JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdskonferansen:

– Vi må tenkte nytt om arbeidslivet i Skandinavia

Hvor går utviklingen for arbeidslivet i Skandinavia? Flere av paneldeltakerene på Velferdskonferansen tirsdag var enige om at man må tenke i nye retninger.
Paneldeltaker Vibeke Hammer Madsen, mener det må tenkes nytt om arbeidslivet.

Paneldeltaker Vibeke Hammer Madsen, mener det må tenkes nytt om arbeidslivet.

Martin Guttormsen Slørdal

Ines.Zander@lomedia.no

Andre dag av den skandinaviske velferdskonferansen ble sparket i gang med en samtale rundt spørsmålet «Leve for å arbeide, eller arbeide for å leve?». Arrangørene tok også opp den nordiske modellen og spurte om den står for fall.

I panelet satt representanter for både norsk, svensk og dansk arbeidsliv, og til tross for flere uenigheter, var alle tydelige på at det er nødvendig å tenke nytt for å sikre framtidas arbeidsliv.

– Vi har en felles kamp om å organisere arbeidslivet best mulig. Det er i alles interesse, sa Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, fra talerstolen.

• Jeg er bare veldig, veldig skuffet! - tillitsvalgte presser til svart arbeid

To veier videre

Svenske Daniel Suhonen, som er leder av tenketanken Katalys, snakket om den kampen fagforeningene og progressive røster har ført for å utjevne maktskiller i arbeidslivet de siste 70-80 åra. Han sa at han ser for seg to mulige veier videre for arbeidslivet.

– Enten fortsetter utviklingen mot lavere organiseringsgrad og fortsatt privatisering, eller så bryter vi dagens utvikling og skaper en annen vei, sa Suhonen.

Daniel Suhonen en av paneldeltakerene (arkivfoto)

Daniel Suhonen en av paneldeltakerene (arkivfoto)

Kristian Brustad

I tillegg til Handal og Suhonen besto panelet av administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke og Ninna Thomsen, Sunnhets- og Omsorgsborgermester i København, fra Socialistisk Folkeparti.

De to kvinnene representerte arbeidsgiversiden i debatten.

• Måtte jobbe 14 timer hver dag.

Må følge framtida

Paneldeltakerne ble alle utfordret på nettopp de to mulige scenarioene Suhonen la fram i sitt innlegg.

Thomsen oppfordret i sitt svar til nytenkning, og Madsen i Virke snakket om hvor viktig det er å følge med i framtidas utvikling.

– Det det dreier seg om til syvende og sist for oss i Virke, er hvordan vi kan være med på å skape flere lønnsomme arbeidsplasser. Vi trenger nye måter å tenke på, og vi må samarbeide, uttalte Madsen.

Paneldeltaker Setten Handal (arkivfoto)

Paneldeltaker Setten Handal (arkivfoto)

Stig Weston/Utdanningsforbundet

• – Regjeringen gjør for lite med arbeidskriminalitet

Beskymret for tenketanker

Handal sier han er sikker på at makten ligger i legitimiteten til medlemmene. Han frykter at de ikke vil klare å stå mot presset hvis ikke arbeidstakerene organiserer seg i fagbevegelsen, men heller i for eksempel tenketanker.

– Jeg er litt bekymret for at tenketanker med svak forankring til medlemsnivået kan forstyrre den kraften fagforeninger har, sa Handal, og oppfordret fagbevegelsen til å tørre å gå utenfor komfortsonen.

Utdanningsforbundets leder mener at man heller enn å være opptatt av hva arbeidsgivere og komersielle krefter vil, må samle oppslutning om de løsningene vi mener er gode.

• Politikere på ytre høyre lager svareliste over folk som er positive til innvandring

• Fare for streik ved museer, skoler og sykehus

• Postansatte ber om tid til å finne andre jobber

Warning
Annonse
Annonse