JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Rune Fardal streamet intervjuet med Fontenes journalist direkte på facebooksiden sin. I intervjuet sier han at han er med på hundrevis av møter med barnevernet, hvor han bistår foreldre.

Skjermdump fra Rune Fardals facebookside.

Rune Fardal tar betalt for å bistå familier i krise. Flere advarer mot det de kaller falsk hjelp

Rune Fardal opptrer som støtteperson for foreldre i barnevernssaker. Nå forteller flere at han ødelegger mer enn å hjelpe.19.11.2021
13:43
22.11.2021 09:39

anne@lomedia.no

Rune Fardal driver blant annet videobloggen Familiekanalen på Facebook. Her legger han ut videoer om barnevernssaker der foreldre er i konflikt med barnevernet. Agendaen hans er «å avsløre de som står bak maktmisbruket mot barn og familier». Han selger også bistand til familier i barnevernssaker og stiller opp med dem i møter. Fardal, som bor i Øygarden kommune på Vestlandet har vært aktivist i rundt 20 år.

– Det blir feil å si at vi jubler når vi hører at han skal være med som støtteperson for foreldre i møter med oss. Vi opplever at han er med å klusse til heller enn å skape et godt samarbeidsklima, sier en kilde som har erfaring både som avdelingsleder og barnevernsleder på Vestlandet. Vi har valgt å anonymisere henne for å skjerme mot eventuell sjikane.

Hun utdyper opplevelser med Fardal slik:

– Han skaper ikke relasjon, men er med å opprettholde et fiendebilde. Han flytter fokus vekk fra det vår bekymring handler om, og snakker om ting ved norsk barnevern som ikke gjelder den konkrete saken. En del familier suger til seg det han sier, men folk må få øynene opp for at dette er falsk hjelp, sier hun.

Problematikken er drøftet i lederfora hun har deltatt i.

Var desperat etter hjelp

Jan Erik Strømsnes fikk kontakt med Rune Fardal i 2018, i forbindelse med en barnevernssak som handlet om barnebarnet.

– Jeg var desperat etter hjelp. Jeg leide ham inn som støtteperson.

Fardal fikk dokumenter og var med i møter hos barnevernstjenesten.

– Han satt der og holdt kjeft. Hva er vitsen? spurte jeg. Han svarte meg at han var med for å ta opp samtalen. Da det gikk opp for meg hvem han er, ville jeg avslutte samarbeidet, sier Strømsnes.

Han fikk en faktura på over 10.000 kroner. Fontene har også sett en epost Fardal har sendt til bilverkstedet hvor Strømsnes jobber. Der hevder han at Strømsnes skal betale EU-kontrollen for bilen hans, som del av oppgjør for hjelp i en barnevernssak.

Denne e-posten viser at Fardal prøver å få ut penger av folk på kreative måter.

Denne e-posten viser at Fardal prøver å få ut penger av folk på kreative måter.

Privat

– Fardal har bare ødelagt for oss. Og nå nekter han å returnere dokumenter og lydfiler. Fardal har lagt ut private lydklipp på Familiekanalen på Facebook, og vi får det ikke slettet, sier Strømsnes.

– Hvorfor tyr man til bistand fra ham, tror du?

– Han er jævla flink til å snakke for seg. Og vi trengte hjelp!

Les intervju med Rune Fardal lenger ned i saken.

Økonomi blir raskt tema

Familier har rett til å ha med seg en støtteperson i møter med barnevernet, men dette er ikke noe som betales av det offentlige. Først hvis det fremmes sak for fylkesnemnda om tvangsmessige tiltak har man rett på fri rettshjelp. Da betaler det offentlige for advokat.

Mens noen familier tar seg råd til advokat i undersøkelsesfasen av en barnevernssak, velger andre å betale Fardal.

– Vi er flere ledere i barnevernet som opplever at Fardal formidler til familier at de ikke må risikere å møte oss i barnevernet uten at en støttespiller er med. Økonomi blir fort tema i møtene, der han insisterer på at det offentlige skal betale for bistanden han gir. Vi har ikke funnet grunn til å dekke bistanden han gir, sier lederen i barnevernet.

Hun opplever at han møter dem som system med grunnleggende mistillit og med til dels grove udokumenterte personkarakteristikker.

– Han tegner et bilde av oss som motstandere, og ikke noen som vil finne gode tiltak og spille på lag. Det er svært uheldig for samarbeidet, sier hun.

En barnevernsleder på Østlandet sier han har vært med som støtteperson i samtaler i barnevernssaker hos dem.

– Han har sittet stille i møtene våre uten å si noe særlig, men vi har en opplevelse av at han etter møtene bidrar til å ødelegge samarbeidet vårt med familier, slik at de motsetter seg tiltak. Vi beklager det, sier hun.

Hun vil ikke stå fram med navn, da hun ikke vil tilkalle hans oppmerksomhet.

Les mer: Aktivist Rune Fardal har misbrukt grasrotandelen og gitt penger til seg selv

Tar opptak av møtene

Strømsnes angrer på at han lot seg utnytte av aktivisten.

– Vi prøvde å være saklige, få noe konstruktivt ut av det. Men han opptrer nedlatende. Det merket jeg i fremtoningen i det han gikk inn på barnevernskontoret. Han har et rykte som gjør at barnevernsfolk reiser bust, sier Strømsnes.

Han legger til at barnebarnet nå bor hos foreldrene sine etter å ha vært et halvt år i fosterhjem. Dette har Fontene fått bekreftet at stemmer.

– Og det er ikke Fardals fortjeneste, sier Strømsnes.

Han har vist Fontene en faktura fra Fardal hvor det går fram at han i 2018 tok 550 kroner i timen. Han fakturerte for å se på dokumenter og å være med i møte. Kontonummeret pengene skulle betales til er på denne fakturaen det samme som foreningen hans har, Familiekanalen.

Fardal selger bistand til familier i barnevernssaker og stiller opp med dem i møter. Her er eksempel på en faktura fra ham.

Fardal selger bistand til familier i barnevernssaker og stiller opp med dem i møter. Her er eksempel på en faktura fra ham.

Skjermdump av faktura fra Fardal til klient.

Han tar lydopptak av samtalene i barnevernet. Det er lovlig så lenge parten som saken gjelder er til stede, man opplyser om det og overholder taushetsplikten.

Lederen i barnevernet mener det reiser flere problemstillinger:

– Vi føler oss ikke trygge på hvordan dette materialet brukes videre. Hvis lydopptak gjøres fordi familier har behov for å dokumentere at referatet blir riktig, så er det vanskelig å nekte det. Men vi presiserer at det kan få strafferettslige konsekvenser dersom opptaket blir misbrukt.

Skapes et rom for aktivister

Hun vet at det blir lagt ut lydklipp på videobloggen Familiekanalen, men at de ikke har fulgt med på om noen av deres saker har havnet der.

– Vi er blitt tydeligere i presiseringer med Fardal om hvordan lydopptakene kan brukes. De er unntatt offentlighet, sier hun.

– Har du noe inntrykk av hvordan familier opplever å ha ham med?

– Noen kan nok ha opplevd det som en trygghet i starten, men så oppdager de etter hvert at bistanden ikke var slik de hadde sett for seg.

– Advarer dere mot ham?

– Vi har ikke gjort det, men vi er tydelige på at de ikke kan forvente at utgiftene de har til ham dekkes av det offentlige. Vi informerer også om at de har rett på advokat betalt av oss dersom vi fremmer en tvangsmessig sak, som omsorgsovertakelse, sier hun.

– Er det noe i systemet som baner vei for aktivister som ham?

– Barnevern har mandatet fra politisk hold, men jeg opplever generelt at vi ikke får nok støtte på det. Vi blir snakket ned, «det mangler kompetanse», «vi gjør feil», alle disse historiene er med å øke avstanden mellom barnevernstjenesten og de vi er satt til å hjelpe. Det skaper et rom for aktivister, sier hun.

Billigere enn å bruke advokat

Advokat Tina Carslen i Osloadvokatene sier at ingen skal måtte møte alene med barnevernet. Det er en forvaltningsskikk som har utviklet seg. Familier kan derfor ha med advokat eller en privatperson.

– Det offentlige betaler ikke rettshjelp i undersøkelsesfasen av en sak. Kan det bane vei for andre aktører enn advokater?

– Ja, det er klart. Hvis valget står mellom å betale for noe man ikke har råd til eller å møte barnevernet alene, så er det lett å ty til andre for hjelp og støtte, sier Carlsen.

Tina Carslen er advokat i Osloadvokatene.

Tina Carslen er advokat i Osloadvokatene.

Osloadvokatene

Hun synes det er vanskelig å anslå hva kostnader til advokat er, men sier det kan havne på 2000 kroner timen.

– Har du lagt merke til aktører som opererer i deres marked, fordi mange ikke har råd til advokat når det åpnes undersøkelse i en sak?

– Jeg har egentlig ikke tenkt på det, men jeg ser jo at det kan være et marked for aktivister, sier Carlsen.

Det hender hun blir kontaktet av familier i panikk som ber om bistand.

– Da kan jeg ta kontakt med barnevernet og spørre om de kan betale juridisk bistand for noen timer. Ofte gjør de faktisk det. Det er en måte de kan gi familiene trygghet og vise at de vil samarbeide, sier Carlsen.

– Jeg er et medmenneske

Rune Fardal stiller i telefonintervju med Fontene hvor han blir forelagt kritikken. Han streamer direkte på facebooksiden sin uten å avklare dette på forhånd. Opptaket er også lagt ut på YouTube.

– Hva er dine kvalifikasjoner til å være støtteperson i barnevernssaker?

– Jeg er et medmenneske. Jeg bistår folk som ber om hjelp. Når jeg er med i møter så blir det en annen dynamikk. De ansatte behandler klientene på en annen og nedverdigende måte når jeg ikke er der. Det vet jeg fordi de forteller om det til meg og gir meg opptak, sier Fardal.

– Hvorfor skal folk lønne deg for å være med?

– Folk kan velge hvem de vil. Men rykter spres, og jeg får til løsninger og saker henlegges. Ok, så har unge foreldre brukt hasj, da kjører vi rustester i tre måneder, og hvis det er greit så henlegger vi saken. Fokuset mitt er løsning. I hovedsak, så går det på at foreldre og barn kan leve sammen med de tiltak vi kan få til.

– Ansatte i barnevernet og familier sier at du ødelegger heller enn å hjelpe. Hva sier du til det?

– Ja, det er vel deres påstand. Jeg merker nok at jeg utfordrer ansatte i barnevernet. Når jeg kommer med premisser fra dommene i EMD, så er ikke de så vant til det språket. Når jeg spør om hva som er grunnlaget deres så rakner det fort. Noen liker ikke å bli kledd av faglig av en som verken er advokat eller psykolog, men som har satt seg godt inn i den materien.

– Betviler at jeg har svindlet folk

– Du beskrives å ha en nedlatende holdning når du går inn på barnevernskontoret.

– Det spørs hvem du har snakket med. Antakelig de som ikke liker at jeg kommer. Det er en subjektiv holdning. Går du inn i et vepsebol som barnevernet er, så kan du ikke regne med at de heier på deg.

Fardal sier også i intervjuet at ansatte i barnevernstjenesten i Sarpsborg nå advarer folk mot ham.

– De sier; han må dere ikke bruke for han er en svindler.

– Er ikke det sant da?

– Jeg er ikke helt sikker på det. Jeg betviler at jeg har svindlet noen.

Rune Fardal stiller i telefonintervju med Fontene hvor han blir forelagt kritikken. Han streamer direkte på facebooksiden sin uten å avklare dette på forhånd. Opptaket er også lagt ut på YouTube.

Rune Fardal stiller i telefonintervju med Fontene hvor han blir forelagt kritikken. Han streamer direkte på facebooksiden sin uten å avklare dette på forhånd. Opptaket er også lagt ut på YouTube.

Skjermdump fra Rune Fardals facebookside.

– Folk skal betale deg i form av fakturaer uten mva. og EU-kontroll på bil. Hva slags business er dette?

– Jeg kan ikke sette på moms for jeg er ikke momsregistrert. Å anklage meg for det finner jeg søkt. Jeg tjener ikke nok, er ikke grensen 50.000? Hvis du tror jeg tjener penger på folk, så er du feilinformert.

– Er du ute etter å tjene penger på folks kriser?

– Jeg tjener ikke penger på folks kriser. Jeg bistår folk i krise. Det meste av det de betaler er for reise og opphold. Synes du jeg skal betale for å reise å hjelpe folk? Hvis du vil svartmale Rune Fardal så kan du det.

Fardal sier at han mener folk skal få bestemme over egne penger, og hvis de ønsker hans bistand så er det frivillig.

– Hvis de vil bruke det på en advokat så kan de det. Hva de bruker det på skal ikke vi blande oss i.

– Har ingen sensitive opptak

– Det påstås at du har publisert fortrolige lydklipp på Familiekanalen og ikke leverer tilbake dokumenter.

– Da vet jeg ikke hva du snakker om. Jeg har aldri lagt ut lydklipp fra møter med barnevernet, men jeg gjør intervju med foreldre hvor de snakker om saken sin. Du skal lete lenge før du finner personsensitive sendinger, men påstander er der selvsagt.

– Er målet ditt alltid å få saken henlagt?

– Mitt fokus er å få en løsning. Det er ikke et mål for meg å få barnevernet vekk, men å få det beste for barna til å fungere.

Kildene for informasjon skal som hovedregel identifiseres, men i denne saken finner redaksjonen særlige grunner til å skjerme kildenes identitet.

Rune Fardal (62)

Aktivist siden 1999.

Bosatt i Øygarden kommune i Vestland fylke.

Selger bistand i barnevernssaker og driver blant annet videobloggen Familiekanalen på Facebook.

I 2016 ble han fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet for en periode på tre år fra rettskraftig dom. Han ble også dømt til fengsel i 120 dager, og erstatningskrav på 550.000 kroner, for brudd på straffeloven, bokføringsloven, ligningsloven og skattebetalingsloven.

Stilte som andrekandidat for Partiet De Kristne i Øygarden ved kommune- og fylkestingsvalget i 2019, da under tittelen redaktør.

Oppgir å ha studert psykologi, men har ikke eksamen i faget.

Kilde: Dom i Bergen tingrett.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.11.2021
13:43
22.11.2021 09:39Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker