JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjekk hva partiene mener om inntektsskatt:

Alenemor Gisella må betale mindre skatt hvis de rødgrønne kommer til makta

Et par tusenlapper mer på kontoen ville betydd mye for tobarnsmor og pleieassistent Gisella Castillo.
ANSVAR: Pleieassistent Gisella Rodriguez Castillo har i flere år hatt to jobber samtidig som hun er aleneforsørger for to barn.

ANSVAR: Pleieassistent Gisella Rodriguez Castillo har i flere år hatt to jobber samtidig som hun er aleneforsørger for to barn.

Karin E. Svendsen

yngvil@lomedia.no

– Jeg har ikke noe mot at rike folk har fine hus og fine ting til barna sine, men når det blir så ulikt som nå, og når ulikheten mellom folk blir større, ser man hvor feilen ligger, sier Gisella Castillo til FriFagbevegelse.

Alenemamma Gisella Castillo har i flere år hatt to jobber for å få endene til å møtes for seg og ungene sine. Hun har fast jobb som pleieassistent på sykehjem og i tillegg har hun tatt vakter på Oslo Universitetssykehus. Hun jobbet så mye at det ble nesten en hel stilling til sammen.

Så kom korona. Hun måtte si fra seg jobben på sykehuset, for å redusere smitterisiko, og valgte å beholde den faste deltidsjobben på sykehjemmet.

Hun fikk dagpenger som har dekket noe av inntektstapet, men det har svidd i lommeboka, for hun fikk utbetalt mye mindre enn lønna fra sykehuset.

I fjor fikk hun rundt 480.000 kroner i årslønn for arbeidet sitt før skatt.

– Jeg har hatt mer tid til barna under korona, og mindre penger, forteller Gisella Castillo, som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundets medlemmer på sykehjemmet der hun jobber.

Året før fikk hun i overkant av 500.000 før skatt.

Sjekk lønna i ditt yrke: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Mange kan få lavere skatt

Har du under 600.000 i inntekt, lover alle de rødgrønne partiene på Stortinget deg lavere skatt hvis de kommer til makta etter valget.

De rødgrønne vil samtidig øke skattene for dem med høye lønninger og store formuer.

Høyre og FrP vil senke skattene for alle, både for fattig og rik. «Alle bør sitte igjen med mer av sin egen inntekt», sier Høyre.

De rødgrønne partiene setter grensene ulikt for hvem som skal få lavere skatt.

SV og Rødt vil gi folk med inntil 600.000 i årsinntekt (før skatt) lavere skatt. MDG setter grensa ved 700.000. Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil gi folk med inntekter inntil 750.000 kroner i året lavere skatt også. Altså vil enda flere mennesker få lavere skatt, hvis Ap, Senterpartiet og MDG får gjennomslag for sin politikk.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv FriFagbevegelses velgerguide

Hva er en helt vanlig lønn?

Helt sikkert er det at folk med de vanligste lønningene vil få redusert skatt på inntekten sin med et maktskifte.

Mellom 300.000 og 400.000 kroner i året er den vanligste lønna i Norge. Nesten like vanlig er det å ha en årslønn mellom 400.000 og 500.000, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Inntekt kan være bare lønn, men inntektsstatistikken fra SSB vi viser til her inkluderer alle skattepliktige inntekter, for eksempel næringsinntekter og kapitalinntekter som aksjeutbytte og renteinntekter.

Hva er en vanlig lønn?

– De rike kan bidra mer

FriFagbevegelse spør Gisella Castillo hva hun syns om at folk med vanlige lønninger skal betale mindre i skatt, hvis de rødgrønne kommer til makta.

– Jeg mener det er nødvendig. Vi lever i et samfunn som drives av kapital slik at det alltid er noen som taper og noen som profitterer, men vi må ha en mer rettferdig fordeling. Det eneste riktige da er at de med høye lønninger og formuer må betale mer skatt, svarer Castillo.

Hun mener de virkelig rike kan bidra mye, mye mer enn de gjør nå.

– Jeg syns ikke synd på meg selv. Men det er vanskelig å få endene til å møtes, sier Gisella Castillo til FriFagbevegelse.

– Det vil bety mye å kunne ha et par tusenlapper til, med redusert skatt, avslutter tobarnsmammaen.

Sjekk hva partiene mener om inntektsskatt

Arbeiderpartiet: Alle med inntekt under 750.000 får mindre inntektsskatt.

Senterpartiet: Alle med inntekt under 750.000 får mindre inntektsskatt.

Miljøpartiet de grønne: Alle med inntekt under 700.000 får mindre inntektsskatt.

Sosialistisk venstreparti: Alle med inntekt under 600.000 får mindre inntektsskatt.

Rødt: Alle med inntekt under 600.000 får mindre inntektsskatt.

Høyre: Mener alle bør sitte igjen med mer av sin egen inntekt

Fremskrittspartiet: Mener alle skatteytere bør betale mindre skatt.

KrF: Vil ha skatte- og avgiftssystemet på samme nivå som i dag.

Venstre: «Vi vil innføre et nytt trinn i inntektsskatten for dem med høyest inntekt. Slik bidrar de som kan, litt mer til fellesskapet. De ekstra inntektene fra det øverste trinnet skal gå til å redusere skatt på arbeidsinntekt til dem med lav og middels inntekt.»

Kilder:

Skattebetalerforeningen

Sosialistisk venstreparti

Rødt

Arbeiderpartiet

Senterpartiet

MDG

Venstre

Warning
Annonse
Annonse