JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønna øker for over 238.000 ansatte. Se når lokale forhandlinger skal være ferdige

De sentrale forhandlingene i Spekter-oppgjøret er ferdige. Lavtlønte får over 20.000 kroner.
Tilleggene gis brutto, og gis med virkning fra 1. april i år.

Tilleggene gis brutto, og gis med virkning fra 1. april i år.

Colourbox

anders@lomedia.no

Alle ansatte i Spekter-virksomheter får 14.625 kroner i lønnstillegg, og lavtlønte får 5850 kroner etter mandagens sentrale forhandlinger.

Det betyr at alle som tjener mindre en 490.242 kroner får over 20.000 kroner.

– Jeg er fornøyd, og vi har forhandlet fram et historisk godt oppgjør for våre medlemmer, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

Tilleggene gis brutto, og gis med virkning fra 1. april i år. Deltidsansatte får forholdsmessige tillegg.

Etter at denne sentrale forhandlingen er ferdig, blir det lokale forhandlinger på alle virksomheter. LO Stat understreker at resultatet fra dagens forhandlinger er i tråd med frontfaget, altså oppgjøret mellom LO og NHO.

For Helse-området blir det en ny, sentral forhandlingsrunde (A2).

Frister for lokale forhandlinger

LO Stat og Spekter fastsatte også fristene for de lokale forhandlingene.

Fristen blir 16. mai klokka 12, med noen unntak:

Lokale forhandlinger i NRK skal være ferdige innen 27. april klokka 16.

Fristene for forhandlinger i område 10 Helseforetak med sykehusdrift, område 11 Øvrige Helseforetak og område 13 Sykehus med driftsavtale avtales senere. 

Bussjåførene fikk også sluttført sitt oppgjør mandag, der Vy Buss er omfattet. Tillegget for bussjåførene ble til sammen 13 kroner i timen, noe som tilsvarer 25.350 i tillegg for en full stilling.

Oversikt: Dette er den vanligste lønna i Norge

Utvalg skal se på hjemmekontor

LO Stat hadde også et krav om at det skal settes ned et utvalg som skal se på hjemmekontorbruken i Spekter-virksomhetene.

Det fikk de gjennomslag for.

– I motsetning til den tvungne situasjonen under pandemien, kan hjemmekontor bli en normalsituasjon for flere ansatte. Dette er forhold som reiser ulikeproblemstillinger. Derfor krevde LO Stat at det skal gjennomføres et partsarbeid for å kartlegge ulike sider ved bruk av hjemmekontor fram mot hovedoppgjøret i 2024. Jeg er glad vi fikk gjennomslag for dette, sier Olsen i en pressemelding.

ENIGE: Etter noen timer med forhandlinger ble LO Stat-leder Lise Olsen (t.v.) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret.

ENIGE: Etter noen timer med forhandlinger ble LO Stat-leder Lise Olsen (t.v.) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret.

Alf Ragnar Olsen

Fornøyde NTL-forhandlere

Forbundssekretær Renate Swensen og 2. nestleder Pål Kjærstad i NTL er fornøyde med resultatet.

– NTL er godt fornøyd med at forhandlingene med Spekter resulterte i et historisk høyt generelt tillegg et godt lavlønnstillegg, sier Swensen.

Nå forbereder NTL seg på alle de lokale forhandlingene som skal gjennomføres framover.

– Resultatet fra de sentrale forhandlingene med Spekter legger er godt grunnlag for de lokale forhandlingene i de ulike virksomhetene som skal gjennomføres innen de avtalte fristene, sier Swensen. 

Kjærstad mener resultatet i Spekter viser hvor viktig det var å ta streiken i privat sektor.

– Streiken i frontfaget (LO-NHO) var en kamp for rettferdighet, mot økende ulikhet og for en rettferdig fordeling. Spekter-oppgjøret er i tråd med frontfaget og vi ser nå hvor viktig frontfaget er for de øvrige oppgjørene, sier han.

Kjærstad poengterer at NTLs viktigste oppgave er å sikre medlemmene trygge, stabile og faste ansettelsesforhold med rettferdige og forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår.

– Vår erfaring er at likelønn sikres best ved at mest mulig av ramma gis som generelle kronetillegg i de sentrale forhandlingene, legger han til.

Mye lest: Klar beskjed til Norges Bank fra LO: Ligg unna renta

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse