JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret: Statsansatte blir ivaretatt mot prisøkning, sier kommunalminister

Både statsråden og personaldirektøren var glade for å slippe streik i staten.
UNNGIKK STREIK: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er tilfreds med lavlønnsprofilen i avtalen med LO Stat og YS Stat.

UNNGIKK STREIK: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er tilfreds med lavlønnsprofilen i avtalen med LO Stat og YS Stat.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no, nina.hanssen@lomedia.no

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) virket strålende fornøyd med å unngå streik blant de statsansatte.

I pressemeldingen etter at løsningen var klar, skriver Gjelsvik at de valgte å akseptere en løsning som gikk over frontfagsramma for å unngå storstreik.

Bakgrunn: Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

– Hva synes du om at det i statlige stillinger befinner seg tusenvis av lavtlønte, folk som så vidt får endene til å møtes?

– Vi har nå sikret et godt statsoppgjør på ramma, og en lavlønnsprofil, i alle fall i avtalen med LO Stat og YS Stat. I ei tid med økt kostnadsvekst i samfunnet har det vært viktig for oss å ivareta lavtlønte. I overgangen til et nytt lønnssystem blir det viktig å ivareta både de enkelte gruppene og enkeltansatte, sier Gjelsvik.

LETTELSE: Etter veldig mange timer med mekling kunne personaldirektør Gisle Norheim (t.v.)m statssekretær Gunn Karin Gjul og riksmekler Mats W. Ruland presentere en enighet i tariffoppgjøret i staten.

LETTELSE: Etter veldig mange timer med mekling kunne personaldirektør Gisle Norheim (t.v.)m statssekretær Gunn Karin Gjul og riksmekler Mats W. Ruland presentere en enighet i tariffoppgjøret i staten.

Ole Palmstrøm

Fornøyd med nytt system

Personaldirektør Gisle Norheim i staten ledet forhandlingene fra statens side, og han er godt fornøyd med enigheten om å rigge om lønnssystemet.

– Vi har klart å lage et system som gir ansiennitetslønnsutvikling for veldig mange av statens ansatte. Vi har hatt 39 rammer, nå har vi to stiger, som er skrudd sammen slik at de vil gi en effekt for dem på stigene på en helt annen måte enn det tidligere systemet.

Ifølge Norheim vil de nye stigene garantere den enkelte en lønnsutvikling på 1,1 prosent per år. Staten har rundt 150 stillingskoder som vil falle innunder dette systemet.

– Det finnes flere små grupper med få stillinger som har falt akterut i tidligere oppgjør, har dere fått med dem også?

– Flere grupper har ikke nytt godt av det lønnssystemet vi har hatt. De får nå nyte godt av dette, sier Norheim.

Riksmekleren takket for meklinga

Riksmekler Mats Ruland takket partene for en veldig hyggelig mekling da de var ferdige.

– Det har vært en ordentlig vanskelig mekling i staten, men nå er partene i meklingen enige og jeg vil spesielt takke dem for å ha bidratt konstruktivt og bra. I kveld har partene akseptert skissen jeg la fram i kveld, sa Ruland til pressen og de andre aktørene i meklingen.

– Vi klarte å finne en god løsning i statsoppgjøret og jeg er glad for at vi klarte å få til en ramme på 3,8 prosent, sier han.

– Det har blitt jobbet godt fra alle, avsluttet riksmekleren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse