Lønnsoppgjøret 2022
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
Det tok tid, men mer enn et halvt døgn på overtid ble de enige. – Vi har sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
morten@lomedia.no
Partene har blitt enige om en lønnsøkning på 3,84 prosent, frontfaget endte på 3,7 prosent. De lavest lønte får en økning på minimum 10 000 kroner, mens de som tjener over 594 000 vil få et prosenttillegg på 1,7 prosent.
– Dette har vært en av de tøffeste rundene jeg har vært med på i min tid som tillitsvalgt, sier Aas.
Reallønnsøkning til alle, mindre penger til lokale forhandlinger enn de siste årene, en ekstra pott som spesielt treffer kvinnedominerte grupper i staten. LO-Stats forhandlingsleder, Egil André Aas, er sliten og fornøyd.
Et lønnsoppgjør dreier seg ikke bare om størrelsen på lønnspotten, men like mye om hvordan lønnsmidlene fordeles. For LO Stat har årets oppgjør handlet om at alle LO-medlemmene i staten, også de langtidsutdannede, skal ha et lønnsløft.
– Det handler om å løfte hele laget i ei tid der økende levekostnader preger hverdagen til folk flest. Det mener vi at vi har klart med dette resultatet, sier Aas.
Minimum 10 000 kroner
Tilleggene fordeles med 70 prosent på sentralt nivå gjennom tillegg til alle. I tillegg er det forbedring av enkelte ulempetillegg og gruppelivsforsikringen, og ett lønnstrinn til førstekonsulentene og ulike sikringsbestemmelser i forbindelse med innføring av nye ansiennitetsstiger.
Oppgjøret i tall
• Lønnstrinn 19–64 (fra 309 000 til 583 500): 10 000 kroner
• Lønnstrinn 65–107 (fra 594 000): 1,7 prosent
• Ett ekstra lønnstrinn til alle i lønnsramme 1408, Førstekonsulent.
• Lokale forhandlinger: (utgjør 30 prosent av disponibel ramme)
• Oppgjøret har en ramme på 3,84 prosent
Likelønn
Forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, er fornøyd med et generelt tillegg som sikrer reallønnsvekst til alle medlemmene, og et ekstra tillegg til de som er førstekonsulenter. I førstekonsulentgruppa organiserer vi særlig kvinner og unge akademikere, og oppgjøret treffer dermed disse gruppene godt.
– Oppgjøret har en god likelønnsprofil og sikrer også de lavest lønte. Hele laget vårt har fått et lønnsløft, det er viktig, sier forbundsleder Barsok.
Hun legger ikke skjul på at det har vært en veldig krevende mekling, men mener det er et oppgjør som kan anbefales for medlemmene. Ikke minst er hun fornøyd med at nye ansiennitetsstiger er på plass.
– Det sikrer opprykk på en bedre måte enn i dag, sier Barsok.
Lavlønnsprofil
Også kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik er glad for ikke å få en omfattende streik blant de 166 000 statsansatte i fanget. Også han trekker fram lav- og likelønnsprofilen på oppgjøret. Han mener det er spesielt viktig i et år med en ekstraordinær prisvekst.
– Brød og melk er like dyrt for en som tjener 350 000 som for en som tjener en million. Derfor er jeg glad for at vi fått på plass ein lavlønnsprofil i avtalen med LO og YS, sier Gjelsvik.