JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Lovbrudd hos de 19 største strømselskapene

14 av dem risikerer tvangsmulkt på 250.000 kroner i uka.
Forbrukertilsynet avdekket lovbrudd hos samtlige strømselskap de undersøkte.

Forbrukertilsynet avdekket lovbrudd hos samtlige strømselskap de undersøkte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

isabel.bech@ntb.no

Dette gjelder de mest alvorlige tilfellene av manglende opplysninger i markedsføringen, vesentlige brudd på kravene til prisliste samt alle brudd på kravene til opplysninger om angrerett før avtaleinngåelse, opplyser Forbrukertilsynet.

– Overtredelsene gjelder brudd på grunnleggende forbrukervernregler. Resultatet av kontrollen er nedslående og viser behovet for at vi også fremover fører et aktivt tilsyn i strømmarkedet, sier direktør Trond Rønningen i Forbrukertilsynet.

Nedslående

Forbrukertilsynet kommer til å fatte vedtak mot disse 14 selskapene selv om de innretter seg etter tilsynets anvisninger.

Det er for å sikre at selskapene ikke begår samme type lovbrudd framover.

– Forbrukertilsynet forventer at samtlige strømleverandører i Norge, også de som ikke er kontrollert i denne omgang, innretter seg etter lovens krav. Alle strømleverandører bør sette seg inn i varslene om vedtak og brevene som nå er sendt ut, og sørge for at de ikke begår tilsvarende lovbrudd, sier Rønningen.

De fem andre selskapene har gjort mindre lovbrudd.

Opprinnelig ble 20 selskaper undersøkt, og Forbrukertilsynet fant lovbrudd hos alle. To av selskapene har senere fusjonert, og det er derfor 19 som får brev fra tilsynet.

Aktørene dekker rundt 85 prosent av det totale antallet kunder på privatmarkedet.

Selskapene må senest 11. august svare på hva de vil gjøre.

Aktuelt: Nettselskaper skrur opp prisene fra 1. juli

Bra med tilsyn, mener bransjen selv

Forbrukertilsynet undersøkte følgende:

* Om markedsføring av strømavtaler på strømleverandørenes nettsider oppfyller krav i markedsføringsloven. Loven krever blant annet at forbruker skal få alle vesentlige opplysninger om avtalen på en klar og hensiktsmessig måte.

* Om leverandørene har lovpålagt prisliste tilgjengelig på sine nettsider, og om prislisten fyller lovens krav.

* Om leverandørene før avtaleinngåelse opplyser om angrerett i tråd med lovens krav.

Lyse er blant selskapene som er kontrollert. De synes det er bra at Forbrukertilsynet prioriterer tilsyn i deres bransje.

– Vi har vært av den oppfatning at vi har gjort ting riktig, men setter pris på at Forbrukertilsynet har gjennomgått vår virksomhet og gjort oss oppmerksom på uriktig praksis. Vi tar til etterretning at det finnes områder hvor vi ikke har gitt informasjon tidlig nok, tilgjengelig nok eller tydelig nok, sier Atle Simonsen, kommunikasjonssjef for energi i Lyse.

Sjokkert over ledelsen: Ansatte i strømselskap føler seg tvunget ut

Warning
Annonse
Annonse