JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart bankes ny offentlig AFP igjennom. NTL er kritisk til nye hull

Reglene for ny offentlig AFP ser ut til å gå igjennom med nye hull. NTL er ikke fornøyd med det politikerne har kommet fram til.
VEDTAK: Stortinget skal snart vedta nye regler for offentlig AFP, med huller NTL er kritiske til.

VEDTAK: Stortinget skal snart vedta nye regler for offentlig AFP, med huller NTL er kritiske til.

Jonas Fagereng Jacobsen

anders@lomedia.no

Arbeidet med ny offentlig AFP nærmer seg konklusjonen, seks år etter pensjonsforliket i offentlig sektor. Samme dag som det var en stor pensjonsdemonstrasjon foran Stortinget, ble også forslaget til ny offentlig AFP ferdigbehandlet i arbeids- og sosialkomiteen.

Det skal stemmes over snart.

Norsk Tjenestemannslag er glad for at den framtidige AFP i offentlig sektor nå blir avklart, men er kritisk til at det kommer nye hull i ordningen – som gjør at flere kan miste AFP.

Les også: Derfor er statsansatte lite fornøyde med forslaget til ny offentlig AFP

Viktig mangel

Ett hovedpunkt er at den nye ordningen ikke oppfyller et viktig mål: Nemlig at man skal få med seg AFP-opptjening når man bytter mellom privat og offentlig sektor. I lovforslaget sikres man bare om man går fra privat sektor til offentlig sektor.

– Vi er glade for at de nye reglene for offentlig AFP endelig kommer på plass. Det er bra at de som bytter jobb fra privat til offentlig sektor får med seg ansienniteten sin, men vi er skuffa over at det samme ikke gjelder andre veien, unntatt for de tre første årskullene. De som bytter jobb fra offentlig til privat sektor etter at de har fylt 55 år risikerer fortsatt å miste AFP, sier NTL-leder Kjersti Barsok.  

Dette er også politikerne på Stortinget enige i, og flertallet sier det er «meget uheldig» at det ikke er på plass en løsning for å gå fra offentlig til privat sektor. Alle representantene, med unntak av Frp, sier regjeringen må sette seg ned og finne en løsning på dette.

Barsok understreker at dette er et viktig punkt.

– Da pensjonsavtalen ble inngått i 2018, var det veldig viktig for oss at vi skulle ha felles ansiennitetsberegning mellom offentlig og privat AFP. Det skulle sikre at folk ikke risikerte å miste AFP om de bytter jobb etter fylte 55 år, sier hun. 

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Eirik Dahl Viggen

Ny felle

Et annet problem er en fallgruve som slår inn de siste tre årene før du kan ta ut AFP. Medregning, at du tar med deg opptjeningen fra privat til offentlig sektor, skal nemlig ikke gjelde for kravet om at du må stå i samme stilling de siste tre årene før du går av med AFP. Ifølge NTL kan det føre til at ansatte i offentlig sektor som mister jobben i en alder av 61 år ikke bare trenger å finne seg ny jobb med AFP for å kunne gå av ved 62 år. De må finne jobb i den sektoren de er, hvis ikke må de jobbe til de blir 64 år.

– Dette var aldri tema under forhandlingene, og vi mener det vil være et klart brudd på avtalen å vedta et slikt skille nå. Vi ber derfor Stortinget sørge for at avtalen oppfylles og at det ikke skapes nye AFP-hull, sier Barsok.

Dette reagerer også SV og Rødt på, og har lagt til et forslag om at dette må ryddes opp i.

– Det er underlig og ærlig talt skuffende at flertallet ikke støtter forslaget fra SV og Rødt, som vi mener er i tråd med pensjonsavtalen fra 2018. Flertallet må tenke seg om når saken skal behandles i Stortinget og støtte forslaget. Det vil sikre at medregning av ansiennitet også skal gjelde de siste tre årene før man tar ut AFP. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse