JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskompensasjon til permitterte:

Lønnskompensasjon til permitterte er forsinket: – Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger

Opposisjonen på Stortinget skjønner ikke at det er mulig å bruke så lang tid på å betale ut lønnskompensasjon for 18 arbeidsdager.28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23

helge@lomedia.no

Da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen stilte til Stortingets spørretime onsdag, var han grundig forberedt på et hardkjør fra opposisjonen. Han kunne likevel ikke gi noen nye svar:

Lønnskompensasjon for dagene 3 til 20 av permitteringen kan tidligst komme i løpet av første halvdel av juni. Og Nav skal være à jour med søknader om dagpenger i slutten av juli.

Utbetalingen lar vente på seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden burde gjort enda mer for å få til dette raskere. SV-leder Audun Lysbakken mener han burde kommet opp med en nødløsning.

Og Aps Rigmor Aasrud skjønner fortsatt ikke hvorfor man ikke kunne brukt a-ordningen til utbetaling av lønnskompensasjon – ordningen som brukes når man får sykepenger.

– I a-ordningen må arbeidsgivere legge inn lønnsutbetalinger løpende for alle. Det betyr at man har data fra februar som må kunne brukes. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er godt nok til å utbetale lønnskompensasjonen. Den skal begrenses på 6G. Det gjør du jo når du utbetaler sykepenger. Da har du en ordning med fersk datafangst fordi arbeidsgiver rapporterer utbetalinger minst en gang i måneden. Det hentes fra samme grunnlag som dagpenger gjøres i dag, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– 10 uker etter at korona-pandemien slo til, letes det fortsatt etter system der arbeidsgiver skal sitte å taste inn de samme opplysningene som ble rapportert i februar, mener Aasrud.

– Og hvorfor kunne ikke regjeringen laget en forskuddsbetaling for lønnskompensasjonen når det tar så lang tid, med utgangspunkt i dagpengene? Så kunne man vært pragmatiske på det i etterkant. Da kunne i alle fall folk fått litt, sier Aasrud.

Også SV-leder Audun Lysbakken er fortvilet over tregheten på vegne av landets permitterte og ledige.

Etterlyser nødløsning

– Det viktigste er ikke hvilke ordning man finner fram til. Men at regjeringen satte seg ned og forsøkte å være like kreative som da de innførte ordninger for næringslivet. De kunne gått til Finans Norge, banker, eller noe annet for å finne en ordning som kunne gitt folk litt penger, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Poenget mitt er at regjeringen var svært kreative over næringslivet og fikk på plass en avtale med Finans Norge og bankene, som sørget for penger til bedriftene i løpet av dager og uker. Men for lavtlønte arbeidsfolk viser de ikke den samme kreativiteten, sier Audun Lysbakken.

– Overfor bedriftene lagde man tillitsbaserte ordninger. Man var veldig tydelige på at om du jukser, får du ta straffen i etterkant. Hvorfor kan man ikke gjøre tilsvarende for arbeidsfolket, når dette trekker ut i så lang tid når det er mulig for bedriftene. Du skal ikke ha mindre tillit til arbeidsfolk enn for bedriftseiere, mener Lysbakken.

– Når folk ikke har til mat på bordet, må det være mulig å få til en nødløsning. Det er bra at statsråden nå varslet at det vil komme en nødløsning hvis dette drar enda lenger ut i tid. Men det burde vært gjort for lenge siden, mener Lysbakken.

– Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger. Mange venter på nesten en hel månedslønn, som de skulle hatt for lenge siden. Folk har ikke mat på bordet, og likevel har regjeringen ikke laget en midlertidig løsning. Det er fullt mulig å få på plass en nødløsning, mener han.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden kunne gjort mer for å få ting på plass tidligere.

– Jeg forstår at dette er en stor og ekstraordinær situasjon. Men det er en tankevekker at regjeringen har brukt så lang tid på en løsning som ikke fungerte, før de gikk tilbake til den som allerede lå der. Nå skal bedriftene melde inn slik de gjør regulært ved sykepenger. Hadde den ordningen blitt brukt med en gang, hadde man hatt utbetalingene raskere ute, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det har vært veldig tunge dager for folk. Regningene har ikke blitt lavere, men inntekten er blitt det.

Støre kjøper ikke Røe Isaksens forklaring om at dette ikke hadde vært presist nok.

– Her hadde det vært mulig å få satt inn kontrollrutiner i etterkant. Det er bedre at folk enten mottar for lite eller for mye enn at de ikke får penger i det hele tatt, mener Støre.

Ministeren lover at pengene kommer

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ville likevel ikke ha gjort noe annerledes.

– Basert på det vi har visst har vi gjort alt vi har kunnet for å få dette på plass raskest mulig. Men når vi skal sette oss ned en gang og gå gjennom alt dette, er det helt sikkert ting vi kan lære av. Et enstemmig storting var klar over risikoen ved å vedta nye ordninger i en allerede presset situasjon. Det er beklagelig at ordningen ikke er på plass ennå. Men jeg kan love at pengene kommer, sier Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

Slik forklarer han hvorfor man ikke kunne bruke den såkalte a-ordningen for utbetaling av de tre ukene med lønnskompensasjon.

– Det er minst tre ting som gjorde det. Stortingets vedtak er at de skal få 100 prosent lønn – tilsvarende den lønnen de ville fått i arbeidsgiverperioden. Sykepenger har et annet beregningsgrunnlag. Det andre er at a-ordningen ikke er finkornet nok i forhold til tallene. Det ligger heller ikke inne permitteringsgrad i dette. Men den viktigste grunnen er at Nav så at det ikke ville gå raskt nok, sier han.

– Hvis vi skulle brukt a-ordningen ville opp mot 40 prosent av disse sakene hatt lang manuell saksbehandling. Det ville betydd at utbetalingene ville tatt altfor lang tid, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Vårt utgangspunkt var akkurat det samme som Rigmor Aasrud sier nå. Nemlig at vi måtte bruke a-ordningen. Men det viste seg å ikke være forenlig med raskest mulig saksbehandling og høy grad av automatisering, poengterer han.

– Det har vært to spor. Det første var individuell søknad knyttet til a-ordningen. Det andre er det vi jobber med nå. At arbeidsgiver rapporterer inn med utgangspunkt i de to arbeidsgiverdagene.

– Men kunne man ikke gjort det med en gang?

– Jo. Men den løsningen som vi valgte var den som Nav vurderte ville komme raskest på plass og være enklest. Nav har utviklet løsninger i en rekordfart. Brukt uker eller få måneder på ting man før har brukt år på. Så har vi tatt valg som først og fremst har tatt kortest mulig tid for at folk skal få pengene sine raskest mulig.

– Kunne dere gjort mer for å få til dette tidligere?

– Nav har hatt alle de ressursene de har ønsket. De har prioritert ressursene riktig. Basert på det jeg vet nå, er det ingen ting som kunne gjort at Nav utviklet dette enda raskere.

– Dere kunne ikke trykket på noen nødknapp?

– Det var det vi gjorde i mai. Da utviklet Nav raskt en annen løsning langs det andre sporet som vil komme på plass i første halvdel av juni.

Røe Isaksen påpeker også at det er 200.000 permitterte eller ledige som har søkt om og fått forskudd på dagpenger.

– Det har vært helt nødvendig. Nav har vært presset til det ytterste. I tillegg har de utviklet helt nye ordninger for lærlinger, lagt om arbeidsgiverperioden for sykepenger, utviklet helt nytt system for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om


Flere saker