Fridager
Danskene er forbanna på Mette Frederiksen: Vil fjerne 300 år gammel fridag
Samtlige ni opposisjonspartier er imot, biskopene raser, og den danske fagbevegelsen er forbanna.
Tre av fire dansker mener regjeringen må droppe forslaget om å inndra den «Store bededag» som fridag. Illustrasjonsbilde.
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
andre.kjernsli@lomedia.no
helge@lomedia.no
– Regjeringen skal representere det danske folk, men det gjør den ikke i denne saken, sier lederen av Fagbevegælsens Hovedorganisation i Danmark, Lizette Risgaard.
Få vet hva «Store bededag» egentlig er. Vi har hatt den i Norge også, men ikke som helligdag.
«Store bededag» faller fire uker etter påske, og ble innført på 1600-tallet fordi kroer og forretninger skulle holde stengt slik at folk kunne gå edru i kirken og be i stedet.
Voldsom respons på kampanje
Lederen for danske LO, Lizette Risgaard, kaller regjeringens forslag skammelig.
Hun mener forslaget er et angrep på den danske avtalemodellen, som i Norge går under navnet den norske modellen.
Skal man legge danskenes respons på underskriftskampanjen til grunn, er Risgaard ikke alene om å mene dette. I skrivende stund har over 400.000 dansker skrevet under, og antallet øker i rekordfart.
Tiltaket skal tilføre den danske statskassen tre milliarder kroner, som i all hovedsak skal brukes på å styrke det danske forsvaret.
Mye delt: Sjekk hvilke dager du får fri i 2023 – det er flere enn i fjor
Taper oppslutning
Tre av fire danske statsborgere mener regjeringen må droppe forslaget om å inndra «Store bededag» som helligdag.
En undersøkelse utført av Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation (tilsvarer LO i Norge) viser at hele 75 prosent av de spurte er mot forslaget. Bare 17 prosent støtter det.
Av de som stemte på statsminister Mette Frederiksens parti, Socialdemokraterna, nylig, er hele 72 prosent mot forslaget.
Den danske flertallsregjeringen viser ingen tegn til å trekke forslaget, selv om det koster dem dyrt.
Så stor er motstanden at Socialistisk Folkeparti (SF) – SVs danske søsterparti – har økt oppslutningen med over fem prosent siden valget i høst – til 13,5 prosent.
Samtidig viser en fersk meningsmåling en tilbakegang på 6,9 prosent siden regjeringsdannelsen. Ifølge avisen B.T's politiske kommentator, Joachim B. Olsen, har forslaget om å fjerne den store bededagen som fridag en stor del av skylda.
Kommentar: «Å kaste vrak på arbeidslinja vil være en fallitterklæring»
Stor demonstrasjon
Protestene stopper ikke med dette. 5. februar skal det arrangeres en bred og tverrpolitisk demonstrasjon på Christiansborg Slotsplass i København.
Der er ambisjonen å samle flest mulig organisasjoner og stemmer som ønsker å bevare store bededag som fridag.
– Fagbevegelsen er tydeligvis ikke alene om å være imot dette forslaget. Mange andre er kritiske til ønsket om å fjerne denne fridagen, de vil vi gjerne invitere til denne demonstrasjonen, understreker Risgaard.
Danmark har i dag elleve helligdager, og vil ende opp med ti dersom bededagen fjernes. I Norge har vi tolv hellig- og høytidsdager.
Den norske regjeringen har ingen planer om å fjerne fridager.