JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anette Trettebergstuen: – Det er skapt et feil inntrykk om meg

Ap-politikeren mener Jonas Gahr Støres påstand om at hun skal ha blitt advart mot å foreslå navn til verv, har gjort belastningen større for henne.
– Den viktigste feilen som jeg nå er klar over at jeg har gjort, er jo at jeg i det hele tatt spilte inn Bård Nylund, sier Anette Trettebergstuen. (Arkivfoto)

– Den viktigste feilen som jeg nå er klar over at jeg har gjort, er jo at jeg i det hele tatt spilte inn Bård Nylund, sier Anette Trettebergstuen. (Arkivfoto)

Stian Lyseberg Solum/NTB

marius.helge.larsen@ntb.no

– Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. At jeg ikke med viten og vilje har brutt regler, eller trosset mitt eget embetsverk, sier Trettebergstuen under høringen i kontrollkomiteen på Stortinget.

Den tidligere kulturministeren mener det er skapt et slikt inntrykk av habilitetssakene. Nå vil hun rette opp i dette.

– Dette sier jeg ikke for å bortforklare. Det er mitt ansvar at feil har blitt begått, men jeg er opptatt av at fakta kommer fram, og at inntrykket som her er skapt, er feil.

Ut mot Støre

I sin forklaring gikk den avgåtte statsråden klart ut mot statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som tidligere har uttalt at Trettebergstuen skal ha blitt advart.

– Jeg har ikke blitt advart – jeg vet ikke hva statsministeren legger i de ordene. Det har vært med på å gjøre saken min mer belastende, sa Trettebergstuen til komiteen.

Hun refererte til en hendelse der hun luftet med departementsråden om vennen Bård Nylund kunne være aktuell som medlem i Mannsutvalget, som skulle nedsettes av regjeringen.

– Da sier hun at «nei, det går ikke fordi han er din venn» og så blir det ikke noe mer snakk om det. Jeg opplevde det aldri som en advarsel.

Kommentar: Alle løper fra ansvaret. Sammen bidrar de til å fordype tillitskrisa til våre folkevalgte

Uenighet om advarsler

Det var på en pressekonferanse i sommer at Støre sa at Trettebergstuen hadde fått flere advarsler av sitt eget departement mot å foreslå venner hun er inhabil overfor.

Tidligere har departementsråd Kristin Berge har tidligere sagt følgende til VG om praksisen:

– I departementet har vi praktisert at politikere kan foreslå navn, men hvis det er inhabilitet så skal de straks fratre og ikke være en del av vurderingene og beslutningen.

En nyanse i saken ser ut til å være hvorvidt Trettebergstuen har vært med i vurderingene.

Aktuelt: Ola Borten Moe er sikker på at han ikke har gjort noe kriminelt

Har vært inhabil

Ap-politikeren gjør det klart at hun har vært inhabil i utnevnelsen av venner, men sier at hun handlet i god tro og trodde hun kunne foreslå navn.

Dette sier hun at både gjelder i utnevnelsen av Bård Nylund blant annet som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum, og valget av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett.

– Den viktigste feilen som jeg nå er klar over at jeg har gjort, er jo at jeg i det hele tatt spilte inn Bård Nylund.

I ettertid sier Trettebergstuen at opplæringen nye statsråder fikk om habilitet, burde vært grundigere.

Erna Solberg: Jeg burde ha spurt og gravd mer om aksjehandlene

Annonse
Annonse