JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Charles vant i retten. Regner med å øke pensjonen med flere tusen i måneden

Trygderetten mener variable tillegg skal gi pensjonsopptjening. Løser mange problem for ansatte i Forsvaret, mener forbundsleder.
Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

anders@lomedia.no

I flere år har de ansatte i Forsvaret jobbet for å få pensjonsopptjening av hele lønna si.

Problemet har vært at en andel av lønna er tillegg gitt etter Arbeidstidsavtalen i Forsvaret, som er kompensasjon for alt arbeid som pågår utover normal arbeidstid, ikke har gitt uttelling på pensjonen.

For mange har dette vært store summer.

Avtalen regulerer øvelser, seilaser, vakttjeneste og alt mulig annet som hører med et Forsvar. Dette utgjør store summer for enkelte, men de har til nå ikke fått pensjonsopptjening for denne store andelen av lønna.

Et medlem i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) gikk med støtte fra forbundet og LO til sak mot staten for å få pensjonsuttelling for alt han har tjent som følge av jobben sin om bord på et skip fram til han gikk av med pensjon i 2018.

Saken var oppe i Trygderetten før sommeren, og nå er kjennelsen klar.

Trygderetten sier at vakt- og fartøytilleggene medlemmet hadde er pensjonsgivende etter det som er avtalt i hovedtariffavtalen. Dermed skal pensjonen også regnes ut ifra majoriteten av tilleggene han har hatt gjennom tjenesten sin, begrenset til 66.000 kroner årlig. Medlemmet fikk også tilkjent saksomkostninger på over 400.000 kroner.

Bakgrunn: Forsvarsansatte får ikke pensjon av hele lønna – nå vil de saksøke staten

Tusenvis i måneden

Det er Charles Blålid som har gått til sak, med støtte fra NOF og LO. Han anket Statens pensjonskasses pensjonsberegning med en gang han ble pensjonist i 2018. Og etter fire år har han vunnet fram.

– Det er en gledens dag. Vi følte vi var urettferdig behandlet, og jeg mener dette er en stor og viktig seier for alle i Forsvaret, sier han.

At Trygderetten gav han medhold i at disse tilleggene skal være pensjonsgivende, mener han viser at de har en kjempegod sak.

– Vi har vært den eneste etaten som ikke har hatt alle tillegg som pensjonsgivende tillegg. Så dette er en kjempeseier, sier han.

Blålid vet ikke akkurat hvor mye kjennelsen betyr i kroner og øre, men anslår at det vil øke pensjonen hans med rundt 4000 kroner før skatt i måneden. I tillegg til etterbetaling for fire år, dersom kjennelsen blir stående.

– Ja visst, det er penger. Og vi mener det er penger som er frarøvet oss siden de ikke er innberegnet, sier han.

– Løser mange problem

Forbundsleder Torbjørn Bongo er veldig fornøyd med kjennelsen:

– Jeg er først og fremst veldig glad. Dette betyr veldig mye for de ansatte i Forsvaret, men jeg tror også det betyr veldig mye for Forsvaret at de får ryddet opp i dette, sier han.

Bongo forteller at de har jobbet med dette spørsmålet i over ti år, og det er det første punktet medlemmene peker på av ting som må ryddes opp i for at Forsvaret skal beholde alle folkene de utdanner.

Det er imidlertid et skår i gleden: NOF krevde egentlig at disse tilleggene skulle beregnes som vanlig lønn, ettersom de kommer hvert år og er planlagt i god tid i forveien. Det var ikke Trygderetten enige i, men mener tilleggene er pensjonsgivende etter det som er avtalt i hovedtariffavtalen.

Der er det en begrensning på at man maksimalt får pensjon for 66.000 kroner fra disse tilleggene for de som er pensjonister nå. Men dette taket finnes ikke for de som jobber i Forsvaret i dag, utover maksopptjeninga på 12G, som tilsvarer en årslønn på over 1,3 millioner kroner.

– Om denne kjennelsen blir stående, løser den mange problem for de som jobber i Forsvaret i dag, oppsummerer Bongo.

Torbjørn Bongo mener det er prinsipielt viktig at Trygderetten har gitt NOF medhold i at variable tillegg skal gi pensjon.

Torbjørn Bongo mener det er prinsipielt viktig at Trygderetten har gitt NOF medhold i at variable tillegg skal gi pensjon.

Sissel M. Rasmussen

Håper staten ikke anker

For enkelte kan det bety at pensjonsgrunnlaget øker med så mye som 300.000 i året.

Bongo forteller at de skal vurdere om det er aktuelt å anke det at de ikke fikk medhold i hovedkravet. Og han håper staten lar være.

– Om staten ikke tar denne avgjørelsen til etterretning, skjønner jeg ikke hvordan vi skal få løst denne store utfordringa for Forsvaret. Jeg har en forventning om at regjeringa som helhet skjønner at dette er en viktig sak vi nå har muligheten til å løse, sier han.

Bongo oppfatter kjennelsen fra Trygderetten som prinsipiell for hele Forsvaret dersom den blir stående.

Han har fått opplyst at pensjonsopptjening for slike tillegg vil koste Forsvaret rundt 250 millioner kroner totalt. Det mener han det er verdt.

– Det er en viktig og riktig investering. Ja, det har en kostnad, men den må vi glatt ta for å få ting på plass, sier han.

Bråk om pensjoner i Forsvaret: Nå må Statens lønnsutvalg avgjøre tvisten om hvilke tillegg som skal være pensjonsgivende

NTL Forsvar er fornøyd med kjennelsen

NTL har også medlemmer i Forsvaret som har de aktuelle tilleggene. Nestleder Rune Bjørseth mener Trygderetten har kommet til riktig konklusjon.

– NTL Forsvar er fornøyd med at trygderetten nå har avklart at forutsigbare tillegg på seiling og vakt er pensjonsgivende. Kjennelsen er i tråd med hva NTL Forsvar hele tiden har hevdet, nemlig at hoveddelen av de variable tilleggene relatert til seiling, vakt og øvelser skal medberegnes i pensjonsgrunnlaget, sier han.

Han mener kjennelsen er av prinsipiell karakter og vil påvirke det videre arbeidet med å gjøre også andre faste variable tillegg pensjonsgivende.

– NTL Forsvar ser frem til at våre medlemmer i fremtiden nå ser ut til å få innrapportert sine faste variable tillegg i pensjonsgrunnlaget, sier han.  

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse