JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskompensasjon til permitterte:

Lønnskompensasjon til permitterte er forsinket: – Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger

Opposisjonen på Stortinget skjønner ikke at det er mulig å bruke så lang tid på å betale ut lønnskompensasjon for 18 arbeidsdager.28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23

helge@lomedia.no

Da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen stilte til Stortingets spørretime onsdag, var han grundig forberedt på et hardkjør fra opposisjonen. Han kunne likevel ikke gi noen nye svar:

Lønnskompensasjon for dagene 3 til 20 av permitteringen kan tidligst komme i løpet av første halvdel av juni. Og Nav skal være à jour med søknader om dagpenger i slutten av juli.

Utbetalingen lar vente på seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden burde gjort enda mer for å få til dette raskere. SV-leder Audun Lysbakken mener han burde kommet opp med en nødløsning.

Og Aps Rigmor Aasrud skjønner fortsatt ikke hvorfor man ikke kunne brukt a-ordningen til utbetaling av lønnskompensasjon – ordningen som brukes når man får sykepenger.

– I a-ordningen må arbeidsgivere legge inn lønnsutbetalinger løpende for alle. Det betyr at man har data fra februar som må kunne brukes. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er godt nok til å utbetale lønnskompensasjonen. Den skal begrenses på 6G. Det gjør du jo når du utbetaler sykepenger. Da har du en ordning med fersk datafangst fordi arbeidsgiver rapporterer utbetalinger minst en gang i måneden. Det hentes fra samme grunnlag som dagpenger gjøres i dag, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– 10 uker etter at korona-pandemien slo til, letes det fortsatt etter system der arbeidsgiver skal sitte å taste inn de samme opplysningene som ble rapportert i februar, mener Aasrud.

– Og hvorfor kunne ikke regjeringen laget en forskuddsbetaling for lønnskompensasjonen når det tar så lang tid, med utgangspunkt i dagpengene? Så kunne man vært pragmatiske på det i etterkant. Da kunne i alle fall folk fått litt, sier Aasrud.

Også SV-leder Audun Lysbakken er fortvilet over tregheten på vegne av landets permitterte og ledige.

Etterlyser nødløsning

– Det viktigste er ikke hvilke ordning man finner fram til. Men at regjeringen satte seg ned og forsøkte å være like kreative som da de innførte ordninger for næringslivet. De kunne gått til Finans Norge, banker, eller noe annet for å finne en ordning som kunne gitt folk litt penger, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Poenget mitt er at regjeringen var svært kreative over næringslivet og fikk på plass en avtale med Finans Norge og bankene, som sørget for penger til bedriftene i løpet av dager og uker. Men for lavtlønte arbeidsfolk viser de ikke den samme kreativiteten, sier Audun Lysbakken.

– Overfor bedriftene lagde man tillitsbaserte ordninger. Man var veldig tydelige på at om du jukser, får du ta straffen i etterkant. Hvorfor kan man ikke gjøre tilsvarende for arbeidsfolket, når dette trekker ut i så lang tid når det er mulig for bedriftene. Du skal ikke ha mindre tillit til arbeidsfolk enn for bedriftseiere, mener Lysbakken.

– Når folk ikke har til mat på bordet, må det være mulig å få til en nødløsning. Det er bra at statsråden nå varslet at det vil komme en nødløsning hvis dette drar enda lenger ut i tid. Men det burde vært gjort for lenge siden, mener Lysbakken.

– Lavtlønte arbeidsfolk har ingen sparekonto de kan tømme mens de venter på penger. Mange venter på nesten en hel månedslønn, som de skulle hatt for lenge siden. Folk har ikke mat på bordet, og likevel har regjeringen ikke laget en midlertidig løsning. Det er fullt mulig å få på plass en nødløsning, mener han.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsråden kunne gjort mer for å få ting på plass tidligere.

– Jeg forstår at dette er en stor og ekstraordinær situasjon. Men det er en tankevekker at regjeringen har brukt så lang tid på en løsning som ikke fungerte, før de gikk tilbake til den som allerede lå der. Nå skal bedriftene melde inn slik de gjør regulært ved sykepenger. Hadde den ordningen blitt brukt med en gang, hadde man hatt utbetalingene raskere ute, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det har vært veldig tunge dager for folk. Regningene har ikke blitt lavere, men inntekten er blitt det.

Støre kjøper ikke Røe Isaksens forklaring om at dette ikke hadde vært presist nok.

– Her hadde det vært mulig å få satt inn kontrollrutiner i etterkant. Det er bedre at folk enten mottar for lite eller for mye enn at de ikke får penger i det hele tatt, mener Støre.

Ministeren lover at pengene kommer

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ville likevel ikke ha gjort noe annerledes.

– Basert på det vi har visst har vi gjort alt vi har kunnet for å få dette på plass raskest mulig. Men når vi skal sette oss ned en gang og gå gjennom alt dette, er det helt sikkert ting vi kan lære av. Et enstemmig storting var klar over risikoen ved å vedta nye ordninger i en allerede presset situasjon. Det er beklagelig at ordningen ikke er på plass ennå. Men jeg kan love at pengene kommer, sier Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

Slik forklarer han hvorfor man ikke kunne bruke den såkalte a-ordningen for utbetaling av de tre ukene med lønnskompensasjon.

– Det er minst tre ting som gjorde det. Stortingets vedtak er at de skal få 100 prosent lønn – tilsvarende den lønnen de ville fått i arbeidsgiverperioden. Sykepenger har et annet beregningsgrunnlag. Det andre er at a-ordningen ikke er finkornet nok i forhold til tallene. Det ligger heller ikke inne permitteringsgrad i dette. Men den viktigste grunnen er at Nav så at det ikke ville gå raskt nok, sier han.

– Hvis vi skulle brukt a-ordningen ville opp mot 40 prosent av disse sakene hatt lang manuell saksbehandling. Det ville betydd at utbetalingene ville tatt altfor lang tid, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Vårt utgangspunkt var akkurat det samme som Rigmor Aasrud sier nå. Nemlig at vi måtte bruke a-ordningen. Men det viste seg å ikke være forenlig med raskest mulig saksbehandling og høy grad av automatisering, poengterer han.

– Det har vært to spor. Det første var individuell søknad knyttet til a-ordningen. Det andre er det vi jobber med nå. At arbeidsgiver rapporterer inn med utgangspunkt i de to arbeidsgiverdagene.

– Men kunne man ikke gjort det med en gang?

– Jo. Men den løsningen som vi valgte var den som Nav vurderte ville komme raskest på plass og være enklest. Nav har utviklet løsninger i en rekordfart. Brukt uker eller få måneder på ting man før har brukt år på. Så har vi tatt valg som først og fremst har tatt kortest mulig tid for at folk skal få pengene sine raskest mulig.

– Kunne dere gjort mer for å få til dette tidligere?

– Nav har hatt alle de ressursene de har ønsket. De har prioritert ressursene riktig. Basert på det jeg vet nå, er det ingen ting som kunne gjort at Nav utviklet dette enda raskere.

– Dere kunne ikke trykket på noen nødknapp?

– Det var det vi gjorde i mai. Da utviklet Nav raskt en annen løsning langs det andre sporet som vil komme på plass i første halvdel av juni.

Røe Isaksen påpeker også at det er 200.000 permitterte eller ledige som har søkt om og fått forskudd på dagpenger.

– Det har vært helt nødvendig. Nav har vært presset til det ytterste. I tillegg har de utviklet helt nye ordninger for lærlinger, lagt om arbeidsgiverperioden for sykepenger, utviklet helt nytt system for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

28.05.2020
12:23
28.05.2020 12:23Mest lest

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Tipset Arne fikk av en kollega, var verdt over en million kroner i pensjon

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Gro fikk valget mellom sluttpakke, fem timers pendling eller hjemmekontor for alltid

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Colourbox

Hjemmekontor på heltid ga symptomer på depresjon og angst

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

Foodora-ansatte vil ha budene fra konkurrenten inn i fagforeninga

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

LANG HISTORIE: Én time bruker Isak Mydske på å forklare hele fagbevegelsen. Men mest LO, da.

Herman Bjørnson Hagen

Isak (20) er sjokkert over hvor lite folk vet om rettighetene sine

MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

Leif Martin Kirknes

Her henger Åslaug Haga (64) i strømstolpen: – Dette er jo et yrke for framtida

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Helge Rønning Birkelund

Slik kommer ukrainske Viktoriia (32) seg ut i det norske arbeidslivet


Flere saker