JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskompensasjon til permitterte:

Lønnskompensasjon til permitterte er forsinket: – Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger

Opposisjonen på Stortinget skjønner ikke at det er mulig å bruke så lang tid på å betale ut lønnskompensasjon for 18 arbeidsdager.28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23

helge@lomedia.no

Da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen stilte til Stortingets spørretime onsdag, var han grundig forberedt på et hardkjør fra opposisjonen. Han kunne likevel ikke gi noen nye svar:

Lønnskompensasjon for dagene 3 til 20 av permitteringen kan tidligst komme i løpet av første halvdel av juni. Og Nav skal være à jour med søknader om dagpenger i slutten av juli.

Utbetalingen lar vente på seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden burde gjort enda mer for å få til dette raskere. SV-leder Audun Lysbakken mener han burde kommet opp med en nødløsning.

Og Aps Rigmor Aasrud skjønner fortsatt ikke hvorfor man ikke kunne brukt a-ordningen til utbetaling av lønnskompensasjon – ordningen som brukes når man får sykepenger.

– I a-ordningen må arbeidsgivere legge inn lønnsutbetalinger løpende for alle. Det betyr at man har data fra februar som må kunne brukes. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er godt nok til å utbetale lønnskompensasjonen. Den skal begrenses på 6G. Det gjør du jo når du utbetaler sykepenger. Da har du en ordning med fersk datafangst fordi arbeidsgiver rapporterer utbetalinger minst en gang i måneden. Det hentes fra samme grunnlag som dagpenger gjøres i dag, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– 10 uker etter at korona-pandemien slo til, letes det fortsatt etter system der arbeidsgiver skal sitte å taste inn de samme opplysningene som ble rapportert i februar, mener Aasrud.

– Og hvorfor kunne ikke regjeringen laget en forskuddsbetaling for lønnskompensasjonen når det tar så lang tid, med utgangspunkt i dagpengene? Så kunne man vært pragmatiske på det i etterkant. Da kunne i alle fall folk fått litt, sier Aasrud.

Også SV-leder Audun Lysbakken er fortvilet over tregheten på vegne av landets permitterte og ledige.

Etterlyser nødløsning

– Det viktigste er ikke hvilke ordning man finner fram til. Men at regjeringen satte seg ned og forsøkte å være like kreative som da de innførte ordninger for næringslivet. De kunne gått til Finans Norge, banker, eller noe annet for å finne en ordning som kunne gitt folk litt penger, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Poenget mitt er at regjeringen var svært kreative over næringslivet og fikk på plass en avtale med Finans Norge og bankene, som sørget for penger til bedriftene i løpet av dager og uker. Men for lavtlønte arbeidsfolk viser de ikke den samme kreativiteten, sier Audun Lysbakken.

– Overfor bedriftene lagde man tillitsbaserte ordninger. Man var veldig tydelige på at om du jukser, får du ta straffen i etterkant. Hvorfor kan man ikke gjøre tilsvarende for arbeidsfolket, når dette trekker ut i så lang tid når det er mulig for bedriftene. Du skal ikke ha mindre tillit til arbeidsfolk enn for bedriftseiere, mener Lysbakken.

– Når folk ikke har til mat på bordet, må det være mulig å få til en nødløsning. Det er bra at statsråden nå varslet at det vil komme en nødløsning hvis dette drar enda lenger ut i tid. Men det burde vært gjort for lenge siden, mener Lysbakken.

– Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger. Mange venter på nesten en hel månedslønn, som de skulle hatt for lenge siden. Folk har ikke mat på bordet, og likevel har regjeringen ikke laget en midlertidig løsning. Det er fullt mulig å få på plass en nødløsning, mener han.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden kunne gjort mer for å få ting på plass tidligere.

– Jeg forstår at dette er en stor og ekstraordinær situasjon. Men det er en tankevekker at regjeringen har brukt så lang tid på en løsning som ikke fungerte, før de gikk tilbake til den som allerede lå der. Nå skal bedriftene melde inn slik de gjør regulært ved sykepenger. Hadde den ordningen blitt brukt med en gang, hadde man hatt utbetalingene raskere ute, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det har vært veldig tunge dager for folk. Regningene har ikke blitt lavere, men inntekten er blitt det.

Støre kjøper ikke Røe Isaksens forklaring om at dette ikke hadde vært presist nok.

– Her hadde det vært mulig å få satt inn kontrollrutiner i etterkant. Det er bedre at folk enten mottar for lite eller for mye enn at de ikke får penger i det hele tatt, mener Støre.

Ministeren lover at pengene kommer

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ville likevel ikke ha gjort noe annerledes.

– Basert på det vi har visst har vi gjort alt vi har kunnet for å få dette på plass raskest mulig. Men når vi skal sette oss ned en gang og gå gjennom alt dette, er det helt sikkert ting vi kan lære av. Et enstemmig storting var klar over risikoen ved å vedta nye ordninger i en allerede presset situasjon. Det er beklagelig at ordningen ikke er på plass ennå. Men jeg kan love at pengene kommer, sier Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

Slik forklarer han hvorfor man ikke kunne bruke den såkalte a-ordningen for utbetaling av de tre ukene med lønnskompensasjon.

– Det er minst tre ting som gjorde det. Stortingets vedtak er at de skal få 100 prosent lønn – tilsvarende den lønnen de ville fått i arbeidsgiverperioden. Sykepenger har et annet beregningsgrunnlag. Det andre er at a-ordningen ikke er finkornet nok i forhold til tallene. Det ligger heller ikke inne permitteringsgrad i dette. Men den viktigste grunnen er at Nav så at det ikke ville gå raskt nok, sier han.

– Hvis vi skulle brukt a-ordningen ville opp mot 40 prosent av disse sakene hatt lang manuell saksbehandling. Det ville betydd at utbetalingene ville tatt altfor lang tid, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Vårt utgangspunkt var akkurat det samme som Rigmor Aasrud sier nå. Nemlig at vi måtte bruke a-ordningen. Men det viste seg å ikke være forenlig med raskest mulig saksbehandling og høy grad av automatisering, poengterer han.

– Det har vært to spor. Det første var individuell søknad knyttet til a-ordningen. Det andre er det vi jobber med nå. At arbeidsgiver rapporterer inn med utgangspunkt i de to arbeidsgiverdagene.

– Men kunne man ikke gjort det med en gang?

– Jo. Men den løsningen som vi valgte var den som Nav vurderte ville komme raskest på plass og være enklest. Nav har utviklet løsninger i en rekordfart. Brukt uker eller få måneder på ting man før har brukt år på. Så har vi tatt valg som først og fremst har tatt kortest mulig tid for at folk skal få pengene sine raskest mulig.

– Kunne dere gjort mer for å få til dette tidligere?

– Nav har hatt alle de ressursene de har ønsket. De har prioritert ressursene riktig. Basert på det jeg vet nå, er det ingen ting som kunne gjort at Nav utviklet dette enda raskere.

– Dere kunne ikke trykket på noen nødknapp?

– Det var det vi gjorde i mai. Da utviklet Nav raskt en annen løsning langs det andre sporet som vil komme på plass i første halvdel av juni.

Røe Isaksen påpeker også at det er 200.000 permitterte eller ledige som har søkt om og fått forskudd på dagpenger.

– Det har vært helt nødvendig. Nav har vært presset til det ytterste. I tillegg har de utviklet helt nye ordninger for lærlinger, lagt om arbeidsgiverperioden for sykepenger, utviklet helt nytt system for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).

Anita Arntzen

Dette yrket har Norges høyeste sykefravær

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Aslak Bodahl

Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.

Leif Martin Kirknes

Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

Spørsmål og svar

Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Frøydis Falch Urbye

Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?


Flere saker