JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Frp, Rødt og SV vil hasteinnkalle Stortinget i strømsaken

Presidentskapet skal avgjøre dette mandag 8. august.
Bård Hoksrud og Frp vil hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken.

Bård Hoksrud og Frp vil hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken.

Jan-Erik Østlie

– Regjeringen har nok en gang vist at de er totalt handlingslammet når de skal håndtere kriser, og derfor må Stortinget gripe inn igjen, sier andre nestleder Bård Hoksrud i Frps stortingsgruppe.

Samtidig kritiserer partiet sin tidligere partner Høyre.

– Dessverre har Høyre sagt at det er uaktuelt å støtte makspris og avgrense strømeksporten, så vi er avhengig av at regjeringspartiene snur for å få flertall, sier Hoksrud.

Strømprisen: Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

Høyre og Ap er skeptiske

Høyre-topp og energipolitiker Nikolai Astrup rykket tirsdag ut og sa at partiet ikke vil støtte en makspris på strøm, eller avgrensning av strømeksporten.

– En makspris på strøm vil i verste fall kunne føre til en enda verre situasjon med rasjonering av strøm. Det kan føre til at vi ikke har lys i husene, sier Astrup.

Også statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han er skeptisk til en makspris, selv om regjeringen utreder to ulike varianter av dette.

– Makspris høres enkelt og greit ut, og jeg forstår at mange synes det høres forlokkende ut. Men det er altså mange vektige grunner mot det, sa Støre til NTB i helgen.

Likevel er det nettopp makspris flere partier på Stortinget, samt fagbevegelsen ber om.

Denne skaper debatt: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister, mener tidligere LO-leder

Koker på grasrota til regjeringen

Mandag kokte det på grasrota i Ap og i Senterpartiet. LO-forbund rykket ut med krav om makspris, mens Sp-nestor Per Olaf Lundteigen krevde grep fra regjeringen innen mandag.

Lundteigen ba konkret om to tiltak:

– Regulering av bruken av kraftkablene, sånn at vi ikke fortsetter med eksport når vi har lav dekning, og at vi får en strømstøtteordning for næringslivet, sa han til TV 2.

Hoksrud påpeker at Frp har foreslått en makspris på 50 øre, skroting av elektrifiseringen av sokkelen, utbygging av ny vannkraft, krav til magasinfylling og begrensning av strømeksporten.

Ap-ordførerne i Kristiansand, Farsund og Stavanger gikk denne uka ut mot egen regjering og krevde nye tiltak fra Støre-regjeringen, men fikk ingen nye løsninger på bordet.

Rødt ber Stortinget overstyre regjeringen

Rødts nestleder vil at Stortinget skal sørge for å gi ordførerne på Sørlandet og i Rogaland de kraftfulle strømtiltakene de ber om.

Utspillet fra nestleder Marie Sneve Martinussen kommer etter at regjeringen på et møte tirsdag kveld ikke kunne love ordførerne sør og sørvest i landet noe.

– Når regjeringen ikke kan love ordførerne kraftfulle tiltak, må Stortinget selv ta grep. Stortinget må gi dem tiltakene de etterspør, sier Martinussen.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener Stortinget må overstyre regjeringen for å løse strømkrisen.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener Stortinget må overstyre regjeringen for å løse strømkrisen.

Leif Martin Kirknes

Blant annet mener hun at det må bety krav til kraftprodusentene om ikke å tappe magasinene for eksport, samt bedre ordninger til alle strømkundene, som makspris.

– Presidentskapet bør ta det til etterretning og i sitt møte mandag innkalle til ekstraordinært stortingsmøte, sier Rødt-nestlederen.

Forsker: – Kablene er hovedårsaken til at strømprisene har gått bananas

Warning
Annonse
Annonse