JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledighet

Nav-sjefen tror norsk økonomi vil komme seg greit gjennom krisa

Noen flere kommer til å bli helt arbeidsledige i år og neste år, i følge Nav. Men Nav-sjefen tror den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom møtet med høy inflasjon og økte renter.
Nav-direktør Hans Christian Holte mener den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom en periode med inflasjon og høyere renter.

Nav-direktør Hans Christian Holte mener den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom en periode med inflasjon og høyere renter.

Leif Martin Kirknes

Høy prisvekst, økte renter og svakere etterspørsel etter norske varer gjør at Nav venter at ledigheten vil tilta noe.

I år oppgir i gjennomsnitt 53.000 personer at de er helt ledige, men dette vil øke til 61.000 neste år, ifølge arbeidsmarkedsprognosen.

– At kostnadene øker vil fortsatt være merkbart for både bedrifter og folk flest. Vi venter derfor at etterspørselen etter arbeidskraft vil gå noe ned, og at ledigheten vil fortsette å øke noe, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Det er først og fremst i konjunkturutsatte yrker at ledigheten øker. Det gjelder bygg og anlegg og innen IT- og ingeniørfag.

Tror på fortsatt lavt nivå

Fjoråret var preget av rekordhøy etterspørsel og stor mangel på arbeidskraft. Ledigheten falt til det laveste nivået siden finanskrisen, men for noen måneder siden begynte det å øke svakt igjen.

Holte understreker at nivået fortsatt vil ligge lavt.

– Vi venter altså at den norske økonomien og arbeidsmarkedet vil komme seg greit gjennom møtet med høy inflasjon og økte renter, sier Holte.

Tre av fire ledige er i utsatt gruppe

En stor andel av dem som er helt ledige, anses å være i en gruppe som er utsatt på arbeidsmarkedet. Disse er prioritert for oppfølging fra Nav.

Ved utgangen av februar var 76 prosent av alle som er helt ledige eller på arbeidsmarkedstiltak, i denne gruppen.

Dermed er tre av fire arbeidssøkere i en gruppe som er prioritert for oppfølging. De er enten yngre enn 30 år gamle, har ikke fullført videregående skole, er innvandrere eller de er i ferd med å miste dagpengene sine.

– Disse fortjener å få muligheten til å komme i jobb og bli i jobb. Vi trenger å samarbeide tettere med både arbeidsgivere og utdanningsmyndighetene for å lykkes med å inkludere flere i arbeidslivet, sier Holte.

Uføre og ledige unge: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse. Dette vil LO gjøre (september 22)

Venter flere ukrainere i jobb

Ledighetstallene gjenspeiler også at det har kommet flere flyktninger til landet. I fjor ble 18.700 flyktninger fra Ukraina bosatt, og bare 9 prosent av dem var i jobb ved utgangen av året.

Nav har imidlertid grunn til å tro at flere av disse ønsker seg ut i jobb, og at flere vil bli sysselsatt i løpet av året.

Jobbsøknaden: Fikk du ikke jobben du søkte på? Her er noen tips

(©NTB)

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Annonse

Flere saker

Annonse