JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karianne Tung (Ap) tar over ansvaret for 174.000 statsansatte

Hun skal også lede byggingen av regjeringskvartalet og innføring av tillitsreformen.
Karianne Tung får en ny statsrådspost, og får blant annet ansvaret for statens arbeidsgiverpolitikk.

Karianne Tung får en ny statsrådspost, og får blant annet ansvaret for statens arbeidsgiverpolitikk.

Lise Åserud / NTB

En av endringene i regjeringen som ble presentert mandag, var opprettelsen av et nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Oppgaveporteføljen gjør at LO-forbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL), følger ekstra nøye med.

Departementet får nemlig ansvaret for statlig personal- og arbeidsgiverpolitikk, drift og utvikling av statsforvalterne, byggingen av nytt regjeringskvartal og for tillitsreformen.

Aktuelt: Dette er Støre-regjeringens nye mannskap

Ønsker godt samarbeid

Ansvarsområdene er spesielt relevante for NTL og forbundsleder Kjersti Barsok.

Hun synes det er spennende når det skjer endringer i regjeringen.

– Den nye ministeren får ansvar for mange områder som er viktige for NTL og våre medlemmer. Vi ser fram til godt samarbeid – vår dør er åpen, sier Barsok.

Forbundslederen håper opprettelsen av det nye departementet er et positivt signal.

– At disse viktige områdene nå skilles ut i et nytt departement håper jeg er et signal om at regjeringen nå legger ekstra trøkk på disse områdene, sier hun.

Barsok mener statens rolle som arbeidsgiver er viktig på flere måter:

– Arbeidsgiverpolitikken er ikke bare viktig for oss som jobber i staten, men for alle som vil ha en sterk velferdsstat. Staten, ja alle de statlige virksomhetene, kan og bør sette standarden for resten av arbeidslivet, sier hun.

Viktige oppgaver i kø

Barsok tror også det trengs en ekstra innsats på å få den ambisiøse tillitsreformen skikkelig i gang.

– Jeg håper dette betyr enda mer trøkk på gjennomføring av tillitsreformen – vi er på langt nær i mål med å erstatte markedsløsninger med tillit og medbestemmelse, fastslår hun.

Samtidig har hun et tilleggsønske til statsrådens portefølje:

– Vi kan også håpe at opprettelsen av dette nye departementet betyr at statsråden får ansvaret for etableringen av en statssky – her bør NTLs utålmodighet være godt kjent, sier Barsok.

Forbundslederen, som selv har yrkesbakgrunn fra det som i dag heter Kommunal- og distriktsdepartementet, vet også at det blir hektiske dager for NTL-medlemmene i departementer som er berørt av endringene:

– Så vet vi også at når ny politisk ledelse skal på plass, og det skjer endringer i oppgavefordelingen mellom departementene, så påvirker også hverdagen for mange av våre medlemmer i departementene.

Mye lest: Fikk ikke erstatning fordi hun skadet seg på hjemmekontor

LO Stat: Klokt å spisse

Den nye statsråden, Karianne Oldervik Tung (39), er fra Stadsbygd i Trøndelag, og kommer fra stillingen som daglig leder for Trondheim Tech Port.

Hun var stortingsrepresentant fra 2013 til 2017, og var innom både helse- og omsorgskomiteen og transport- og kommunikasjonskomiteen.

Også LO Stat-leder Egil André Aas er fornøyd med en egen statsråd for disse feltene.

– Det er klokt å spisse dette politikkområdet, sier han.

Aas ser fram til å jobbe med statsråden for å løfte de statlige tjenestene.

– Nå gjenstår det å se detaljene i den nye statsrådens portefølje, men umiddelbart tolker jeg dette som at man ønsker sterkere fokus på statlig sektor og de tjenestene våre medlemmer hver dag leverer til befolkningen. Jeg syns det er en god løsning, og gleder meg til å samarbeide med den nye statsråden, sier Aas.

Sigbjørn Gjelsvik går nå av som statsråd, etter cirka halvannet år som leder i departementet.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke Gjelsvik for et godt samarbeid, sier Aas.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse