. I Tine har vi mange av nettopp disse kloke hodene, og har samtidig sett at vi har vist en større åpenhet enn hva som er fornuftig i relasjon til nettopp denne problemstillingen når vi ser oss opp mot andre sammenlignbare aktører, uttaler kommunikasjonsdirektør i Tine, Ole Martin Buene, til Nationen.

Provoserer tillitsvalgte

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt fra NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), reagerer kraftig på hemmeligholdet.

– Det at Tine nå har besluttet å holde lederlønninger hemmelige er noe vi tillitsvalgte i NNN i Tine er sterkt imot. Vi har alltid ment at det å spille med åpne kort rundt lederlønninger er veldig viktig, skriver Johansen i en epost til NNN-arbeideren / FriFagbevegelse.

Johansen peker på at i en samvirkebedrift som Tine, som eies av bønder, bør det være ekstra viktig med åpenhet.

– Denne lønnspolitikken med bonusordning vil jo også slå direkte ut på overskuddet til bonden. De vil jo heller ikke kunne ha en oversikt over hvor stor denne bonusen vil være til enhver tid.

Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker

Frykter større ubalanse

Det er de åtte konserndirektørene som lønna ikke offentliggjøres for.

Konsernsjef Gunnar Hovland hadde ifølge regnskapet utbetalt 4 millioner kroner i fjor, og opptjent pensjon på 1,9 millioner kroner. Konsernledelsen for øvrig fikk til sammen utbetalt 20,3 millioner kroner i lønn, og 8,7 millioner kroner i opptjent pensjon.

Johansen frykter at det nå blir større ubalanse i lønnsutviklingen mellom de ansatte på gulvet og toppledelsen. Og at høyere lønninger i toppen betyr enda sterkere krav om effektivisering og kostnadskutt ute på Tine-anleggene.

– Vi tillitsvalgte blir fortalt i lønnsoppgjør at vi ansatte i Tine ikke kan eller skal være lønnsledende, så hvorfor skal toppledelsens lønn da være hemmelig? Eller er det bare vi på gulvet som ikke skal være lønnsledende? spør Johansen.

Denne skaper debatt: Lars Olav saksøkte Tine etter varslingssak: – Føles som et angrep på meg som tillitsvalgt

Tine: Støtter ønsket om ikke å være lønnsledende

Kommunikasjonsdirektør Ole Martin Buene skriver i en epost til NNN-arbeideren / FriFagbevegelse at han ikke er enig at lønningene holdes hemmelige.

Eiere og ansatte har fortsatt anledning til å følge utviklingen for ledelsen som helhet, påpeker han.

«Jeg tror ikke det bringer mye godt med seg å diskutere dette med Tines konserntillitsvalgt i mediene, men Johansen er en del av det Tines konsernstyre som har vedtatt denne endringen og signert årsrapporten. Jeg har ved flere anledninger fremsnakket nettopp dette styret som finner balansen og langsiktigheten som et selskap som Tine trenger, også i denne saken. Her er det ikke snakk om mindre åpenhet eller hemmelighold, men å gjøre nødvendige grep for å støtte ønsket om å ikke være lønnsledende. Samtidig praktiserer vi stor åpenhet i at eiere og ansatte kan følge utviklingen for både konsernsjef og konsernledelse som helhet, noe jeg tror Johansen egentlig er enig i at er fornuftig», skriver Buene i eposten.

Årsrapporten for Tine 2021 kan leses her

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse