JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping på byggeplasser

Anders har besøkt byggeplasser i nesten ti år. Han blir mer og mer skremt

Verneombud Anders Johnsen har oppsøkt byggeplasser i snart ti år. Han blir bare mer og mer skremt av det han ser.
Nils Jacobsen mener verneombud Anders Johnsen gjør en viktig jobb. – Vi trenger mer kontroll og oppsyn så vi slipper useriøse aktører. Jeg mener konkursrytterne er de verste, sier Jacobsen.

Nils Jacobsen mener verneombud Anders Johnsen gjør en viktig jobb. – Vi trenger mer kontroll og oppsyn så vi slipper useriøse aktører. Jeg mener konkursrytterne er de verste, sier Jacobsen.

(Foto: Jens Marius Sæther, Dagsavisen/ANB)

[Dagsavisen] Anders Johnsen, regionalt verneombud i Oslo, forteller den ene dramatiske historien etter den andre. I snart ti år har han reist rundt og avdekket livsfarlige og uverdige arbeidsforhold til arbeiderne som bygger og pusser opp hjemmene til folk i byen.

– Vi vet av erfaring at det er i indre by du finner de verste. Der treffer du folk som kommer med trusler av typen: «Jeg veit hvor du bor».

Det er så mye rølp og drit i sentrum at der går du bare ikke inn alene.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Villastrøk

Johnsen har derfor konsentrert seg om å oppsøke villastrøkene som omkranser byen. Det kan være tøft nok.

– Det er visse folk du ikke legger deg ut med. Vi har polsk- og litauisk mafia, så er det de kriminelle motorsykkelklubbene som hvitvasker penger i byggebransjen – da buser du ikke bare fram, sier Johnsen og legger til:

– Selv på Røa har jeg takket pent for meg og gått. Du merker det når det er trøbbel på gang.

Ifølge Johnsen er det mest problemer med de utenlandske aktørene. Det er ikke sjelden at han krever umiddelbar stans i arbeidet på halvparten av stedene han oppsøker i løpet av en dag.

– Det er et konglomerat av ulike folkeslag som flyr rundt og skal fikse huset ditt. De færreste har papirene i orden. Jeg skjønner ikke at folk er villig til å ta så store sjanser. De useriøse aktørene har stjålet 70 prosent av rehabiliteringsmarkedet. Folk må bli bevisst på hva de hyrer inn og spørre etter kvalifikasjoner og ID-kort.

Johnsen forteller at han kommer over mye ulovlig arbeid i de beste strøk. Han lister opp navn på kjente rikinger og samfunnstopper som har leid inn arbeidsfolk som ikke har hatt papirene i orden.

– Asker og Bærum er overrepresentert. Nesøya er et helvete. Det er de som har mest, som bruker minst. Det er kanskje derfor de er så rike?

Få nyhetsbrevet vårt

Mange ulykker

Johnsen ropte varsku i en sak om byggebransjen i Dagbladet for fire år siden. Totalinntrykket er at ingenting er blitt bedre.

– Nei, vi stanser flere og flere byggeplasser år for år, sier Johnsen.

I 2015 besøkte de regionale verneombudene over 4.000 arbeidsplasser og stanset arbeidet på over 1.200 av dem.

– Det er en voldsomt høy prosentandel.

Johnsen har vært med å avdekke at litauere er blitt betalt så lite som 17 kroner timen – og nesten daglig møter han arbeidere som ikke aner hva slags rettigheter de har. Han ser også svært alvorlig på at sikkerhetsforskriftene til stadighet blir brutt.

– I 2015 var det 2719 ulykker innenfor bygg- og anlegg. Nesten halvparten var fallulykker. Det er ganske imponerende.

– Nå må det gjøres noe

Det er godt dokumentert at enorme beløp unndras beskatning i bygg- og anleggsbransjen. Ifølge Prognosesenteret brukte nordmenn over 70 milliarder kroner på oppussing og rehabilitering av hjemmene sine i fjor. En undersøkelse fra 2016, gjennomført av Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi, viste at 11 prosent av de som oppga å ha kjøpt snekkerarbeidet de siste to årene hadde handlet svart.

Oslo har bare ett regionalt verneombud som sjekker forholdene på privatmarkedet. I tillegg utfører Arbeidstilsynet tilsyn. Johnsen mener det burde vært satt av langt større ressurser til dette arbeidet.

– Jeg opplever at politikerne ikke er interessert i å rydde opp i kaoset. Det har vært masse ord, men ingenting har skjedd. Nå må det skje noe. Ellers går vi tom for arbeidskraft når utlendingene stikker.

«Fifty shades of grey»

Jonas Bals er aktuell med boka «Hvem skal bygge landet?». Bals er selv faglært maler, men jobber i dag som rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han beskriver privatmarkedet som «fifty shades of grey – og en del helsvart».

– Ett av problemene i dag er at det framstår som nærmest risikofritt å utføre og benytte svart arbeid.

Bals mener det er viktig å skille mellom proff- og privatmarkedet.

– I proffmarkedet er det viktigste tiltaket å styrke det organiserte arbeidslivet. På privatmarkedet trenger vi flere ulike tiltak – det må brukes både pisk og gulrot. Vi må øke kontrollnærværet slik at flere blir tatt. Så må vi gjøre det enklere å handle hvitt og seriøst. Å få på plass et register over utenlandske tjenesteytere og en ny sentral godkjenning vil også være viktige tiltak.

Rådgiveren mener problemene på privatmarkedet er dype og komplekse.

– Høyresiden har bare ett tiltak, som de forståelig nok ikke har gjort noe for å få gjennomført, og det er å gi folk skattefritak for å handle hvitt. Erfaringene fra Sverige og Danmark med slike tiltak har mildt sagt vært blandet. Det treffer dessuten veldig skeivt sosialt, og er en gavepakke til de som bruker mest på oppussing hjemme.

Han viser til at den forrige rødgrønne regjeringen igangsatte et tettere samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet.

– Dagens regjering har videreført prosjektet, men ambisjonene har ikke stått i forhold til omfanget. Dette problemet er så stort at det må settes inn langt større ressurser.

Oslo lover økt innsats mot sosial dumping på byggeplassene

– Kampen mot sosial dumping kan ikke stoppe ved kaikanten

Warning
Annonse
Annonse