Pensjon
Derfor er statsansatte lite fornøyde med forslaget til ny offentlig AFP
Er du offentlig ansatt og født i 1966 eller senere, må du følge med: Bytter du til privat arbeidsgiver, kan retten til tidligpensjon ryke.
Forslaget til ny avtalefestet pensjon (AFP) har viktige mangler, mener LO-forbundene i staten. En ny «felle» kan også bli innført.
Colourbox
anders@lomedia.no
Regjeringen har lagt fram forslaget til endringer i AFP-ordningen i offentlig sektor.
En av årsakene til at det blir gjort, er å gjøre det lettere å skifte jobb mellom offentlig og privat sektor uten å miste AFP.
Men forslaget har viktige mangler, mener LO-forbundene i staten.
Dagen du fyller 62
Arbeidstakerorganisasjonene har vært samstemte i at de ikke anser et av de viktigste punktene som oppfylt: Nemlig at du kan veksle mellom offentlig og privat arbeidsgiver og samtidig opptjene de nødvendige årene for å få AFP.
I forslaget sier regjeringen at om du går fra privat sektor til offentlig sektor, de siste årene før AFP-alder, skal du få med deg opptjeningen fra privat sektor.
Men om du går den andre veien, får du ikke med deg årene i offentlig sektor inn i privat AFP.
Denne opptjeningen kalles «medregning», og er kritisk viktig ettersom det er et absolutt krav at du har vært i en virksomhet med AFP-ordning i sju av de siste ni årene fram til den dagen du fyller 62 år.
Regjeringen skriver i lovforslaget at de ikke kan pålegge parter som ikke er en del av offentlig AFP å innføre medregning, men at de er i dialog med partene i privat AFP.
Årskullene 1963–1965 får en overgangsordning der staten tar disse kostnadene. Dette er de første kullene som kan ta ut ny offentlig AFP. Er du født i 1966 eller senere, faller dette bort.
Mye lest: Så mye vil du få i lønn i 2024, ifølge fem eksperter
Seks år har gått
Forbundssekretær i NTL, Ingerid Marie Utvik, representerte LO Stat i høringen der organisasjonene kom med sine innspill til lovforslaget.
Hun påpekte at det snart har gått seks år siden avtalen om pensjon i offentlig sektor ble underskrevet, og at det nå er på høy tid at regelverket kommer på plass.
Hun minnet om at det var en avgjørende forutsetning at det skulle komme på plass en gjensidig medregning mellom offentlig og privat sektor.
At dette enda ikke er på plass, er hun kritisk til.
– Vi er derfor lite fornøyde med at forslaget ikke følger opp avtalen på en god måte, sier Utvik.
Aktuelt: Unge er redde for å bli pensjonstapere: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Nytt hull for statsansatte
Omlegginga av offentlig AFP innfører de samme reglene som i dag er i privat AFP, og som mange ønsker å endre ettersom den har flere absolutte krav som gjør at man kan miste den verdifulle pensjonen rett før man når AFP-alder.
Kravet om sju av siste ni år i jobb er ett av disse, men et annet er kravet om å være i jobb i de siste tre årene før man tar ut AFP. I staten har det ikke vært slike krav, men det innføres nå også her.
Problemet Utvik ser med regjeringens forslag, er at dette treårskravet innføres uten at man får med seg ansienniteten. Så om man mister jobben ved 61,5 år, og ikke finner seg en ny jobb i samme sektor, må man jobbe tre år til.
– Dette kravet er ikke i tråd med avtalen som ble inngått, og et nytt påfunn fra regjeringens side. Det er helt unødvendig med et sånt treårskrav, sier Utvik.
Mye delt: Nye satser og regler fra Nav i 2024. Her er en liten oversikt
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.