Martha C. Morris er politisk rådgiver i National Health Workers Union of Liberia
Nina Hanssen
ILO-konferansen
Da 11 av sykepleierkollegaene døde på jobb, overlot Martha ansvaret for sin egen baby til andre for å kjempe for bedre arbeidsvilkår
Sykepleier Martha C. Morris (35) jobbet på et offentlig sykehus i hjembyen da ebola-viruset herjet i Liberia. Hun ga opp mye for å kjempe for bedre arbeidsvilkår for de hardt rammede helsearbeiderne.
nina.hanssen@lomedia.no
Martha C. Morris smiler da vi møter henne på årets arbeiderkonferanse i ILO, men bak smilet skjuler det seg en utrolig sterk historie. Om død, lidelse, savn etter eget barn og mange år uten lønn og anerkjennelse.
– Vi har nå 10.000 medlemmer og er en del av Public Services International (PSI), men er fortsatt ikke anerkjent av regjeringen. Men et møte her i Genève med vår arbeidsminister og lederen for arbeidsgiverorganisasjonen, sammen med PSI, denne uka, gir håp for en bedre framtid, sier Morris.
Hun har kjempet hardt og lenge for sine kollegers rettigheter, men vet at kampen ennå ikke er over. Dessuten er hun bekymret for at en ny ebola-epidemi er på vei.
– Vi har ikke råd til å miste flere helsearbeidere som jobber for å hjelpe sivilbefolkningen. I dag har vi verken nok opplæring, utstyr eller beskyttelse for våre sykehusansatte, forteller Morris.
• To fagforeningsfolk løslates fra kasakhstansk fengsel som følge av Arthur Svensson-prisen
Trepartsdialog i Geneve
Morris er til vanlig politisk rådgiver i National Helath Workers Union of Liberia og har 12 års erfaring fra helsesektoren. Hun er en av de ansattes representanter på ILOs arbeidslivskonferanse, som samler over 5.000 representanter fra regjeringer, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner fra hele verden.
– For meg er det fantastisk å få lov til å delta her for å observere, være vitne til og delta i politiske diskusjoner. Men mest av alt, ønsker jeg at internasjonale fagforeninger vil få øynene opp til hva som skjer i Liberia, sier hun.
Morris har lenge ønsket å få en dialog med de andre partene i arbeidslivet om situasjonen for de offentlige ansatte i Liberias helsesektor.
Ettersom hun vet at en ny ebola-epidemi er i ferd med å spre seg, mener hun det haster med å få på plass en trepartsdialog. Men da må hennes forbund bli akseptert av den regjeringen som vant valget i fjor høst.
• ILO-konferansen vil ha på plass en ny konvensjon om vold og trakassering i arbeidslivet
Offentlig helsepersonell måtte arbeide uten beskyttelse
Morris husker godt den uvirkelige tiden og kampene de kjempet på hjemmebane under og etter ebolakrisen.
Ettersom hun var den på sykehuset som talte helsearbeidernes sak, fikk hun sparken i likhet med 22 fagforeningslederne, fordi de krevde høyere lønninger og beskyttelsesdrakter.
Helsepersonell fra Liberia fikk nemlig aldri den samme beskyttelsen som internasjonale hjelpearbeidere - noe som også er årsaken til at de ble ekstra hardt rammet av epidemien.
Nå med nye utbrudd av ebola, er Moris opptatt av at både arbeidsgiverne og politikerne er klar over konsekvensen hvis man ikke lar helsepersonalet få skikkelig beskyttelse. I 8 måneder jobbet hun likevel på sykehuset uten å få lønn.
– Den forrige regjeringen var veldig fagforeningsfiendtlig og gjør dette med folk som står på. De lar være å betale oss og prøver å utmyke oss, sier hun.
Bakgrunnen for at hun og 22 fagforeningsledere mistet jobben var at de i 2011 hadde stått bak et massemøte med offentlige helsearbeidere fra hele landet som krevde bedre lønn og betingelser for alle. De organiserte seg og dannet fagforening.
Morris jobber fortsatt på sykehuset, men har aldri fått kompensasjon for de 8 månedene hun ikke fikk lønn.
Det var i 2014 at ebola kom til Libera.
– Jeg hadde en 3 måneder gammel baby på den tiden. Da 11 sykepleiere på sykehuset jeg jobbet på døde, tok jeg en beslutning. Jeg ga babyen min til et søskenbarn, og bestemte meg for å kjempe for helsearbeiderne som jobbet døgnet rundt for å hjelpe sine pasienter, forteller hun.
I perioden da ebola var på det verste, kunne hun verken ta på sin sønn, eller gi han en klem. Alle var redde, fordi hun jobbet med ebola. De tenkte at hun var smittet.
– Vi sto på hele døgnet og krevde beskyttelse og materiale og sørget for at man laget egne enheter for ebola-pasienter. Jeg ledet an og kunne ikke forlate mine kolleger for å ta vare på min sønn, forteller hun. Hun har fortsatt tårer i øynene når hun tenker på den intense tiden.
Nå frykter for hva det nye ebolautbruddet vil bringe.
– Alle vi som er helsearbeidere er beredt, men vi har ikke utstyr og beskyttelse og nyutdannede sykepleiere aner ikke hvordan de skal takle dette, så de trenger opplæring, sier hun.
Det håper hun nå også at politikerne forstår. Men da må de også anerkjenne fagbevegelsen, så de kan ha reelle forhandlinger.
Krever anerkjennelse
I 2016 rettet den årlige ILO-konferansen i Genève en klage til regjeringen i Libera på akkurat dette punktet.
– Ingenting har skjedd siden 2016 så jeg er overrasket over at ikke Liberia er tema her, sier Martha C. Morris.
Hun mottar lønn nå og har mulighet til å være sammen med sin sønn, som nå er 3,5 år, men er fortsatt bekymret for samfunnet han skal vokse opp i.
– I mange år kunne jeg verken se, røre eller leke med han. Jeg håper at han vil forstå at han, i likhet med sin mor, må kjempe for rettighetene, sier hun.
Hun vil lære han at gode, anstendige lønns- og arbeidsvilkår ikke kommer av seg selv.
– Jeg er optimist nå og håper at vår fagforening vil få den anerkjennelsen fra regjeringen som de trenger for å bli hørt. Vi trenger bedre arbeidsforhold, mer kompetanse og så må vi være mer beredt på en ny krise i helsesektoren. Liberia har ikke råd til at flere helsearbeidere skal dø. Det er jo vi som er frontsoldatene som skal kjempe for livene til sivilbefolkningen i Liberia, sier hun.
ILO-konferansen 2018
ILOs årlige arbeidskonferanse pågår i Genève fra 28. mai til 8. juni 2018.
5700 delegater fra hele verden er samlet for å diskutere de mest presserende problemene som står overfor arbeidsverdenen.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB