JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nav-rådgiver Stian Thorvaldsen hjelper arbeidssøkere til å finne sin plass i arbeidslivet. Nå deler han sine tips til deg som ikke fikk jobben du søkte.

Nav-rådgiver Stian Thorvaldsen hjelper arbeidssøkere til å finne sin plass i arbeidslivet. Nå deler han sine tips til deg som ikke fikk jobben du søkte.

FO

Jobbsøknad

Fikk du ikke jobben du søkte på? Her er noen tips

Les Nav-rådgiverens og bemanningskonsulentens beste råd til hvordan du kommer deg videre.06.03.2023
13:48
13.03.2023 13:14

anne@lomedia.no

Å ikke få jobben du hadde ønsket deg, kan være veldig skuffende.

Kanskje fikk du beskjed om at «vi hadde svært mange godt kvalifiserte søkere, og denne gangen ble det dessverre ikke deg».

– Selv om det er vondt å bli valgt bort, så er faktisk det vanligste ikke å få jobben. Det kan man si til seg selv, sier velferdsviter Stian Thorvaldsen.

Han er rådgiver i Nav Fredrikstad og hjelper arbeidssøkere til å finne sin plass i arbeidslivet. Nå deler han sine tips til deg som ikke fikk jobben du søkte.

Hvordan går du på an igjen med nytt pågangsmot? Og hva skal du gjøre annerledes for å få neste jobb?

Jobb med søknadsbrevet

Thorvaldsen mener det aller viktigste er å jobbe godt med søknadsbrevet.

– Skriv en søknad du ikke har gjort før! Bygg opp teksten fra bunn, i stedet for å bearbeide en tidligere søknad. Da kan du spisse søknaden for akkurat denne jobben og hvorfor du passer i stillingen.

Han påpeker at arbeidsgivere er vanlige folk og like forskjellige som dem som søker jobb. Derfor er det ikke en fasit på hva som er den perfekte søknad og CV.

– Det varierer hva arbeidsgivere legger vekt på. Men noen ting er det greit å unngå, som lange avhandlinger eller standardiserte setninger.

Motivasjonen din

Både i søknadsbrevet og i intervjusituasjonen er det viktig å utdype din motivasjon for jobben, påpeker han.

– Motivasjon er et nøkkelord for å bli vurdert. Hva gjør deg til deg? Hva gjør at du tikker, hvorfor akkurat deg til denne jobben? Det gir dybde til søknaden i stedet for bare å påpeke din erfaring og kompetanse.

– Hvordan motiverer du kandidater til å søke på nytt?

– Skuffelsen er der. Mange får en liten sorgreaksjon. Men det betyr ikke at du ikke er god nok. Det var bare så mange andre som også ville ha jobben.

Innsikt: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Bortkastet tid

Han anbefaler ikke å bruke tid på å komme i kontakt med arbeidsgiveren som ga avslag.

– Så man bør ikke prøve å få svar på hvorfor man ikke nådde opp?

– Man kan gjøre det, og det hender man får ærlige svar, men dessverre får man sjeldent matnyttige tilbakemeldinger. Oftest får man høre at en annen var bedre eller hadde lengre fartstid, sier han.

Det er opplysninger som ikke hjelper deg med å endre taktikk, og du får sjelden gode svar på hva du bør jobbe med, påpeker han.

– Jeg bruker ikke tid på det med mine kandidater. Det er ikke så mange arbeidsgivere som velger å bruke tid på søkerne som ikke fikk jobben og et kort svar hjelper deg ikke videre, sier han.

Lage rutiner

Dersom man er arbeidsledig anbefaler han å lage en plan for jobbsøkingen og å følge den.

– Da må man være offensiv og sette av faste tidspunkt i uka til å lete etter nye stillinger og jobbe med søknader. Da lover du deg selv å følge den planen og gjøre det selv om du ikke er motivert, sier han.

Hvis man har en jobb, men ønsker seg noe annet, kan man også sette av tid til aktivt å søke.

Thorvaldsen opplever at han opplever at menn oftere enn kvinner aktivt ser etter nye jobber dersom de ikke er tilfreds, og setter inn støtet.

Møt opp fysisk

– Hvis man har sett en jobb man vil ha, hva ekstra kan man gjøre?

– Oppsøk arbeidsplassen, ta leder i hånda. Nå er alt så elektronisk, men man må ikke glemme at de fysiske møtene gjør noe med oss, sier han.

– Er det noe annet crazy man kan gjøre?

– Det er i alle fall lov å fortelle om bragder og resultater og vise fram tro på egne evner.

Han foreslår at du bruker en kollega eller en leder som du refererer til i søknadsbrevet eller i intervjuet: «Jeg får tilbakemelding om at jeg får til ditt eller datt», «kolleger sier om meg at …»

– Det er bedre å referere hva andre sier om deg, enn å bruke frasene om at du er positiv og blid. Unngå slike klisjeer, sier Thorvaldsen.

Kommentar: «Poenget må tross alt være å gjøre folk mer og ikke mindre motivert for arbeid»

Jakter ikke drømmejobber

Blant kandidatene han hjelper i Nav er det ressurssterke, godt utdanna folk som har havnet i en livskrise og som har mistet jobben, eller det kan være ungdom som aldri har hatt jobb.

– Er det mange som jakter på drømmejobben?

– Hva som er en drømmejobb er et definisjonsspørsmål. Hvis man har hatt et avbrekk fra arbeidslivet, og hvis det var den tidligere jobben som gjorde en dårlig, så vil man ofte prøve noe helt annet.

Da han begynte å jobbe med å få unge ut i jobb, trodde han mange så etter kule jobber som ikke var realistiske å få. Slik er det ikke.

– De unge tenker ofte veldig jordnært. De sier at nå vil jeg jobbe, så får jeg drømme senere. Mange er tilfreds med å få en jobb, så lenge de får inntekt og noe meningsfullt som er bra her og nå, sier han.

Mange konkurrerer

Grete Steinvikaune er barnevernspedagog og bemanningskonsulent i Dedicare, Nordens største selskap innen helse og sosialfaglig bemanning.

Hun rekrutterer og bemanner til miljøterapeutiske stillinger.

Steinvikaune påpeker at mange konkurrerer om jobbene og at det er det som går igjen når en kandidat ikke når opp.

– Det handler ikke nødvendigvis om deg, men hvem du konkurrerer mot. En annen var bedre, sier hun.

Hvis man har fått avslag på en spesifikk stilling, er hennes tips at man sier fra til arbeidsgiver at man er interessert i tilsvarende jobber. Det er i alle fall aktuelt for dem som søker jobb gjennom Dedicare.

– Vi synes det er positivt når kandidaten følger opp og ringer i etterkant, sier hun.

– Vil dere svare konkret på hva kandidaten må gjøre bedre neste gang?

– Det er vanskelig å svare på det. Om personen ikke var kvalifisert for stillingen, vil vi foreslå alternativer. Mange faggrupper får jobb gjennom oss, og det kreves ulik erfaring og kompetanse til ulike stillinger.

Mye delt: Syke og uføre trakasseres: – Jeg vet ærlig talt ikke hva som bor i folk

– Vær ærlig om deg selv

– Om man oppfyller formelle kriterier for en jobb, hva mer skal man legge vekt på?

– Man bør ta en vurdering på hvilke referanser man oppgir. Man kan også forhøre seg om det er spesifikk fagkompetanse arbeidsgiver er ute etter og så legge vekt på det, sier Steinvikaune.

Hun anbefaler jobbsøkere å by på seg selv, vise hvem man er, ikke nødvendigvis imponere, men fortelle om styrker og svakheter i intervjuet. At kandidaten er ærlig legges merke til, påpeker hun.

– Hvis man ikke fikk jobben er vel det viktigste ikke å gi opp, sier hun.

Dedicare har ledige stillinger for blant annet familieveiledere og saksbehandlere til barnevernstjenester i Viken, Innlandet, Troms og Finnmark.

I stillingsannonser som ligger ute nå blir vernepleiere lokket med sommerbonus og reise og bolig dekket.

– Når man søker jobb hos oss er det viktig å få fram hva som er motivasjon for stillingen. Det oppfattes positivt om man viser interesse og ringer om den utlyste stillingen, påpeker hun.

06.03.2023
13:48
13.03.2023 13:14Mest lest

Kronikk

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

Gorm Kallestad / NTB

Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser

– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.

– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.

Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen

Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson  flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Tri Nguyen Dinh

Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin

Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.

Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.

Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen

Støre får kritikk etter «arrogant» svar

Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Jan-Erik Østlie

Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det

Eirik Dahl Viggen

– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.

Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.

Ole Palmstrøm

Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

Jan Inge Haga

Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne

Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.

Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.

Håvard Sæbø

– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.

Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.

Berit Baumberger

Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

Morten Hansen

Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok

Jan-Erik Østlie

Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene

Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.

Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.

NTB/AP

Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Javad Parsa / NTB

Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet

Terje Pedersen / NTB

SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover

Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.

Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.

Eivind Senneset

Olaug klarte ikke å ta seg av sin egen sønn: – Jeg måtte undertrykke følelser i mange år


Flere saker