JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offiserer vant rettssak om økt pensjon: – Jeg heiser mitt flagg i stolthet

Lagmannsretten fastslår at to offiserer skal få full pensjonsuttelling på tilleggene de hadde i stillingen sin. Offisersforbundet jubler.
VANT FRAM: NOF-medlem Charles Blålid har vunnet saken om pensjonsgivende tillegg i to rettsinstanser.

VANT FRAM: NOF-medlem Charles Blålid har vunnet saken om pensjonsgivende tillegg i to rettsinstanser.

Torgrim Halvari/NOF

anders@lomedia.no

Det er en mangeårig pensjonskamp som rett før 17. mai fikk en klar konklusjon i lagmannsretten: To offiserer som hadde gått til sak mot staten for å få pensjon for alt de har tjent, også tillegg knyttet til stillingene de hadde på marinens skip.

I flere år har de ansatte i Forsvaret jobbet for å få pensjonsopptjening av hele lønna si.

Les også: Charles vant i retten. Regner med å øke pensjonen med flere tusen i måneden

Viktig pensjonsspørsmål

Problemet har vært at en andel av lønna er tillegg gitt etter Arbeidstidsavtalen i Forsvaret, som er kompensasjon for alt arbeid som pågår utover normal arbeidstid, ikke har gitt uttelling på pensjonen.

For mange har dette vært store summer, og tillitsvalgte i Forsvaret har uttalt at dette er en alvorlig utfordring for å kunne rekruttere folk til Forsvaret – og beholde dem.

De to offiserene er medlemmer i henholdsvis Norges spesialist- og offisersforbund (NOF) og Befalets fellesorganisasjon. NOF-medlem Charles Blålid er en av dem som vant i første instans, Trygderetten.

Staten anket saken til lagmannsretten, som kom med sin dom 16. mai. Det er full seier til begge medlemmene, og de tilkjennes sakskostnader på rundt 700.000 kroner hver.

Til NOFs hjemmesider uttaler Charles Blålid:

– Dette er en stor dag, ikke bare for meg, men alle ansatte i Forsvaret og ikke minst for nasjonen Norge. Denne dommen har stor betydning for rikets sikkerhet. Rettferdigheten har seiret, og jeg heiser mitt flagg i stolthet, sier den pensjonerte orlogskapteinen.

Da han vant saken i Trygderetten, tilsa en rask beregning at dommen vill eøke pensjonen hans med rundt 4000 kroner i måneden. Pluss etterbetaling.

Spent på ankespørsmålet

I dommen står det:

«Når det gjelder fartøytillegg vurderer lagmannsretten det slik at det å gjøre tjeneste til sjøs i stilling som skipssjef må anses som en helt nødvendig del av stillingen. Det gir liten mening at det skulle være mulig å bli beordret til en slik stilling, men samtidig bli fritatt for sjøtjeneste. Tillegget er uløselig knyttet til stillingen som skipssjef, altså slik stilling som Blålid var tilsatt i.»

Også forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF er fornøyd:

– NOF er meget glad for Lagmannsrettens tydelig støtte til vår vurdering i saken. Dette vil uten tvil bety mye for Forsvarets ansatte. Vi har en klar forventning til Regjeringen (Norge) om å ta avgjørelsen til etterretning, sier han.

Staten har en måned på seg på å avgjøre om dommen ankes.

Torbjørn Bongo, NOF-leder.

Torbjørn Bongo, NOF-leder.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse