JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ola Borten Moe er sikker på at han ikke har gjort noe kriminelt

Men den avgått forsknings- og utdanningsministeren kaller det «uhyre problematisk» for en statsråd i Norge å kjøpe og eie aksjer.
Aksjekjøpene i Kongsberg Gruppen gjorde at Ola Borten Moe erklærte seg inhabil og gikk av som forsknings- og utdanningsminister i juli. Han har siden gitt uttrykk for tvil om han var inhabil.

Aksjekjøpene i Kongsberg Gruppen gjorde at Ola Borten Moe erklærte seg inhabil og gikk av som forsknings- og utdanningsminister i juli. Han har siden gitt uttrykk for tvil om han var inhabil.

Leif Martin Kirknes

peter.talos@ntb.no

– Det å sitte som statsråd og eie eller kjøpe enkeltaksjer, kan være uhyre problematisk, sa Borten Moe da han startet sin forklaring for kontrollkomiteen tirsdag.

– Det kan være problematisk i en lang rekke selskaper, sa han videre og forklarte at den norske staten er direkte eller indirekte involvert i så mange selskaper at det er vanskelig å ha kontroll på for en enkeltperson.

I sin innledning for kontrollkomiteen på Stortinget tirsdag startet Borten Moe med å gi komiteen bakgrunnen for hvorfor han investerte flere hundre tusen kroner i flere norske selskaper, blant annet våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

Kommentar: Alle løper fra ansvaret. Sammen bidrar de til å fordype tillitskrisa til våre folkevalgte

Investerte utbytte

Fordi oljeselskapet han selv hadde vært med på å starte, Okea, hadde begynt å betale utbytte til eierne, valgte han å spare pengene ved å kjøpe aksjer i enkelte store norske selskaper.

Kongsberg Gruppen eier også en andel i ammunisjonsprodusenten Nammo, som i vinter ble tildelt en stor statlig kontrakt.

Borten Moe deltok 12. januar på et regjeringsmøte om denne kontrakten. Dette var en uke etter at han hadde kjøpt aksjene i Kongsberg Gruppen.

Det var da Borten Moe ble klar over denne forbindelsen han innså at han hadde vært inhabil. Han valgte derfor å trekke seg både som statsråd og som nestleder i Senterpartiet den 21. juli i år.

Til kontrollkomiteen sa Borten Moe at selv om han i regjeringen, som forsknings- og høyere undervisningsminister, ikke deltok i direkte i mange saker som angikk innsideinformasjon, trakk han fram rollen han hadde hatt som medlem i regjeringen som kollegium.

Anette Trettebergstuen: – Det er skapt et feil inntrykk om meg

Var ikke oppmerksom

– Så har ikke jeg hatt god nok oppmerksomhet rundt de sakene som behandles i regjering som kollegium, sa Borten Moe om aksjekjøpet i Kongsberg Gruppen.

Han mener likevel opplæringen om habilitet fra Statsministerens kontor kunne ha vært bedre, og at det kunne være satt en grense på hvor store eierandeler som ville være innenfor et regelverk.

– Det hadde ikke vært noe i veien for at man hadde rapporteringsplikt til Statsministerens kontor om hvilke aksjeposter man sitter på, sa Borten Moe.

Erna Solberg: Jeg burde ha spurt og gravd mer om aksjehandlene

Angrer ikke

Borten Moe snakket mye om etterpåklokskap, og at han i etterkant av å ha gått av ikke ser like svart/hvitt på situasjonen.

Han sto likevel fast på at han hadde tatt et riktig valg.

– Angrer du på at du gikk av? spurte Frps Carl I. Hagen

– Det gjør jeg egentlig ikke. Skulle gjerne sett at historien var annerledes, men at jeg skulle fortsatt i det tillitsvervet etterpå ville vært helt umulig i den situasjonen som avtegnet seg, svarte Borten Moe.

Warning
Annonse
Annonse