JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen enighet om pensjon i kultursektoren. Det kan bety ny streik

Spekter og LO Stat har ikke blitt enige om en ny pensjonsordning for kultursektoren. Dermed blir spørsmålet en del av tariffoppgjøret i vår, og i ytterste konsekvens kan det bety en ny streik.
PENSJON: Kulturarbeidere fra NTL, Creo og Fagforbundet streiket for pensjonen sin i fjor.

PENSJON: Kulturarbeidere fra NTL, Creo og Fagforbundet streiket for pensjonen sin i fjor.

Musikkultur

anders@lomedia.no

I fjor høst streiket ansatte innen opera, orkestre og scener i sju uker for å få en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon.

Nesten 900 medlemmer i NTL, Creo og Fagforbundet var i streik da partene fant en løsning hos Riksmekleren i slutten av oktober.

Kompromisset ble å enige om å gjøre et arbeid ledet av en nøytral part, for å bli enige om en ordning som skulle tre i kraft 1. april. Det klarte de ikke.

Teksten de var enige om i oktober var blant annet dette:

«Med virkning fra 1. april 2022 innføres en tjenestepensjon med livsvarig utbetaling og lik årlig utbetaling til kvinner og menn (livsvarig og kjønnsnøytral).»

LO Stat: – Mangelfullt tilbud

LO stat og Spekter møttes fredag 25. mars i et forsøk på å bli enige, men LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen forteller at det ikke førte fram.

– Vi har ikke kommet til enighet. Spekter står fast på innskudd. Tilbudet fra Spekter er mangelfullt, og gjør det ikke mulig for oss å regne ut hva den enkelte vil få i pensjon, sier Olsen. 

Dermed blir det uavklarte spørsmålet med videre inn i vårens tariffoppgjør. Det betyr at det kan bli en ny streik i kultursektoren dersom partene ikke blir enige i oppgjøret.

– Vi forventer at Spekter i tiden framover oppfyller protokollen fra meklingen, sier Olsen, som understreker at hun fremdeles håper på en løsning. 

NY RUNDE: Nestleder i LO Stat og forhandlingsleder Lise Olsen mener Spekter ikke oppfyller det de ble enige om hos Riksmekleren i fjor.

NY RUNDE: Nestleder i LO Stat og forhandlingsleder Lise Olsen mener Spekter ikke oppfyller det de ble enige om hos Riksmekleren i fjor.

Alf Ragnar Olsen

Spekter: – Oppfyller møteboken

Forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter mener de har fulgt opp det de ble enige om hos Riksmekleren.

– Vi har gitt et tilbud som vi mener oppfyller møteboken fra meklingen, herunder livsvarig og kjønnsnøytral pensjon. Vi er foreløpig ikke kommet til enighet, men vi er fra vår side innstilt på å fortsette dialogen.

Les også: Slik ble løsningen på kulturstreiken

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse