JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

170.000 færre er permitterte nå enn da Norge stengte. Nav tror at nedgangen vil fortsette

Det finnes også lyspunkter i koronakrisen. For første gang siden mars har antallet permitterte krøpet under 100.000.
 Ved utgangen av måneden var 216.400 personer arbeidsledige, ifølge tall fra Nav. 37.000 av de helt ledige er permittert.

Ved utgangen av måneden var 216.400 personer arbeidsledige, ifølge tall fra Nav. 37.000 av de helt ledige er permittert.

Ole Palmstrøm

aslak@lomedia.no

vaktsjef@ntb.no

90.008 er permitterte ved utgangen av august. Det er bortimot 170.000 færre permitterte nå sammenlignet med i slutten av mars, og mange er tilbake i jobb.

– Vi forventer en fortsatt nedgang i permitterte arbeidssøkere utover høsten, men dog en saktere nedgang enn vi så før sommeren. I tråd med dette forventer vi også en videre nedgang i ledigheten. Dette forutsetter at vi ikke får en ny smittebølge med påfølgende nedstengning av samfunnet, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt til FriFagbevegelse.

Færre for hver måned

Det er langt igjen til koronakrisen er over, men det finnes i hvert fall lyspunkter. Ikke minst når det gjelder antallet permitterte. Siden den voldsomme økningen i mars, da koronaviruset førte til omfattende smitteverntiltak, har stadig flere hatt noe å glede seg over.

Les også: Norge fikk en ledighetskrise med koronaen. Sjekk hvilke steder som har fått merke det mest

Månedsstatistikken fra Nav etterlater i hvert fall ingen tvil. Fra nedstengningen gjorde seg gjeldende og satte en etterkrigsrekord i april med over 272.000 permitterte, har flere og flere blitt kalt tilbake.

Det blir færre permitterte for hver måned som går. I juli var det registrert 108.664 permitterte arbeidssøkere mot for eksempel 217.635 i mai. Det er en nedgang på snaut 110.000 på to måneder.

Nav antar at de fleste som ikke lenger er permitterte, også er tilbake i jobb. Men det er også et forbehold om at noen kan ha mistet jobben, være under annen oppfølging fra Nav eller ha flyttet til utlandet.

Saken fortsetter under grafikken.

Grafikk: Kristin M. Johansen, LO Media

Tilbake i jobb

Fagavdelingen i Nav konkluderer med at mange av de permitterte er tilbake i arbeid, men det har også kommet flere permitterte inn i registrene etter mars som ikke var blant de opprinnelige 250.000.

– Hovedårsaken til nedgangen i antall permitterte registrert hos Nav, er at mange har returnert til arbeidsgiver. Det vil også være noen som ikke lenger er permittert, men som har gått over til å være ordinært ledige som følge av konkurs eller nedbemanning hos arbeidsgiver, sier Åsholt.

Les også: Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisa

Ifølge beredskapslederen har de viktigste tiltakene vært å sikre inntekt til de permitterte gjennom dagpenger, lønnskompensasjon og forskudd på dagpenger hvis det har vært nødvendig.

Også seniorforsker Simen Markussen ved Frisch-senteret deler oppfatningen til Åsholt i Nav, men sier samtidig at det vil ta lang tid før alle som ble permitterte som følge av koronakrisen er tilbake i jobb.

– Nedgangen i antall permitterte vil fortsette i høst, men ikke i samme grad som i vår. Scenarioet er nok en høy ledighet og fremdeles mange permitterte når året er omme, sier han til FriFagbevegelse.

Fortsetter å falle

Det er også færre arbeidsledige nå enn i juli. Ledigheten sank med 16.300 personer i august. Ved utgangen av måneden var 216.400 personer arbeidsledige.

Det utgjør 7,6 prosent av arbeidsstyrken, ifølge månedsstatistikken fra Nav. 132.800 personer var registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak. 83.600 er delvis ledige. 37.000 av de helt ledige er permittert.

– Antallet arbeidssøkere registrert hos Nav fortsatte å falle i august. Hele nedgangen skyldes færre permitterte, mens antallet arbeidssøkere som ikke er permittert, gikk noe opp, sier nylig tiltrådt arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Sunket siden mars

Etter den kraftige økningen i arbeidsledigheten i mars, har antall helt ledige og bruttoledigheten gått ned hver måned.

Antall helt ledige økte i juli, men har gått ned de siste tre ukene. I august er det flere arbeidssøkere på tiltak. Nedgangen i bruttoledigheten i løpet av august er på 16.500 personer. Antall delvis ledige har økt de siste to ukene, etter en kraftig nedgang i juli.

Ledigheten er nå størst innen reiseliv og transport. Her er 9,1 prosent av arbeidsstyrken helt ledig i utgangen av august. Det er også denne bransjen, sammen med butikker, salg og service, som har hatt størst nedgang i ledigheten den siste måneden.

Antall helt ledige har gått ned i alle fylker den siste måneden. Arbeidsledigheten er størst i Oslo, med 5,7 prosent av arbeidsstyrken helt ledige. Nordland har lavest andel helt arbeidsledige, med 3 prosent.

Warning
Annonse
Annonse