JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge:

30 prosent av de helt arbeidsløse har vært uten jobb siden mars 2020

Langtidsledigheten har økt kraftig siden før pandemien.
Rundt 80.000 mennesker var helt arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltakere, ved utgangen av november.

Rundt 80.000 mennesker var helt arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltakere, ved utgangen av november.

Hanna Skotheim

yngvil@lomedia.no

– Det vi hadde igjen av arbeidsledighet før de siste tiltakene traff oss, handlet i stor grad om langtidsledige og langtidspermitterte, sa NHOs sjeføkonom Øystein Dørum da han tirsdag presenterte sitt økonomiske overblikk for fjerde kvartal.

40 prosent flere er langtidsarbeidsløse nå enn i februar 2020, skriver Dørum i en ny rapport.

«Langtidsledig» betyr at du har vært helt uten arbeid i over 26 uker. 22.500 mennesker er registrert langtidsledige hos Nav. Tallet er fra utgangen av november.

Men mange av de langtidsarbeidsløse har gått uten jobb mye lenger enn det. 30 prosent av dem har vært helt uten jobb siden mars 2020, fastholder NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Aktuelt: Her er tiltakene for permitterte og arbeidsløse

– Betyr dette at langtidsarbeidsløsheten biter seg fast?

Dørum er ikke så pessimistisk:

– Mange av de langtidsledige er permittert fra bransjene som sliter mest. De skulle kanskje nå hentes inn igjen til jobbene sine, som for eksempel til Taxfreebutikkene på Gardermoen. Nå utsettes det noen måneder, svarer han på spørsmål fra FriFagbevegelse.

Han viser til den foreløpig siste runden av smitteverntiltak som innføres onsdag.

– Vi vet at langvarig arbeidsledighet innebærer risiko for å falle ut av arbeidslivet, og for å få en dårligere CV som gjør at folk stiller svakere i konkurransen på arbeidsmarkedet. Dette har vi sett tidligere. Vi var mye mer bekymret for dette under den første nedstengningen. Han legger til:

– Hvis det ser ut til at jobben ikke kommer tilbake før om ett, to, tre år, er det bedre å gå til annen bransje som roper etter arbeidskraft.

Ny nasjonal skjenkestopp: – Dette er rett og slett jævlig trist, sier Fellesforbundets leder

Dette var november-tallene

Rundt 80.000 mennesker var helt arbeidsløse og ordinære tiltaksdeltakere, ved utgangen av november. Dette viste at 2,8 prosent av arbeidsstyrken var helt uten arbeid.

Det er bare litt over det arbeidsløsheten var i februar 2020 før koronaviruset endret alt, skriver han i rapporten.

«Det som holder ledighetsraten oppe nå, er de langtidsledige, det vil si de som har vært ledige mer enn et halvt år», skriver NHOs sjeføkonom.

Raske med å starte opp igjen

Han viser til at en stor andel av de arbeidsløse er permittert. Derfor har bedriftene ganske raskt kunnet gjenoppta aktiviteten sin i perioder når smitteverntiltak har vært mindre strenge.

«Dette har medført at den registrerte arbeidsledigheten har gått relativt raskt ned, også i år», skriver Dørum.

Les også: Bedriftene skal få hjelp til å betale lønn allerede denne uka, håper finansministeren

Annonse
Annonse