JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

– Vi skal ha strømavtaler som alle kan forstå, sier Terje Aasland

Nå blir avtalene enklere.
Nå skal det bli enklere for strømkundene, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Nå skal det bli enklere for strømkundene, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Jan-Erik Østlie

bibiana.piene@ntb.no

Allerede denne uka kan en standardavtale for spotpris på strøm være på plass. Alle selskapene må tilby den samme avtalen.

Mandag morgen møtte Aasland og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, samt Distriktsenergi og Samfunnsbedriftene energi for å diskutere et forslag til en standard spotprisavtale.

– Organisasjonene har jobbet godt og konstruktivt og har fått på plass en standard spotprisavtale som de kan tilby strømsalgselskapene i løpet av denne uka. Dette kan være i markedet i løpet av veldig kort tid, kanskje allerede denne uka, sier Aasland til NTB.

Debatt: «LO sa klart fra at det var uaktuelt at det norske folk skulle betale dyrere strøm på grunn av utenlandskabler»

Enklere for kundene

Den siste tida har strømselskaper fått mye kritikk, blant annet for å lure strømkunder inn i dyre avtaler de ikke har forutsetninger for å skjønne.

En standard spotprisavtale betyr at det eneste som kan skille selskapene, er hvor stort påslag de har per kilowattime, samt månedsavgiften.

Det vil gjøre det mye enklere for strømkunder å sammenligne avtalene, mener Aasland.

– Det er et virvar av ulike strømavtaler, og det er utrolig komplisert å forholde seg til alle avtalene som foreligger. Én standard avtale i samtlige selskaper vil gjøre det mye enklere for kundene, sier han.

Brennhett marked for norske ovner: Hos Jøtul slår strømkrise og prisvekst positivt ut

Skjerper reglene

Aasland har tidligere varslet at han vil skjerpe reaksjonene overfor selskaper som bryter regelverket.

Dem er det «urovekkende» mange av, har han tidligere uttalt.

– Nå har vi sendt dette oppdraget til reguleringsmyndigheten (REM), som regulerer konsesjonene, og bedt dem se på hvordan konsesjonene kan bli vanskeligere å få og lettere å miste, sier han.

Svaret kan komme før sommeren, ifølge statsråden.

– Da kommer vi til å iverksette tiltak også på det området, sier han.

Mye lest: 200 permitterte i Rec Solar venter spent: – Nedleggelse har jeg aldri hatt tro på, sier tillitsvalgt

Må selv sjekke avtaler

Fornybar Norge mener den nye standardavtalen er bra for både strømkunder og strømselskaper.

Den gjør det lettere å orientere seg i markedet og skjerper konkurransen, sier direktør for produksjon og marked i Fornybar Norge, Toini Løvseth.

– Når man sammenligner epler med epler, så blir det jo skarpere konkurranse mellom de ulike leverandørene. Men den utfordringen tar de, sier hun til NTB.

Samtidig må vanlige strømkunder selv sørge for at de får den beste avtalen, understreker hun – og oppfordrer alle til å sjekke.

– Det er veldig enkelt å bytte strømavtale, det et gjort på et øyeblikk, sier Løvseth.

Aktuelt: Regjeringen sier nei til momskutt på strøm

Warning
Annonse
Annonse