JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilskuddsordningen

– Sp har langt større ambisjoner for sjøfolk enn det denne regjeringen har vist, sier Gjelsvik

Senterpartiet insisterer på at partiet vil gjøre sitt for å sikre framtida for norske sjøfolk. Her er planen.
LOVER GULL TIL SJØFOLK: Sigbjørn Gjelsvik lover at Sp skal gjøre alt for å forbedre tilskuddsordningen for sjøfolk.

LOVER GULL TIL SJØFOLK: Sigbjørn Gjelsvik lover at Sp skal gjøre alt for å forbedre tilskuddsordningen for sjøfolk.

Kasper Holgersen

tri@lomedia.no

– Maritim næring er et område vi må erkjenne at vi må prioritere mer. Det har vi gjort ved å være så klare og tydelige i vårt partiprogram, sier leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

I sitt handlingsprogrammet for stortingsperioden 2025–2029 går Senterpartiet klart og tydelig inn for å bedre og sikre tilskuddsordningen – ordningen som skal sikre norske sjøfolks konkurransevilkår mot billigere utenlandsk arbeidskraft.

– Sjøfolk er en forutsetning for videre utvikling for næringen. Senterpartiet skal være en garantist for tilskuddsordningen, sier Gjelsvik.

Tilskuddsordningen (nettolønnsordningen) =

Tilskudd til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs.

Skal sikre norsk maritim kompe­tanse og rekruttering av norske sjøfolk

Skal også sikre rederiene konkurransedyktige rammevilkår

To tydelige punkter

Han trekker fram de to tingene han mener Sp skal prioritere mest i kommende stortingsperiode: Tilskuddsordningen for sjøfolk og et oppdatert lovverk for arbeidsmiljø til sjøs.

I partiprogrammet står det:

«Senterpartiet skal vera garantisten for tilskottsordninga for sjøfolk (nettolønsordninga) som sikrar norske sjøfolks konkurransekraft, og fremjar rekruttering til den maritime klynga.

Senterpartiet vil òg sikre og trygge arbeidshverdagen til sjøfolkene gjennom eit maritimt tilpassa lovverk i skipsarbeidsloven».

– Vi vil fjerne makstaket i tilskuddsordningen og gjøre ordningen gjeldende for alle sjøfolk om bord i alle fartøysegmenter. Innholdet i ordningen bør også i større grad bli lovfestet for å sikre forutsigbarhet i næringen, sier Gjelsvik.

Ny festtale?

– Senterpartiet har sittet i regjering med Ap. Selv om dere skrev i regjeringsplattformen at tilskuddsordningen skulle styrkes, har faktisk det motsatte skjedd. Den har blitt svekket siden den ikke engang har blitt prisjustert i statsbudsjettet. Er dette utspillet fra Senterpartiet bare en festtale?

– I vårt partiprogram har vi gjort klare prioriteringer og løftet opp hva som er partiets satsingsområder. Maritim næring og sjøfolk er noe som vi bevisst har valgt å løfte fram. Her har vi vært konkrete og tydelige, så håper vi bare vi de andre partiene støtter oss. Senterpartiet har langt større maritime ambisjoner enn det denne regjeringen har klart å få til så langt, svarer Gjelsvik.

– Hvordan vil dere få Ap med på å styrke tilskuddsordningen?

– Vi håper å overbevise Ap og andre partier om viktigheten av norske sjøfolk, så de ikke tas for gitt. Nå må vi ta på alvor at vi skal sikre norske sjøfolk for framtida. Det viktigste middelet er tilskuddsordningen og den må styrkes.

FriFagbevegelse har bedt Arbeiderpartiet svare om regjeringspartnerens offensive maritime politikk. De har ikke svart på vår henvendelse.

Bedre Skipsarbeidslov

Nylig gikk fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) ut og lovet å nedsette et offentlig lovutvalg som skal evaluere og revidere Skipsarbeidsloven og Skipssikkerhetsloven.

Dette støtter Sp i sitt handlingsprogram.

– Vi må helt klart utvikle og oppdatere lovverket. Vi vil fortsatt trenge særskilte regler for sjøfolk. Samtidig må vi utvikle lovverket og måle det opp arbeidsmiljøloven for ansatte på land. 

Warning
Annonse
Annonse