JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Arbeiderpartiet

Ung allianse ber Ap ta tak i studiestøtten: – Studentene rammes hardt av økte priser

Studiestøtten må knyttes til grunnbeløpet i folketrygden, slik at den justeres automatisk, er kravet fra LO-studentene, NTL Ung, Fagforbundet Ung og AUF.
STUDIESTØTTE: Håkon Einarsve (f.v., AUF), John Magne P. Tangen (NTL Ung) og Lars Måseide (studentrådgiver i LO) står sammen med Fagforbundet Ung i kravet om å knutte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden.

STUDIESTØTTE: Håkon Einarsve (f.v., AUF), John Magne P. Tangen (NTL Ung) og Lars Måseide (studentrådgiver i LO) står sammen med Fagforbundet Ung i kravet om å knutte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden.

Privat

anders@lomedia.no

LO-studentene, NTL Ung, Fagforbundet Ung og AUF krever at studiestøtten knyttes til grunnbeløpet i folketrygden (G).

Nå ønsker de at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta en endring, slik at nivået på studiestøtten ikke lenger skal være gjenstand for årlige budsjettforhandlinger.

De påpeker at studiestøtten over tid har blitt mindre, mens prisene fortsetter å øke.

De mener at å knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden vil sørge for at støtten holder takt med prisveksten, og få slutt på at studiestøtten blir et forhandlingskort i statsbudsjettet hvert eneste år.

Studentens økonomi: Håvard kutter i måltider for å få studielånet til å strekke til

Studenter i Norge jobber mye ved siden av

– Studiestøtten holder ikke tritt med de økende prisene, derfor er det nødvendig å knytte den til grunnbeløpet for å sikre at den fortsetter å gi studentene den nødvendige økonomiske tryggheten til å leve som student. Det er sosialdemokratisk politikk i praksis, sier Lars Måseide, studentrådgiver i LO.

Ett år med stipend og lån utgjør i dag 137.907 kroner, der cirka 55.000 er stipend og 82.700 er lån.

Måseide viser til tall fra SSB som viser at studenter i Norge i snitt jobber 14 timer i uka, mens de tilsvarende tallene i Danmark og Sverige er åtte og seks timer.

– Studentene rammes hardt av økte priser. Norske studenter er i Europa-toppen i deltidsjobbing, og over tre av fire norske studenter oppgir at de må jobbe for å få regnestykket til å gå opp.

Utjevning

Organisasjonene peker også på at studenter fra lavere sosioøkonomiske grupper og studenter med familieforpliktelser er ofte mer økonomisk sårbare enn andre studenter, og kan derfor ha vanskeligheter med å gjennomføre studiene.

De mener økt studiestøtte vil bidra til å redusere denne økonomiske ulikheten og sikre at alle studenter har like muligheter til å fullføre utdanningen.

– Det er rett og slett sosialdemokratisk politikk, fastslår de.

Leder John Magne P. Tangen NTL Ung minner om at NTL Ung lenge har ment at studiestøtten skal økes og knyttes til G.

NTL Ung-konferansen i mars vedtok at støtten bør økes til 2 G, som ville økt støtten til nesten 223.000 kroner.

– For at alle skal ha lik mulighet og rett til utdanning er det helt avgjørende at alle har råd til å studere, uavhengig av alder, kjønn, økonomi eller sosial situasjon. Dagens nivå på studiestøtten er med på å opprettholde et klasseskille.

 Han mener det er viktig for å gi unge trygghet til å satse på studier.

– Vi krever at studiestøtten kobles til grunnbeløpet i folketrygden, slik at unge faktisk tør å satse på egen fremtid og utdanning, og kan reelt gjøre det på heltid.

– Krevende å være student

Jeanette Lea Romslo, leder av Fagforbundet Ung, påpeker at det er utfordrende å være student.

– Og det blir enda mer utfordrende når man hele tiden må bekymre seg for hver eneste krone, og lure på om budsjettet går i minus denne måneden også.

Hun mener det må et løft til for å kunne snakke realistisk om «heltidsstudenten»

– Fagforbundet Ung mener vi må gjøre det mulig å kunne fokusere på studiene, og å realisere muligheten til å være student uten å måtte være avhengig av å arbeide mye ved siden av for å få det hele til å gå rundt.

Og ungdomsorganisasjonene for støtte fra AUF, som er klare til å ta kampen på Ap-landsmøtet.

– Arbeiderpartiet er avhengig av å vinne studentene i lokalvalget, da må vi ha en tydelig studentpolitikk. Jeg er helt enig med LO, Fagforbundet Ung og NTL Ung i at det er på høy tid at man knytter studiestøtten opp mot G, og sørger for at det blir lettere for alle å studere, sier Håkon Einarsve i AUFs sentralstyre.

KRAV: Fagforbundet Ung og leder Jeanette Lea Romslo vil gjøre det mulig å bære heltidsstudent.

KRAV: Fagforbundet Ung og leder Jeanette Lea Romslo vil gjøre det mulig å bære heltidsstudent.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse