JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjeringsplattform:

Ap og Sp tok rådene fra ungdomslederne om psykisk helse: – Endelig går det fra prat til handling

Det har vært få lekkasjer fra Hurdal. Men fredag fikk AUF-lederen og lederen for Senterungdommen lov til å «lekke» fra regjeringsplattformen som begynner å ta form.
AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem og Senterungdommens leder Torleik Svelle møtte pressen etter å ha besøkt regjeringsforhandlingene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Hurdalsjøen

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem og Senterungdommens leder Torleik Svelle møtte pressen etter å ha besøkt regjeringsforhandlingene mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet på Hurdalsjøen

NTB

helge@lomedia.no

HURDAL: AUF og Senterungdommen har fått gjennomslag for et tydelig krafttak for psykisk helse for unge. Det innebærer blant annet en styrking av skolehelsetjenesten med en konkret opptrappingsplan.

– Skolehelsetjenesten vil være til stede oftere enn man er vant til. Håpet er hver dag. Ikke bare tirsdag fra 10.00 til 14.00, sier AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Satsingen innebærer i tillegg gratis hjelp i offentlig psykisk helsehjelp til og med 25 år, mer lavterskeltilbud på nett, og penger til lavterskeltilbud i kommunene slik at man kan få hjelp uten henvisning.

– Her går man endelig fra bare å prate om psykisk helse til å handle. Det er kjempeviktig. For mange unge er det veldig vanskelig å få hjelp. Størrelsen på kontoen har i stor grad avgjort det. Nå skal den nye regjeringen sørge for at et godt tilbud over hele landet, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

Kollegaen til Joachim og Robin tok livet sitt: – Folk har blitt flinkere til å spørre hvordan andre egentlig har det

Hentet inn som eksperthjelp

– Vi vet jo at det er mange unge som har det vanskelig. To av tre jenter sliter i løpet av videregående skole. Dette innebærer en stor endring i norsk politikk, sier AUF-lederen.

Sammen med lederen av Senterungdommen, Torleik Svelle, var AUF-lederen hentet inn som «ekspert» da avsnittet om psykisk helse skulle skrives på Hurdalsjøen hotell.

– Det er vi som ungdomspartier som vet hvor skoen trykker mest her, mener Hoem.

De to overnattet på hotellet sammen med partitoppene fra torsdag til fredag.

– Dette er en sak vi i Senterungdommen har jobbet med over mange år. Situasjonen er veldig alvorlig. Veldig mange unge sliter, noe som er forsterket gjennom koronaen. Disse planene burde vært lagt fram for lenge siden. Dette vil bety uendelig mye for ungdom over hele landet, sier Torleik Velle til FriFagbevegelse.

– Her er det mange konkrete planer som legges fram, legger han til.

Professor: – Gjenåpning er den beste medisinen for tapt ungdomstid

Hjelp uten henvisning

Svelle trekker blant annet fram at sengeplasser innen psykisk helse nå skal skjermes for ungdom.

– Det er sengeplasser som dagens regjering har truet med å legge ned, poengterer han.

Et annet viktig poeng er at man nå kan få tilbud om behandling uten henvisning.

– Det betyr utrolig mye for veldig mange unge, mener Svelle.

Nettopp å gi hjelp uten henvisning har vært en fanesak for Ap-leder og landets kommende statsminister, Jonas Gahr Støre.

– Ingen skal være avhengig av en diagnose for å få hjelp. Det må finnes gode tilbud som ikke krever en henvisning fra legen, har Jonas Gahr Støre tidligere uttalt til FriFagbevegelse.

Prislappen for den store satsingen er foreløpig ukjent.

– Men det skal bli billigere og bedre over hele landet, lover Hoem.

Langsiktig opptrapping

I et intervju med FriFagbevegelse i forbindelse med Arbeiderpartiets programarbeid, sa Jonas Gahr Støre at det går for små summer til store oppgaver.

– Da må vi prioritere annerledes. Vi må tenke på en langsiktig opptrappingsplan som ikke baserer seg på at du må ha en diagnose for å få hjelp. Du må kunne henvende deg og få raskt svar. Vi har et tydelig mål om å gi mer til sykehusene, til kommunene og til skolehelsetjenesten, sa Jonas Gahr Støre.

I et senere intervju med FriFagbevegelse sa han at psykisk uhelse ikke er over når siste vaksinesprøyte er satt.

– Dette kommer vi til å ha med oss i mange, mange år framover, sa han og bebudet en varig satsing på psykisk helse. Ikke midlertidig og ikke bare knyttet til covid-19.

Arbeider videre

Regjeringsplattformen er ennå ikke klar. Det snakkes om at den kan bli klar på søndag.

AUF-lederen og Senterungdommens leder vet like lite som andre om innholdet, men forventer begge at det skal kuttes utslipp, skapes nye grønne arbeidsplasser og at ungdom skal få tilbake troen over hele landet.

Warning
Annonse
Annonse