JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå er det lønna til kommuneansatte som øker mest

Lønna vokste med 6,4 prosent i tredje kvartal.
LØNN: At mange har fått  lønnsøkningen fra årets oppgjør tidligere enn i fjor, er mye av forklaringen på den kraftige lønnsveksten.

LØNN: At mange har fått lønnsøkningen fra årets oppgjør tidligere enn i fjor, er mye av forklaringen på den kraftige lønnsveksten.

Colourbox

Den sterke lønnsveksten i tredje kvartal skyldes at mange har fått penger fra årets lønnsoppgjør tidligere enn normalt.

– Det bidrar til en sterk lønnsvekst sammenlignet med fjoråret, da mange oppgjør kom sent. Samtidig er det flere av oppgjørene som ikke er med i statistikken for 3. kvartal, sier seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn Tonje Køber i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lønnsveksten for de to første kvartalene steg også fra de tilsvarende kvartalene i 2022, med henholdsvis 4,4 prosent og 5,2 prosent.

Lærerlønna trekker opp

Lønnsveksten er høy i alle sektorer, men lønna til kommuneansatte skiller seg ut. Der økte den avtalte månedslønna med 3270 kroner, som betyr en lønnsvekst på 7,4 prosent.

Forklaringen er den spesielle situasjonen for lærerne.

– Undervisning ikke fikk fjorårets lønnsoppgjør før i mai i år, da saken ble avgjort i rikslønnsnemnden i februar. I tillegg tyder tallene på at de allerede har begynt å få utbetalt noe av årets oppgjør, sier Tonje Køber.

Veksten i lønnstakere flatet ut

Antall lønnstakere har steget med 1 prosentpoeng fra tredje kvartal i 2022. Totalt var det 2,83 millioner som mottok lønn i Norge.

– Hvis vi ser bort fra periodene fra 2. kvartal 2020 der vi så en nedgang i antall lønnstakere, er dette den svakeste prosentvise veksten i antall lønnstakere vi har sett i statistikken, forklarer Køber i SSB.

Tall for fjerde kvartal publiseres 5. februar, og Køber forventer at de vil ha bedre oversikt over årets lønnsoppgjør da.

Les mer: Lønnsforskjellene øker i Norge. De med høyest lønn drar ifra

Snittlønna i 360 yrker 2022

Warning
Annonse
Annonse