JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftselskaper

Seks grunner til at strømprisene kan holde seg lave

Mye tyder på at norske strømkunder ikke vil oppleve det høye prisnivået fra tidligere i år når høsten og vinteren kommer, mener analytikerne.
Mange senket innetemperaturen da strømprisene steg i fjor. Nå tror analytikere at vi ikke kommer til å se de samme høye nivåene i høst og vintersesongen som kommer.

Mange senket innetemperaturen da strømprisene steg i fjor. Nå tror analytikere at vi ikke kommer til å se de samme høye nivåene i høst og vintersesongen som kommer.

Leif Martin Kirknes

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Eksperter TV 2 har snakket med mener strømprisen vil ligge på rundt 1 krone per kilowattime i høst og noe høyere i vinter.

I den dyreste perioden i fjor på gjennomsnittsprisen i måneden på mellom 4 og 6 kroner. Men lite tyder på at det prisnivået kommer tilbake, ifølge ekspertene.

– Nei, det virker veldig lite sannsynlig, og det er flere grunner til det, sier nyhetsredaktør Olav Vilnes i bransjenettstedet Montel til kanalen.

Kraftanalytikerne mener seks forhold tilsier at strømprisen blir lavere i høst og vinter:

* Vellykket omlegging fra russisk gass i Europa

* Selve vissheten om at man klarer seg uten gass fra Russland

* God tilgang på LNG-naturgass

* Europa har klart å redusere av strømforbruket

* Økt strømproduksjon fra fornybare energikilder

* For Norge: God fylling i vannmagasinene og mer snø i fjellet

– EU har vært tøffe, men gjort en god jobb og styrt prisene. Reduksjonen i strømforbruk har også senket behovet for gass. Dermed er man mer i balanse uten den russiske gassen, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Én ting som kan gi knapphet, er økt etterspørsel fra det asiatiske markedet. Ifølge ekspertene er det ikke noe som umiddelbart tyder på at det vil skje nå.

Men strømprisen henger også sammen med været – og det blir en joker, ifølge Vilnes.

Aktuelt: Lovbrudd hos de 19 største strømselskapene

Warning
Annonse
Annonse