Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Koronakrisen:
Er du blitt arbeidsledig? Her er noen tips om hva du bør gjøre
Mange har nå mistet jobben sin for første gang. Da melder det seg også noen spørsmål.
aslak@lomedia.no
Koronakrisen har utløst et skred av permitteringer og den høyeste arbeidsledigheten siden depresjonen på 1930-tallet. På det meste har over 410.000 personer søkt om dagpenger fra Nav.
– Vi går inn i 2021 med en ledighet som er betydelig høyere enn den var ved starten av dette året, og ledigheten vil sannsynligvis vil være høy sammenlignet med hva den var før pandemien langt inn i neste år, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i FriFagbevegelse.
Slik går du fram
I år venter regjeringen et fall i norsk økonomi på fire prosent og en arbeidsledighet på 5,9 prosent. Mange er blitt arbeidsledige for første gang. Spesielt går det utover de unge.
Med hjelp fra Nav gir vi deg et innblikk i hva som er viktig når du har mistet jobben din:
• Det aller første du må gjøre er å registrere deg som arbeidssøker på Navs hjemmesider.
• Søk dagpenger selv om du er usikker på om du kan få.
• Meldekort må du sende annenhver uke. Det gjelder også før du har fått svar på søknaden din.
• Det er viktig å kontrollere at du har registrert deg med riktig kontonummer hos Nav.
• En god og oppdatert CV lønner seg. Det kan bli behov for deg. Registreringen gjør du hos Nav.
– For arbeidsledige handler det nå kanskje mer enn noen gang før å tenke nytt og sjekke ut nye bransjer. Noen bransjer rekrutterer nesten ikke i det hele tatt fordi etterspørselen har gått ned og de har egne permitterte som skal tilbake i jobb, mens andre har sett et oppsving i markedet, sier Hugvik.
Dagpenger
Du kan ha rett til dagpenger dersom arbeidstiden er blitt redusert med minst 40 prosent. Dagpenger skal dekke deler av tapet du har hatt i inntekt som arbeidstaker eller frilanser. Det er også en grense for hvor mye du kan få per uke før skatt. Maksimalt beløp er 8.205 kroner.
Les også: Dette er Nav-ytelsene du har krav på som permittert
Du må belage deg på at det vil ta tid å behandle søknaden din om dagpenger. Nav regner ikke med å være à jour med utbetaling av dagpenger før i slutten av juli.
En mulighet er å søke om forskudd. Det kan du gjøre når som helst. Mange har gjort det fordi det ennå ikke er mulig å søke om lønnskompensasjon. Det er ikke ventet at Nav vil få systemet på plass før første halvdel av juni, selv om ordningen ble vedtatt i Stortinget for ti uker siden.
Du må levere en vanlig søknad om dagpenger før du søker om forskudd. Du vil få forskuddet på konto innen få dager. I denne ordningen er det allerede betalt ut rundt 3 milliarder kroner.
– Mange er i en veldig vanskelig situasjon, og vi forstår at det er behov for informasjon fra oss om hva vi kan hjelpe med. Hovedprioriteringene framover er å hjelpe folk tilbake i jobb, sier Hugvik.
Forskuddet utgjør cirka 60 prosent av lønnen du mottar. Når Nav har behandlet ferdig søknaden om dagpenger, får du det resterende beløpet. Det trekkes 25 prosent i skatt fra forskuddet.
Så mye får du
Med de nye korona-reglene får du mer i dagpenger. Du kan enkelt selv sjekke hvor mye du har krav på i denne kalkulatoren lagd av Magasinet for fagorganiserte, fagbladet til Fellesforbundet.
Dagpengene skal være tilsvarende 80 prosent av inntekt opp til 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opp til 600.000, får du vanlig dagpenge-sats på 62,4 prosent.
For inntekt over denne grensa får du ikke dagpenger i det hele tatt.
De samme satsene gjelder for alle permitterte og arbeidsløse som har krav på dagpenger. Du må ha hatt en inntekt på rundt 75.000 kroner i året for å ha rett på dagpenger.
Digitale tilbud
Ifølge Hugvik i Nav kan det de tidligere har sett på som midlertidige utfordringer i bedriftene bli langvarige. Det kan bety at permitteringer blir til oppsigelser.
– På arbeidsplassen.no finner permitterte og arbeidssøkere ledige stillinger hos virksomheter og bransjer med særlig behov, og som etterspør arbeidskraft. Vi jobber med å få på plass et tilbud om digitale jobbklubber og digitale jobbmesser, forteller Nav-direktøren.
Han har en oppfordring til personer som er blitt permittert eller skjøvet helt eller delvis ut av arbeidsmarkedet: Det er viktig å gjøre seg synlig for arbeidsgivere som trenger arbeidskraft framover.
– Det er viktig for en jobbsøker å ha en god og oppdatert CV som beskriver jobberfaringen, hva slags utdanning man har og hva utdanningen betyr i praksis, påpeker Hugvik.
Det finnes mange tips for hvordan man skal lage en god CV på nav.no eller på arbeidsplassen.no. På Navs sider er det jobbsøkertips om alt fra CV-er og jobbsøknad til hvordan intervjuer foregår.
– Mange arbeidsgivere gjennomfører nå jobbintervju på video, og det er derfor lurt å øve på et digitalt jobbintervju. Noen arbeidsgivere bruker også telefon til førstegangsintervju, sier Nav-direktøren.
Sjekk med forbundet ditt
Har du mistet jobben helt, delvis eller er blitt permittert, kan du slippe å betale kontingent hvis du er medlem i et LO-forbund. Det lønner seg å finne ut hva som skjer med medlemskapet i ditt forbund.
Permitterte medlemmer i Fellesforbundet skal for eksempel betale minstekontingenten på 188 kroner i måneden. Vanligvis er kontingenten 1,5 prosent av lønna eller mer, avhengig av hvilken avdeling du hører til. Sjekk med tillitsvalgte om de har gitt beskjed til forbundet om situasjonen din.
Beskjeden fra Fagforbundet er følgende: Er du permittert eller lever av dagpenger fra Nav, skal du slippe å betale 1,45 prosent av lønna i kontingent så lenge du er uten ordinær inntekt, ifølge fagbladet. Du skal kun betale 97 kroner i måneden for innboforsikring og stønadskasse.
Fritak fra kontingenten gjelder for alle HK- og EL og IT-medlemmer som er permittert på grunn av koronakrisen. I Arbeidsmandsforbundet gjelder dette fritaket i tre måneder.
I Norsk Nærings- og Nyttelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) har du krav på fritak så lenge permitteringene pågår. I Fellesorganisasjonen (FO) betaler du 500 kroner i året, og i Norges Sjømannsforbund har forbundsstyret bestemt at medlemmer skal trekke 170 kroner i måneden for kontingenten.
Arbeidsledighet
• 2. juni var det registrert 340.100 helt arbeidsløse, delvis arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det er 15.300 færre enn ved utgangen av mai.
• 171.400 personer er registrert som helt arbeidsløse hos Nav, ifølge foreløpige tall. Det utgjør 6,1 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoarbeidsløsheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er 6,5 prosent.
• I tillegg er 165.700 personer registrert som delvis arbeidsledige. Dermed er totalt 12 prosent av arbeidsstyrken registrert som arbeidssøkere.
• Arbeidsledigheten er størst i reiseliv og transport, selv om antallet helt ledige i disse sektorene har gått ned.
• Det er høyest arbeidsledighet blant personer i aldersgruppen 20 til 24 år, hvor 9,1 prosent av arbeidsstyrken er registrert som helt arbeidsledige.
Kilde: NTB
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm