JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veikart for matindustri: – Mangel på folk kan bety nedleggelser

Næringsmiddelindustrien spiller en nøkkelrolle for å øke beredskapen og selvforsyningen i landet, mener regjeringen. Og har lansert et veikart for å oppnå nettopp det.
Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen er glad for at regjeringen og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen tar matindustrien på alvor.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen er glad for at regjeringen og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen tar matindustrien på alvor.

Martin Guttormsen Slørdal

Saken oppsummert

– Næringsmiddelindustrien er så viktig for landet vårt, at vi knapt kan få sagt det, uttalte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen til MatvareWatch, da han lanserte regjeringens nye veikart for landbruksbasert næringsmiddelindustri tidligere i sommer.

Veikartet kommer som et haleheng på den større industrimeldingen som kom i mars i år.

Rekruttering vanskeligst

Veikartet fokuserer på seks nøkkelområder: Råvarer, selvforsyning og matvareberedskap; Marked og konkurransekraft; Grønn omstilling; Arbeidskraft, utdanning og rekruttering; Forskning, utvikling og innovasjon; og EØS-regelverk

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserer arbeidstakerne i mat- og drikkevareindustrien. De er glade for at regjeringen tar industrien på alvor.

– Vi risikerer en svekket matproduksjon og en svekket norsk beredskap om vi ikke følger opp veikartet, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Hennes største bekymring er knyttet til rekruttering til bransjen. I verste fall kan mangel på folk bety at norske virksomheter må flytte ut av landet.

Bedriftenes hovedoppgave

– Det er en voldsom kamp om arbeidskraft. Vi må melde oss på! Vi trenger flere hender og hoder for å bevare den norske matindustrien, understreker Aker Hansen.

Som NNN-arbeideren har skrevet tidligere, er det noen steder prekær mangel på folk. Og store deler av industrien preges av et generasjonsskifte.

Det er også politikerne godt klar over. De fikk blant annet overlevert rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon» i 2021. Og det er behov for tiltak, mener Aker Hansen.

– Samtidig ligger hovedoppgaven hos bedriftene selv. De må selge seg inn som attraktive arbeidsplasser og ta inn lærlinger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss