JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Store bededag» i Danmark

50.000 dansker demonstrerte for å beholde en fridag

– Jeg er både rørt og stolt over den store oppslutningen, sa fagbevegelsens leder Lizette Risgaard.
Mette Frederiksens regjering vil kutte en av de danske helligdagene. Som kompensasjon får folk lønn tilsvarende en arbeidsdag. Samtidig skal offentlige stillinger kuttes og forsvaret styrkes. 

Mette Frederiksens regjering vil kutte en av de danske helligdagene. Som kompensasjon får folk lønn tilsvarende en arbeidsdag. Samtidig skal offentlige stillinger kuttes og forsvaret styrkes. 

Olivier Matthys/AP

helge@lomedia.no

Den danske regjeringen vil avskaffe en fridag i Danmark.

Søndag var nesten 50.000 mennesker samlet til demonstrasjon for å beholde den såkalte «Store bededag» som helligdag i Danmark.

Leder i Fagbevegælsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, er glad og takknemlig for det store oppmøte.

– At så mange mennesker har brukt sin søndag på å vise hvor viktig deres fridag og tillegg er for dem, er virkelig overveldende, sa hun til FHs hjemmeside.

Lite tyder på at arbeiderne blir hørt.

Bakgrunn: Danskene er forbanna på Mette Frederiksen: Vil fjerne 300 år gammel fridag

Fylt til randen

«Store bededag» er en offisiell dansk helligdag fjerde fredag etter påske.

Mette Frederiksens regjering vil sløyfe helligdagen og kompensere folk med lønn.

Pengene som spares gjennom å inndra fridagen skal gå til forsvaret og som støtte til krigen i Ukraina.

Lizette Risgaard ber regjeringen vrake forslaget og heller kalle inn til trepartsforhandlinger.

En samlet fagbevegelse møtte opp ved Christiansborg Slotsplads i København, hvor Folketinget holder til, for å demonstrere mot regjeringens planer om å avskaffe helligdagen «Store bededag».

Ifølge FH møtte altså hele 50.000 personer fra hele landet opp for å si sin mening.

Fagbevegelsen har i tillegg samlet inn mer enn 460.000 danske underskrifter mot regjeringens planer.

Det var folksomt da dansk fagbevegelse demonstrerte 5. februar.

Det var folksomt da dansk fagbevegelse demonstrerte 5. februar.

FH

– Tar fra oss fridag

Det er ikke selve «bededagen» som er det stridstemaet.

Få har et forhold til den i dag. Det er først og fremst fridagen og lønns- og arbeidsvilkår for landets lønnsmottakere som står på spill. Og måten det skjer på; uten noen forhandlinger med arbeidstakerne. Det handler rett og slett om den danske modellen.

Som med den norske modellen, forhandles lønn- og arbeidsvilkår mellom lønnsmottakere og arbeidsgiverne. Det er ikke gjort her. FH kaller det rett og slett et tyveri.

Danskene gikk til valgurnene så sent som sist høst. Heller ikke da var fjerning av «store bededag» nevnt med et eneste ord.

Kirken reagerer

Til tonene fra blant andre den danske popstjernen Anne Linnet kunne en stappfull Christiansborg Slotsplads varme seg med gratis kaffe, og høre hvorfor det er så viktig å beholde denne fridagen.

– Nok en gang har vi sendt ut et sterkt og tydelig signal til regjeringen om å droppe forslaget og bevare «store bedag» og innkalle til trepartsforhandlinger, sa FHs leder, Lizette Risgaard, ifølge hovedorganisasjonenes hjemmeside.

Også den danske kirken har reagert. Sogneprest Marie Høgh holdt også appell, og kaller dette en maktdemonstrasjon.

– Overfor fagbevegelsen, overfor folkekirken, overfor lønnsmottakerne, overfor det arbeidende folk. Overfor det danske folk, sa hun fra talerstolen.

Annonse
Annonse