Nasjonal skjenkestopp:
SKJENKESTOPP: – Dette er rett og slett jævlig trist, sier Fellesforbundets leder
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, synes oppriktig synd på medlemmene i restaurant, hotell og utelivsbransjen i dag. Han synes det rett og slett er jævlig trist at vi har kommet hit.
Jørn Eggum, Fellesforbundets leder.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Regjeringen innfører full skjenkestopp over hele landet i fire uker. Stenger kranene.
Før mandagens pressekonferansen ble landets kommuner informert om at det kom til å komme kraftfulle tiltak. Og at tiltakene ville gripe inn i hverdagen til folk. Et virkemiddel er en kraftig forsering av vaksiner. Men i tillegg blir det innført skjenkestopp i hele landet.
Det blir ikke lov å drikke alkohol på barer, restauranter eller hoteller. Verken til jula, i romjula eller for den saks skyld nyttårsaften.
Skuffelse og fortvilelse
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, tenker først og fremst på medlemmene i restaurant, hotell og utelivsbransjen.
– Mange av dem er både skuffet og fortvilet, og har det skikkelig tungt i dag, sier han til FriFagbevegelse.
Etter mandagens pressekonferanse ble han nedringt av bekymrede tillitsfaglige.
– Vi forventet alle en mer normal julebordsesong som skulle sikre arbeid og inntekt. I stedet stenges nå hele utelivet ned. Det er jævlig trist at vi har kommet hit, legger han til.
– De ansatte i disse bransjene har båret en tung bør og stilt opp for fellesskapet. Nå krever vi at fellesskapet stiller opp for dem. Vi trenger kraftfulle tiltak som sikrer de ansatte inntekt mens nedstengningen pågår. Og vi trenger tiltak som sikrer at det også finnes en utelivs- og reiselivsbransje når vi skal ut av denne situasjonen igjen, poengterer han.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik innser at koronasituasjonen har gjort det nødvendig å innføre flere smitteverntiltak.
Haster med tiltak
– Vi har tillit til helsemyndighetenes råd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
LO-lederen mener det nå haster med å få på plass flere tiltak som sikrer tryggheten og inntekten til folk.
– Nå er det avgjørende viktig at strengere smitteverntiltak følges opp med tiltak, som sikrer tryggheten og inntekten til folk. Det haster å få på plass lønnsstøtteordningen, som LO har foreslått og som kan bidra til å holde folk i jobb, sier LO-lederen.
Hun viser til at partene i arbeidslivet nå jobber godt og effektivt sammen med regjeringen for å få på plass en ordning med lønnsstøtte og andre ordninger.
– Norge settes nok en gang på harde prøver. Dette kan bli brutalt for mange. Vi husker alle den dramatiske situasjonen sist, da 400.000 nordmenn ble permittert eller arbeidsledig. Det må vi for all del unngå nå, sier hun.
– Er for sent
Paal Mangerud (41) er tidligere sentral AUF-er og fortsatt støttemedlem i ungdomsorganisasjonen. I sin voksne karriere har han satset på utelivet. Han er involvert i utestedene Blå, Internasjonalen, Feber og Bonanza.
7. desember meldte han at han ville trekke seg ut av bransjen. Nå er vondt blitt til enda verre. Nå tror han det er for sent:
– Om jeg ville vurdere å selge meg ut, er det for sent nå. Nå er det vel konkursbo alt sammen, sier han til FriFagbevegelse,
Nå forventer han at særlig Arbeiderpartiet lytter til bransjen.
– Det jobber 17 000 personer i utelivsbransjen i Oslo. Vi har sagt fra dag en at den kompensasjonsordningen som Solberg-regjeringen kom med, ikke fungerte. Hittil er det eneste den nye regjeringen har varslet, er en videreføring av denne kompensasjonsordningen. det blir helt absurd for in del, sier Paal Mangerud til FriFagbevegelse.
– Noen firmaer har fått ekstremt mye penger, har tatt ut store utbytter, godt med overskudd, og har tatt penger ut av landet. Mens andre bransjer, som vår, ikke treffes av kompensasjonsordningen, sier Paal Mangerud.
Samtidig synes han det er bedre å få en klar beskjed om å stenge ned, enn å ikke være stengt ned omtrent uten omsetning.
– Men hvis det skal være noe igjen på den andre siden, må det noe helt annet til enn det som har vært av kompensasjon hittil. Bare siden 7. desember har vi tapt hundretusener av kroner. Vi hadde større omsetning torsdagen før 7. desember enn vi har hatt til sammen siden, sier han.
Må hjelpe alle
Han mener Arbeiderpartiet av alle partier bør vite at når du har satt opp folk på jobb, kan du ikke bare ta de av.
– De skal ha lønn. Når vi ikke får inntekter blir det en dyr regning å betale, poengterer an.
– Selvsagt skal vi være med på dugnaden. Utelivsbransjen er ikke uansvarlig. Men det er ingen dugnad så lenge man stiller opp for noen andre, mens vi som har vært mens stengt mest av alle ikke får en støtte som treffer oss, mener han.
Utelivsaktøren får full støtte fra Rødt:
– Nå avlyses jula for utelivet, kulturen og reiselivet. Det er dramatisk, og uforståelig at regjeringa fortsatt er bakpå med økonomiske krisetiltak. Det haster å få på plass ei lønnsstøtteordning som kan hindre at ei ny bølge med permitteringer nok en gang sender koronaregninga til arbeidsfolk, sier finanspolitisk talsperson for Rødt, Marie Sneve Martinussen.
– Støre må garantere at denne regjeringa ikke gjentar den urettferdige krisepolitikken til Erna Solberg, det må settes utbyttestopp i kompensasjonsordningen for næringslivet og krisetiltakene for arbeidsledige må forlenges minst fram til påske for å gi forutsigbarhet til alle de som frykter for jobben sin.