JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rune Fardal har mistet retten til å motta grasrotmidler i Norsk Tipping to ganger. Nå har han opprettet en ny forening for å få penger.

Rune Fardal har mistet retten til å motta grasrotmidler i Norsk Tipping to ganger. Nå har han opprettet en ny forening for å få penger.

Montasje skjermdump fra Facebook

Aktivist Rune Fardal har misbrukt grasrotandelen og gitt penger til seg selv

Grasrotmidler skal gå til frivillig arbeid på regionalt nivå. Rune Fardal har brukt penger fra Familiekanalen til Netflix, iTunes, Sats og Kampsportsenter.19.11.2021
13:43
19.11.2021 13:47

anne@lomedia.no

Grasrotmidler fra Norsk Tipping skal gå til frivillig arbeid på lokalt og regionalt nivå. Rune Fardal har overført penger fra Familiekanalen til seg selv og har brukt pengene på Netflix, iTunes, Sats og Kampsportsenter. Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet som har avdekket misbruket. Foreningene hans, Familiekanalen og Familiekanalens venner er blitt slettet fra Grasrotandelen og har mistet retten til å motta midler.

Fontene har fått innsyn i dokumentene.

I sommer registrerte imidlertid aktivist Rune Fardal seg som grasrotmottaker med foreningen Organisasjon for menneskerettigheter. I Brønnøysundregistrene står det at «foreningen har til formål å informere om menneskeretter i Vestland gjennom kurs og foredrag. Møter skjer i Bergen».

Les mer: Rune Fardal tar betalt for å bistå familier i krise. Flere advarer mot det de kaller falsk hjelp

Vipser beløp

Rune Fardal har flere facebookprofiler og publiserer blant annet på siden Organisasjon for Menneskerettigheter og på videobloggen Family Channel – Focus on Family & Human Rights. Her oppfordrer han folk til å donere: «Med din støtte kan vi lage flere sendinger om menneskeretter, barnevern, domstoler og sakkyndige.(..) Vi kan bidra til å avsløre de som står bak maktmisbruket mot barn og familier».

I kommentarfeltet forteller folk at de har vipset beløp på 500 og 1000 kroner og at de venter på trygdeutbetaling for å støtte Familekanalen.

Skjermdump fra Facebook.

«Pengene går rett i hans lomme», «styr unna», advares det i kommentarfeltet. Men flere forsvarer Fardal og sier at de som anklager ham for profitt er nettroll som prøver å ødelegge for det kritiske barnevernsmiljøet.

Fikk bankkontoutskrifter

Da Lotteri- og stiftelsestilsynet åpnet tilsynssak mot Familiekanalen som grasrotmottaker i 2019, ba de om bankkontoutskrifter. De fant at det var sammenblanding mellom privatøkonomien og foreningens økonomi.

«Kontoutskriftene viser også mye interne overføringer både inn og ut av enhetens konto samt kostnader som blir ansett å være av privat karakter. Her kan nevnes bl.a. måneds abonnement på Netflix, iTunes, Sats og Kampsportsenter». Transaksjonene viser også betydelig reisevirksomhet i hele landet. Det er ikke forenlig med kriteriene for å motta grasrotmidler, som betinger at det frivillige arbeidet er lokalt eller regionalt.

Pengene som Familiekanalen opptjente fra tilsynssaken åpnet i september 2019 til det endelige vedtaket om utestengelse forelå ett år etter, er ikke blitt utbetalt, men inngår i Norsk Tippings overskudd.

Opprettet venneforening

Etter at Familiekanalen ble slettet som grasrotmottaker i 2020, registrerte Rune Fardal foreningen Familiekanalens venner. Fra 30. april 2020 til 31. august i 2021 har foreningen opptjent 113.107 kroner i grasrotandel, men denne summen får ikke Fardal utbetalt. I juni i år gjorde Lotteri- og stiftelsestilsynet et vedtak som innebærer at Familiekanalens venner mister retten til å være grasrotmottaker i fem år. De opptjente midlene blir holdt tilbake og overføres til Norsk Tippings overskudd. På Facebook reklamerer Fardal nå for at folk skal velge Organisasjon for menneskerettigheter som grasrotmottaker. Foreningen ble stiftet 1. juni. På facebooksiden for denne organisasjonen skrev han i oktober: «En familie jeg bisto fikk i dag beskjed om at barnevernet har henlagt saken. Nok en familie kan slappe av». Mange av innleggene er de samme som på hans private profiler og på Familiekanalen og viser aktivitet i landet utenfor regionen Vestland.

Har mottatt tips

Lotteri- og stiftelsestilsynet er kjent med at han på nytt forsøker seg som grasrotmottaker.

– Vi har mottatt tips om at en ny forening er opprettet. Det er et tips vi må vurdere om vi skal følge opp, og det er ikke sikkert vi får kapasitet til å gjøre det før etter nyttår, sier rådgiver Christian Gudvangen Lauvstad.

Lotteri- og stiftelsestilsynet kontrollerer at grasrotmidlene brukes etter formålet, som er frivillig arbeid på lokalt/regionalt nivå. Hvis man bruker pengene på privat økonomi, så kan man kastes ut av ordningen.

– I et tilsyn vil vi se på om foreningen og aktiviteten er innafor formålet med å være grasrotmottaker, sier Lauvstad.

– Har dere grunn til å tro at den nye foreningen er frivillig arbeid?

– Det kan jeg ikke svare på før vi eventuelt har gjort et tilsyn, sier han.

Frivillig virksomhet er ifølge Lov om register for frivillig virksomhet, aktiviteter som ikke er fortjenestebasert.

Klager mange ganger

Opprettelsen av Organisasjon for menneskerettigheter skjer etter at Fardal har klaget flere ganger til Lotteri- og stiftelsestilsynet over at hans foreninger utestenges. Han mener han blir forskjellsbehandlet fra for eksempel Sykehusklovnene og dyrevernsorganisasjoner.

Rune Fardal ber om donasjoner på Facebook. Han har jobbet mot barnevernet i over 20 år.

Rune Fardal ber om donasjoner på Facebook. Han har jobbet mot barnevernet i over 20 år.

Nina Hanssen

I april 2021 klaget Fardal til kulturministeren. Han mener det er brudd på menneskerettighetene at foreningene hans ikke får være grasrotmottaker. I klagen beskylder han byråkrater i Lotteri- og stiftelsestilsynet å være «påvirket av hets fra kjente nett-troll og at det er derfor foreningene hans er utestengt». Han hevder at titusenvis av hans følgere venter på svar.

Kulturdepartementet svarer ham at de ikke kan instruere tilsynet eller nemndene i enkeltsaker. Etter svaret fra kulturdepartementet klager Fardal igjen til Lotteri- og stiftelsestilsynet, og ber om at foreningene blir gjenåpnet med de beløp som var registrert ved stenging.

Det blir ikke gjort.

Opptrer uetisk

Av dokumentene i tilsynssakene går det fram at Lotteri- og stiftelsestilsynet har fått tips fra publikum. Tilsynet mottok blant annet en faktura der Fardal har fakturert for bistand i en barnevernssak der offentlige instanser er involvert, og hvor Familiekanalens kontonummer var oppgitt. Et tips viser også til at Familiekanalen og Rune Fardal ikke driver lokal/regional virksomhet, som er et kriterium for å være grasrotmottaker. Vedkommende skriver i epost til tilsynet: «Det er nytt for meg at republikken Polen, og kommunen Færder, er del av Vestland – enten man nå snakker om den tradisjonelle geografiske regionen, eller det nye fylket Vestland».

Bakgrunnen er et innlegg på Familiekanalen hvor Fardal hevder at barnevernet i Færder har brukt polsk politi til å hente ut barn fra sin familie. Fardal skriver: «Vi reiser til Polen med første fly. Støtt oss så vi får til reisen.»

Forbereder folk på drittpakke

Etter at Fontene tok kontakt for en intervjuavtale, har Fardal mobilisert på Facebook. Han forbereder tilhengerne på at det kommer «drittpakker» på ham. Han forveksler her FO med Fontene, som er en uavhengig redaktørstyrt publikasjon, mens FO (Fellesorganisasjonen) er utgiver.

Skjermdump fra Rune Fardals facebookside.

– Du har mistet retten til å være grasrotmottak to ganger, hva vil du gjøre annerledes nå for ikke å stenges ute?

– Hvorfor er dette interessant? Jo, det som blir annerledes er at den nye organisasjonen kun har sete i Bergen. Den har ingen aktivitet utenfor regionen. Jeg er spent på om nett-trollene vil sende inn klage, og hva tilsynet vil gjøre da, sier Fardal.

I intervjuet referer Fardal til nett-troll gjentatte ganger. Han navngir flere og sier at det de har til felles er at de trakasserer alle som kritiserer myndighetene.

– Hva er grunnen til at du mobiliserer støtte på Facebook?

– Er det noe jeg gjør så er det å være åpen om alt. Hvor jeg reiser, hvor jeg trener. Når jeg ser at det er en rød tråd og nett-troll har vært ute, så blir det interessant for andre å følge med.

Hele intervjuet streamet Fardal direkte på sin facebookprofil uten å opplyse om det. Opptaket ligger også på YouTube.

Hele intervjuet streamet Fardal direkte på sin facebookprofil uten å opplyse om det. Opptaket ligger også på YouTube.

Skjermdump

Bestemme over egne penger

– Du sier at du er åpen om alt. Av dokumenter i tilsynssakene går det fram at du overfører penger fra Familiekanalen til deg selv og bruker det på Sats, Netflix og Kampsportsenter. Hvordan forklarer du det?

– Det er regnskapsteknisk. Jeg har også overført fra min konto til Familiekanalens konto, så slik forklarer jeg det. Men jeg har lært noe. I dag har jeg separate kontoer. I sum har jeg personlig gitt penger til Familiekanalen. Realiteten er at jeg betaler inn gaver.

– Hvordan kan givere av grasrot være trygge på at grasrotmidlene ikke går til ditt personlige forbruk men til foreningen?

– Grasrotmidlene er tenkt å brukes til å bistå folk i barnevernssaker.

– Hva tenker du om at folk betaler av trygda si til deg og foreningene?

– Folk skal bestemme over egne penger. Hva de bruker penger på skal ikke vi blande oss i.

– Synes du ikke det er etisk betenkelig at folk som lever på trygd donerer til deg og Familiekanalen?

– Du trekker opp et moralsk argument. Jeg synes det er like betenkelig når barnevernet bruker mot fattige familier at de går på Nav og begrunner barnevernssaker med det.

Grasrotandel

•Spillere hos Norsk Tipping kan bestemme at 7 prosent (grasrotandel) av spilleinnsatsen skal gå til en enhet i Frivillighetsregisteret.

• Brønnøysundregistrene godkjenner deltakere i grasrotandelen.

• Det er bare foreninger, stiftelser og aksjeselskap som kan registreres. Virksomheten kan ikke dele ut midler til fysiske personer.

• Formålet er å fremme frivillig aktivitet på lokalt eller regionalt nivå.

• Lotteri- og stiftelsestilsynet fører tilsyn og skal føre kontroll med at bestemmelser i forskriften blir overholdt.

• Enkeltpersoner kan legge igjen tips om forhold som man mener bryter med regelverket på Lotteritilsynets nettsider. Dette kan gjøres anonymt.

Kilde: Kulturdepartementet

Rune Fardal (62)

Aktivist siden 1999.

Bosatt i Øygarden kommune i Vestland fylke.

Selger bistand i barnevernssaker og driver blant annet videobloggen Familiekanalen på Facebook.

I 2016 ble han fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet for en periode på tre år fra rettskraftig dom. Han ble også dømt til fengsel i 120 dager, og erstatningskrav på 550.000 kroner, for brudd på straffeloven, bokføringsloven, ligningsloven og skattebetalingsloven.

Kilde: Dom i Bergen tingrett.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.11.2021
13:43
19.11.2021 13:47Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

Colourbox.com

Foreldre skal få dobbelt så mange «sykt barn-dager»

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Dette er de nye skjenkereglene fra 9. desember

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter

Det er tariffavtalene som setter rammene for hvor store tilleggene skal være, og når de slår inn.

Det er tariffavtalene som setter rammene for hvor store tilleggene skal være, og når de slår inn.

Colourbox

Disse dagene får du ekstra godt betalt i jula

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Erlend Angelo

Stortingspolitikere kan bli nødt til å betale tilbake i pendlerboligsakene

Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Emmie Olivia Kristiansen

Arbeidsledige har blitt mindre opptatt av å finne ny jobb etter at dagpengesatsene økte, tror Nav-direktør


Flere saker