JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utgiftene har økt med 45 prosent for boligeiere siden 2021

Siden styringsrenten var på null i 2021 har bokostnadene økt med 45 prosent for boligeiere i Norge, viser tall fra SSB.

Brian Cliff Olguin

– Utgifter knyttet til bolig har økt for de fleste i Norge de siste to årene. Økningen er spesielt sterk for eiere med større boliglån, mens boligeiere uten boliglån og leiere har hatt en langt mindre økning i boligutgifter, sier rådgiver Kristina Støren i Statistisk sentralbyrå i en pressemelding.

Tallene inkluderer alle bokostnader, som renter ekskludert avdrag, fellesutgifter, skatter, strøm og fyring. Det er særlig renteutgifter som drar tallet opp.

Aktuelt: Boligdrømmen ryker for stadig flere. Dette har arbeidsfolk råd til

Dersom avdrag ekskluderes, har oppgangen i boutgiftene vært 14 prosent. I kroner og øre har dette økt fra 154.700 kroner i 2021 til 176.000 kroner i 2023. Tallene er justert for inflasjon.

– Årsaken til at endringen i bokostnad er større enn endringen i boutgifter, er at det i stor grad er renter som har økt siden 2021, som gir utslag i totale bokostnader. Samtidig har betaling av avdrag gått ned, som gjør at de totale boutgiftene ikke øker i like stor grad, sier Støren.

Warning
Annonse
Annonse