JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan-Erik Østlie

Internasjonal Pris for Faglige Rettigheter

Årets vinner av Arthur Svensson-prisen: George (51) kjemper for helsearbeideres rett til å organisere seg

Den liberiske fagforeningslederen George Poe Williams fra helsearbeiderforbundet NAHWUL er i Norge denne uka for å motta den anerkjente Arthur Svensson-prisen på vegne av sitt forbund og seg selv. Nå håper han på drahjelp fra Norge for å få lov til å organisere folk i offentlig sektor.14.06.2022
15:34
14.06.2022 15:44

nina.hanssen@lomedia.no

– Sardiner. Små sardiner i olje fra Norge. Det er første minne jeg har om Norge fra min oppvekst i Maryland i Liberia. Vi fikk gratis skolemåltid og en av ingredienser var en boks ansjos fra Norge, sier han og ler.

Mannen i den grønne kjortelen med en gul penn i lomma som sitter foran oss på en kafé ikke langt unna Youngstorget bor vanligvis i eksil på ukjent sted i Vest-Afrika.

Denne uka besøker han Norge for første gang for å motta Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter på vegne av sitt forbund NAHWUL og seg selv.

Prisvinnerne i 2021: Frihetsforkjempere i Hviterussland fikk en viktig anerkjennelse

Henter inspirasjon og knytter nettverk

Sammen med Espen Løken i Industri & Energi har han en tett timeplan før den høytidelige prisutdelingen på Rockefeller i Oslo kvelden 15. juni.

I tillegg til prisvinnerens tale, vil også forbundsleder Frode Alfheim, Lizaveta Merliak fra BITU Belarus og Rosa Pavanelli, generalsekretær i Public Services International (PSI) og visepresident Karen Bjøro i International Council of Nurses si noen ord.

Williams er spent og takknemlig for blant annet den støtten de har hatt fra PSI siden Ebolakrisen i 2014, da mange helsearbeidere mistet livet fordi de ikke hadde beskyttelse.

Fagforeningsledere som krevde høyere lønn og beskyttelsesdrakter mistet selv jobben og mange fortsatte å jobbe frivillig i helsevesenet eller med fagforeningsarbeid.

Flere enn 200 helsearbeidere mistet livet under Ebolakrisen i landet. Fagforeningen ble av regjeringen ansett som fiender, fordi de var kritisk.

Tiden med Ebola: Da 11 av sykepleierkollegaene døde på jobb, overlot Martha ansvaret for sin egen baby til andre for å kjempe for bedre arbeidsvilkår

Mangel på ytringsfrihet

Fagforeningsleder Williams ble sparket fra jobben som helsearbeider i 2012, fordi han lot seg intervjue av lokal presse og ble sett på som oppvigler.

Hans kampsak var, da som nå, at offentlige ansatte skulle få mulighet til å organisere seg, slik at de kunne starte dialog med myndighetene om helsevesenet – som fortsatt er i svært dårlig forfatning.

Landet har et lite utviklet helsesystem og transportsikkerheten er begrenset, så det er ekstremt vanskelig å drive med fagforeningsarbeid.

– Det er vanskelig å drifte fagforeningen når de ikke engang får kreve inn fagforeningskontingent, ettersom det er ulovlig å organisere folk i offentlig sektor, sier Espen Løken fra Industri & Energi, som håper at prisen nå kanskje setter mer fokus på situasjonen i det vestafrikanske landet.

Han er ekstremt stolt over det arbeidet Williams gjør i en svært vanskelig situasjon.

– Dette handler om grunnleggende rettigheter som vi tar som en selvfølge, understreker Løken.

Myndighetene ser på fagforeningens vekst som en trussel, fagforeningslederne ble sparket fra jobbene sine.

Etter en global kampanje fikk Williams og kollegene jobbene tilbake, og NAHWUL fikk løfte om en rekke forbedringer og at fagforeningen skulle få forhandlingsrett. Men ingenting har skjedd siden det, innrømmer fredsprisvinneren.

– Vi kjemper om helt grunnleggende rettigheter til å organisere oss, få forhandlingsrett og en sosial dialog. Jeg gleder meg til å lære masse om den norske modellen og trepartsamarbeidet her, sier han.

Jan-Erik Østlie

Stort potensial

– Situasjonen i dag er ekstremt vanskelig, men med hjelp fra det svenske forbundet Kommunal har vi klart å få underskriftene til over 3000 medlemmer om at de ønsker å være i NAHWUL. Det er alt fra leger, sykepleiere, farmasøyters og fysioterapeuter men potensialet er 20.000 helsearbeidere i privat og offentlig sektor, forteller han.

Og er glad for at den liberiske regjeringen som styres av den tidligere fotballspilleren Dr. George Manneh Weah (56) fikk litt refs på årets ILO kongress i Genève i forrige uke.

ILO, som er FNs arbeidslivsorganisasjon, overvåker hvordan de 187 medlemsland følger ILOs konvensjoner og anbefalinger og alle land må jevnlig rapportere årlig om ILOs åtte kjernekonvensjoner, enten de har ratifisert dem eller ikke.

En av dem er retten til å organisere seg. Her fikk Liberia kritikk i år, noe Williams er glad for.

Uavhengige fagforeninger er en menneskerett

Williams håper at både ILO-kritikken og denne positive prisen vil få regjeringen til å endre holdning til fagorganiserte og la de organisere seg.

– I dag blir vi uglesett og de forstår ikke at vi gjennom sosial dialog kan bistå til en endring til det bedre. Jeg vil at de skal anerkjenne oss og se sammenheng mellom menneskerettigheter og faglige rettigheter, sier han.

Helsearbeidernes organisasjonsrett og forhandlingsrett er en kamp han håper å vinne.

– Jeg vil aldri gi meg før vi får endret loven som gjør det lovlig å organisere oss. Hvis offentlige helsearbeiderne får organisere seg, så kan også andre yrkesgrupper i stat og kommune organisere seg, sier han.

Williams vet at det finnes en del trusler, men han drømmer om å reise hjem.

– Ja jeg vil hjem og det er grunnen til at jeg aldri har søkt om permanent opphold i andre land, sier Williams.

Men først skal han studere norsk helsesystem og lære mer om velferdsmodellen som han har hørt mye om.

Taklet koronapandemien bedre enn ebola

Liberia har dårlig sykehuskapasitet og standarden er lav over hele landet. Det fikk landet dyrt erfare under Ebolautbruddet da mange mistet livet, også svært mange helsearbeidere.

Da koronapandemien kom, klarte de seg litt bedre, ifølge Williams.

– Vi hadde fortsatt ikke beskyttelsesutstyr for helsearbeidere, men denne gangen klarte vi oss bedre. Det skyldes to ting, sier han.

Blant annet at de hadde erfaringen fra ebolaviruset og at de hadde kommunisert ut til folk, men den andre er at pandemien ikke ble så utbredt i landet.

– Det kostet mye å teste seg, så det var kun de som reiste til utlandet som betalte for dette. Nå er vaksine gratis for alle og vi har kun mistet mellom 10–15 helsearbeidere denne gangen, sier han.

Nå håper han prisen vil bidra til NAHWULs kampanje for bedre helsetjenester og bedre arbeidsforhold for helsearbeiderne i landet.

– Prisen skal også ses som en anerkjennelse til helsearbeidere over hele verden, sier Espen Løken som vil lede prisseremonien.

Årets prisvinner:

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter» for 2022 går til det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia) og dets leder, George Poe Williams.

De får prisen for sin kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.

Her kan du lese om tidligere prisvinnere

Tidligere prisvinnere:

2021: Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og dens medlemsforbund. Fikk prisen for sin fryktløse kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur, Hviterussland.

2020: Chiles første kvinnelige LO-leder, Bárbara Figueroa Sandoval, fikk prisen for sin harde kamp for arbeidstakere i Chile. Den internasjonale faglige samorganisasjonen International Trade Union Confederation (ITUC) roser Sandoval for å ha gjort det chilenske LO til en mer åpen organisasjon og får å stå opp for arbeidstakerrettigheter under vanskelige forhold.

2019: Den filippinske fagforeningsaktivisten France Castro fikk prisen for sin mangeårige kamp for å organisere lærere og for å slåss for grunnleggende arbeidstakerrettigheter på Filippinene.

2018: Den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov, fikk prisen for sitt årelange engasjement for arbeidstakeres rettigheter i et svært undertrykkende regime.

2017: Prisen gikk i 2017 til den sørafrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). CSAAWU vant prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.

2016: LabourStart, et uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, fikk prisen for deres mange bidrag til promoteringen av arbeidstakeres rettigheter i hele verden.

2015: Lærerfagforeningen i Bahrain (BTA) og lederne Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman fikk prisen for deres kamp for grunnleggende fagforeningsrettigheter i et svært undertrykkende regime.

2014: Napoléon Gómez Urrutia, generalsekretær i Los Mineros, metall- og gruvefagforeningen i Mexico (SNTMMSRM), fikk Svenssonprisen for kampen for frie og demokratiske fagforeninger og for anstendige lønninger og trygge arbeidsforhold.

2013: Valentin Urusov ble prisvinner for sin kamp for faglige rettigheter og organisasjonsfrihet i Russland. Urusov ledet fagforeningen Profsvoboda ved Alrosa, verdens nest største diamantgruveselskap. Han har sittet flere år i fengsel etter å ha ledet en streik mot farlige arbeidsforhold og dårlig lønn i diamantindustrien.

2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Kambodsja Apparel Workers Democratic Union (C. CAWDU) ble tildelt prisen for deres kamp for å forbedre arbeidsforhold og arbeidsbetingelser i klesindustrien gjennom massemobilisering og grasrotarbeid.

2011: Shaher Sae'd mottok Arthur Svensson Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for sitt arbeid for palestinsk fagbevegelse og for palestinske arbeideres rettigheter, sitt pågangsmot og for å stå i denne kampen under særdeles vanskelig politiske forhold.

2010: Den aller første Arthur Svensson-prisen ble delt ut i 2010 til Wellington Chibebe for hans uredde engasjement for faglige rettigheter og demokrati i Zimbabwe.

Kilde: Svenssonstiftelsen

14.06.2022
15:34
14.06.2022 15:44Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Ile dostanę emerytury?

Ile dostanę emerytury?

Anna Granqvist

Ile dostanę emerytury? Czy mogę ją ze sobą zabrać opuszczając Norwegię?

Kommentar

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Lønnskrav på 17 prosent er helt urealistisk. Det måtte bli lønnsnemnd»


Flere saker