JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledighet:

Norge fikk en ledighetskrise med koronaen. Sjekk hvilke steder som har fått merke det mest

Hvor mye koronakrisen har rammet din region, er avhengig av om du bor nord eller sør i landet.
Oslo har en overvekt av sysselsatte i hotellbransjen. Dette er en næring som ble hardt rammet i den første delen av koronakrisen.

Oslo har en overvekt av sysselsatte i hotellbransjen. Dette er en næring som ble hardt rammet i den første delen av koronakrisen.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Koronakrisen har nemlig skapt store regionale forskjeller på arbeidsmarkedet – både mellom fylker og kommuner, slår Audun Gjerde, Malin Charlotte Engel Jensen og Johannes Sørbø fast i artikkelen «Den store nedstengningen. Arbeidsmarkedet gjennom første del av koronakrisen». De tre artikkelforfatterne er alle tilknyttet kunnskapsavdelingen i Nav.

Offentlig sektor i nord

Antall arbeidssøkere har økt kraftig i alle fylker siden de omfattende smitteverntiltakene trådte i kraft da store deler av Norge ble stengt 12. mars. Denne Nav-artikkelen ble presentert 18. juni.

Oslo og Viken har blitt mest påvirket, mens de to nordligste fylkene, Nordland og Troms og Finnmark, har merket minst til koronasituasjonen.

Les også: Disse yrkene har vært mest etterspurt under koronakrisa. Se topp 30-lista.

– Sammensetningen av næringer er avgjørende, påpeker seniorrådgiver Johannes Sørbø ved kunnskapsavdelingen i Nav overfor FriFagbevegelse.

– Det er for eksempel ganske stor forskjell på hvor mange som er sysselsatt innen offentlig administrasjon, undervisning og helse- og sosialtjenester i Oslo og Nordland, forklarer han.

Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge

Hardt rammet av korona

Nordland har 41 prosent av de sysselsatte mot 33 prosent i Oslo. Sørbø understreker at det er få som er blitt permittert eller sagt opp i offentlig sektor.

Oslo har også en overvekt av sysselsatte i det Sørbø omtaler som personlig tjenesteyting, som omfatter kultur og idrett, frisører og skjønnhetspleie, og overnatting og servering.

– Dette er typiske næringer som ble hardt rammet i den første delen av koronakrisen, sier han.

Nordland har en større andel sysselsatte i næringer som i mindre grad er blitt rammet av koronakrisen. Næringene det gjelder er jordbruk, industri, skogbruk og fiske og bygg og anlegg.

Andre næringer kan få svi

26. mai hadde Oslo flest arbeidssøkere i landet. Antallet var på 15,5 prosent av arbeidsstyrken. Viken fulgte etter med 13,1 prosent, og i motsatt ende av skalaen lå Nordland med 10,0 prosent.

I Oslo og Viken har økningen i arbeidssøkere, fordelt på helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak, vært på 150.000 personer siden midten av mars, noe som tilsvarer 42 prosent av den totale økningen gjennom perioden.

Les også: Er du blitt arbeidsledig? Her er noen tips om hva du bør gjøre

For de øvrige fylkene har økningen vært følgende: 38.000 i Vestland, 21.000 i Rogaland, 19.000 i Trøndelag, 17.000 i Vestland og Telemark, 15.000 i Innlandet, 12.000 i Agder og Møre og Romsdal, 10.000 i Troms og Finnmark og 9.000 i Nordland.

Oslo og Viken var også de to fylkene med størst økning i prosentpoeng. Summen av arbeidssøkere økte med henholdsvis 11,5 og 9,2 prosentpoeng mot 6,6 prosentpoeng i Nordland.

Færre arbeidssøkere

Siden begynnelsen av april har antallet helt ledige falt i samtlige fylker.

– Dette har sammenheng med at mange har byttet status fra helt til delvis ledige, men også at mange har kommet tilbake i jobb, forklarer forfatterne i artikkelen.

Også antallet delvis ledige har økt kraftig i alle fylker. I motsetning til antallet helt ledige, har antallet delvis ledige fortsatt å øke gjennom hele perioden for samtlige fylker. Økningen har imidlertid vært noe mindre enn nedgangen i antallet helt ledige, og summen av arbeidssøkere har dermed gått ned i hele landet siden starten av april.

– Ledigheten kan fordele seg annerledes enn i første del av krisen, men det er helt avhengig av hvilken industridel som blir rammet. Det er ventet fall i oljeinvesteringer og en del av eksportmarkedet. Når krisen trer inn i nye faser, kan det være andre næringer som får merke det mer enn før, påpeker Sørbø.

Saken fortsetter under bildet.

Johannes Sørbø er seniorrådgiver ved kunnskapsavdelingen i Nav.

Johannes Sørbø er seniorrådgiver ved kunnskapsavdelingen i Nav.

Nav

Fem sensitive småkommuner

Blant kommunene er forskjellene enda tydeligere. Det skyldes at mange kommuner er sårbare for utviklingen i enkeltnæringer, ifølge artikkelen.

Hemsedal, Sykkylven, Aurland, Moskenes og Trysil var de fem kommunene i landet med høyest antall helt ledige, arbeidssøkere på tiltak og delvis ledige ved utgangen av mai.

Les også: Turistene som forsvant: På 24 år har Sonia aldri sett maken i hjembyen

Sørbø bekrefter at Hemsedal fremdeles er blant disse fem kommunene i juli. De fire andre er flyplasskommunen Ullensaker og Nannestad i Viken og Hasvik og Berlevåg i Troms og Finnmark. Koronaviruset kan nemlig få en skjær næringskjede til å stoppe opp.

– Det er veldig sensitivt for små kommuner som er knyttet til en bestemt næring eller noen få hjørnesteinsbedrifter som er viktige. Hvis de rammes, blir også utfallet en høy ledighetsprosent. Hemsedal er ett eksempel, sier seniorrådgiveren i Nav.

Alle har merket krisen

Hemsedal skulle hatt tusenvis av påsketurister i alpinbakkene, i skisporet og på toppturer. Det ville ha tilsvart en tredobling innbyggertallet på 2.500 og vel så det.

For å begrense smittespredningen måtte alle spisesteder, hoteller og skianlegg holde stengt. Ved Hemsedal skianlegg ble rundt 300 personer permittert, og i slutten av mai var ledigheten i kommunen på 29,6 prosent. Lavest andel arbeidssøkere hadde Vevelstad med 1,1 prosent.

– Alle kommuner i vår region har merket koronakrisen, men noen kommuner og regioner merker det hardere enn andre. Vi har god dialog med kommunene i regionen, og mange har utviklet egne krisepakker. Vi må holde hjulene i gang, sier NHOs regiondirektør Nina Solli i Viken.

– Hemsedal er en kommune som baserer seg mye på reiseliv, og når denne næringen opplever en svikt, får det veldig negative utslag, forteller seniorrådgiveren i Nav.

– Det samme gjelder for flyplasskommunen Ullensaker og Nannestad og forbindelsene disse kommunene har til Gardermoen. Det blir flere arbeidssøkere av lavere drift, færre flyavganger og permitteringer ved flyplassen og hotellene, sier han.

Annonse
Annonse