JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarskommisjonen treffer blink, mener LO-topper i Forsvaret

Forslagene fra Forsvarskommisjonen vil koste mye, men det er nødvendig, sier forbundsleder Torbjørn Bongo.
Det blir dyrt å ruste opp Forsvaret, men at det er en kostnad vi må ta, er beskjeden fra NOF-leder Torbjørn Bongo.

Det blir dyrt å ruste opp Forsvaret, men at det er en kostnad vi må ta, er beskjeden fra NOF-leder Torbjørn Bongo.

Sissel M. Rasmussen

nina.hanssen@lomedia.no

– Forsvarskommisjonens beskrivelser fremstår realistiske, vurderingene dystre men reelle, og tiltakene som anbefales fornuftige – og det vil koste mye, sier Bongo til FriFagbevegelse. 

Han legger til at de økonomiske tilrådningene fremstår ambisiøse, men reelle og nødvendige.

Rapport: Forsvarskommisjonen anbefaler et kjempeløft for å sikre Forsvaret

Viser svakheter

Videre utdyper Bongo at Forsvarskommisjonens rapport, som i dag ble overlevert Forsvarsministeren av kommisjonsleder Knut Storberget har påvist Forsvarets svakheter.

– Russlands overfall på Ukraina har vist oss krigens brutalitet. Nå må vi ta alvoret inn over oss, vi må erkjenne at trygghet koster, og at vi må ta kostnaden, før det er for sent, sier han.

Bongo er glad for at kommisjonen fører et direkte språk, og ikke sminker sannheten.

– Det skal vi alle være svært glade for, uttaler Bongo.

Han mener at altfor lenge, fra ulike regjeringer, har de fått høre at Forsvaret er bra og at ting er på stell. Men nå mener han at Stortinget ikke lenger kan ta risikoen med fortsatt underfinansiering og underbemanning i Forsvaret.

Natos 2-prosent mål

Bongo sier at regjeringas nye plan om å heve forsvarsbudsjettet til NATOs 2-prosentmål også er bra, og i tråd med hva NOF har framholdt helt siden det ble vedtatt i 2014.

Men den konkrete økningen på 11 milliarder innen 2026 tror han er for lite, når etterslep skal tas inn, nytt materiell anskaffes og flere folk ansettes.

– Det vil kreve politisk mot å følge anbefalingene til Forsvarskommisjonen, men vi forventer at Regjeringen anført av statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Vedum viser et sånt mot når den neste langtidsplanen skal lages og vedtas, sier han.

– Forsvarsministeren skal få all vår støtte i arbeidet med å lage en så god plan som mulig, legger han til..

Bongo viser til at kommisjonen peker på mange tiltak som må og bør iverksettes snarest, og beskriver at dette vil kreve en betydelig økning av forsvarsbudsjettet, med en varig økning på 30 milliarder per år, og tilleggsbevilgninger som tilsvarer 40 milliarder kroner over en tiårsperiode.

Forsvaret lekker personell og kompetanse: – Vi blir dårligere til å forsvare oss

Glad for satsing personell

Stina Baarne Hassel i NTL Forsvar har ikke rukket å lese den 400 siders rapporten, men er glad for at kommisjonen har tatt alvoret inn over seg og har innsett at det trengs mer personell.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen i dag er helt forskjellig fra da kommisjonen ble nedsatt. Det er bra at den tar alvoret innover seg og er tydelig. Blant annet sier de at vi trenger kraftig økning av personell blant alle kategorier ansatte, både militære og sivile i Forsvaret. Det er jeg glad for å høre, sier hun.

Hassel sier at NTL i flere år har sagt at det ikke er nok personell til å bemanne forsvarsstrukturen.

– Vi har lenge hatt en altfor lav bemanning i Norge. Når kommisjonen sier de vil øke personell med 20 prosent, så ble jeg litt usikker om de mener antall mennesker eller strukturen. Vi bør ta utgangspunkt i strukturen og bemanne den fult ut slik at økninga blir reell, sier hun. 

BEMANNING: Leder Stina Baarne Hassel i NTL Forsvar er fornøyd med at kommisjonen peker på behovet for mer personell i Forsvaret.

BEMANNING: Leder Stina Baarne Hassel i NTL Forsvar er fornøyd med at kommisjonen peker på behovet for mer personell i Forsvaret.

Alf Ragnar Olsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse