JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nasjonaldag og lønn

17. mai er også en jobbdag. Dette har du krav på

Det er mange arbeidsfolk som bidrar til at du får en best mulig feiring av nasjonaldagen.
Du har rett på tillegg for jobbing på 17. mai.

Du har rett på tillegg for jobbing på 17. mai.

Colourbox

aslak@lomedia.no

herman@lomedia.no

17. mai er pølser, is, bunader, korpsmusikk, flagg som vaier i vinden og barn som går i tog.

Men det er også en dag som krever at mange er på jobb. Sjekk hva du har krav på i lønn og tillegg.

Likestilte med søndager

Lov om 1. mai og 17. mai som høytidsdager trådte i kraft 26. april 1947. Denne loven gir ikke bare bestemmelser om åpningstider og arbeidstid, men regulerer også spørsmålet om lønn og lønnstillegg ved arbeid på disse to dagene.

Både 1. og 17. mai er likestilte med søndager.

Du har rett på tillegg for jobbing på 17. eller 1. mai. I utgangspunktet skal man ha det samme tillegget som man får på søndager, dersom dette er fastsatt i tariffavtale eller regulativ.

Dersom du imidlertid ikke er omfattet av en avtale, er det likevel lovfestet rett til et tillegg på femti prosent.

Mye lest: Dette er den vanligste lønna i Norge

Dette sier tariffavtalene

Hotell og restaurant: Ansatte som er omfattet av Fellesforbundets avtaler, og som jobber innenfor hotell, restaurant og catering, har hundre prosent tillegg for å jobbe på nasjonaldagen.

De har også krav på et overtidstillegg hvis arbeidstiden har en varighet på mer enn syv timer og fem minutter, med mindre det er gjort andre avtaler på arbeidsplassen. Hør med din tillitsvalgt.

Dette gjelder både Riksavtalen med NHO og Landsoverenskomsten med Virke. Om man egentlig skulle hatt fri, men blir bedt om å jobbe, får man et tillegg på 200 prosent.

Varehandel: Butikker skal holde stengt 17. mai, men helligdagsloven gir enkelte typer butikker unntak fra regelen. Det gjelder det såkalte Brustadbuene, det vil si dagligvarebutikker under hundre kvadratmeter.

Må du jobbe i en Brustadbu på nasjonaldagen, har du et krav på et tillegg på 110 kroner – gitt at du er omfattet av tariffavtalen mellom Handel og Kontor og Virke.

Jobber du i en kiosk uten tariffavtale som regulerer dette, skal du ha minst 50 prosent av lønna i tillegg til vanlig lønn.

Helse: Tilleggene for å jobbe 17. mai er de samme som for 1. mai. Tariffavtalen mellom Spekter og LO, samt avtalen med Unio, som inkluderer NSF, gir rett til 133 prosent tillegg på høytidsdager, inkludert 17. mai. Det samme tillegget gis til ansatte på hovedtariffavtalen som gjelder i kommunene. For enkelte er det mulig å avtale 1,33 time avspasering per times arbeid på 17. mai i stedet for å få utbetalt tillegget.

I Pleie- og omsorgsoverenskomsten mellom NSF og NHO er tillegget på minimum hundre prosent. Enkelte bedrifter har høyere tillegg.

Vektere: Vekterne som er på jobb på nasjonaldagen får, etter avtalen som Norsk Arbeidsmandsforbund har inngått med NHO Service og Handel, et tillegg på hundre prosent av grunnlønnen. Dette gjelder fra kl. 21.00 kvelden før 17. mai til kl. 06.00 dagen etter.

Transport: De som utgjør kollektivtransporten i Oslo, det være seg t-bane eller trikk, og som sørger for at du får en trygg reise i finstasen på 17. mai, har et tillegg på 133 prosent. Ansatte på flytoget har også tilsvarende tillegg, ifølge overenskomsten mellom LO Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter.

Lokførere i Vy nyter godt av et tillegg på hundre prosent for å være på jobb på festdagen. For andre transportarbeidere er hovedregelen det samme tillegget.

Taxisjåfører får lønn i form av en prosent av brutto innkjørt beløp, med en minimumssats på 41,7 prosent. De får ikke særskilte tillegg på 17. mai, men inntjeningen blir høyere fordi taksten er høyere.

Flyplassansatte får, ifølge Avinor-tariffavtalen, et tillegg på 140 prosent i timen for å jobbe på 17. mai. Gis det fritid i stedet, skal denne svare til det dobbelte av arbeidede timer på nasjonaldagen.

Les også: Bussjåfører er lei av tidspress: – Før rakk vi kanskje en kaffekopp på jobb

Warning
Annonse
Annonse