Tonje Paulsen Solem" />
SORG: Robin Karlsen (t.v.) og Joachim Corneliussen mistet en kollega som også var en god venn. De ser behov for mer åpenhet om psykisk helse i industrien.

SORG: Robin Karlsen (t.v.) og Joachim Corneliussen mistet en kollega som også var en god venn. De ser behov for mer åpenhet om psykisk helse i industrien.

Ole Palmstrøm

Psykisk helse i arbeidslivet:

Kollegaen til Joachim og Robin tok livet sitt: – Folk har blitt flinkere til å spørre hvordan andre egentlig har det

Etter at læremesteren tok livet sitt, opplever Joachim Corneliussen og Robin Karlsen at det har blitt mer rom for å snakke med kollegene om hvordan man faktisk har det.28.06.2021
10:10
27.08.2021 13:39

tonje@lomedia.no

Robin Karlsen og Joachim Corneliussen startet som lærling på pumpeavdelingen på Kronos Titan i Fredrikstad i august 2018. Der fikk de et nært forhold til læremesteren sin, og de ble gode venner. De to industriarbeiderne forteller om en mentor som var snill, faglig god og tålmodig og som sto opp for lærlingene og ikke lot noen tulle med dem. For rundt ett år siden tok han livet sitt. Dødsfallet har gjort inntrykk på kollegaene i østfoldbedriften.

– Jeg føler at jeg mistet han der trygge som tok vare på meg som lærling, sier Karlsen.

Magasinet Industri Energi har vært i kontakt med pårørende til avdøde, som har fått lese gjennom teksten på forhånd. De er positive til at det blir rettet oppmerksomhet mot psykisk helse i industrien.

Her kan du få hjelp

Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

Røde Kors: 800 33 321.

Mental Helse: 116 123

sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

– Viktig å spørre

Mentoren hadde tidligere vært åpen om ting han synes var vanskelig i privatlivet, men det var ikke noen på jobb som skjønte at han slet. Karlsen og Corneliussen har tenkt mye på om de kunne ha gjort noe annerledes og om det har vært tegn som de kunne ha fanget opp.

Dødsfallet har for dem vært en viktig påminnelse om at det er viktig å spørre hverandre om hvordan man egentlig har det, samt å være oppmerksom på kollegaer som virker deppa.

– Det kan være vanskelig å vite hva du skal si hvis noen sier at de ikke har det bra. Men du har ikke lyst å være den som bare sitter og vurderer å gå bort å spørre om det går bra, og så kommer den som man er bekymret for, ikke på jobb dagen etterpå, sier Corneliussen.

Mye lest: Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Karlsen mener at en kollega ikke trenger å være «så god» på å snakke om vanskelige ting for å ta samtalen.

– Du kan si at du ikke vet hva du skal gjøre, men tilby deg å kontakte psykolog om vedkommende ikke tør å gjøre det selv. Det er jo faktisk noen som kan hjelpe de som sliter, og er utdannet til det, sier han.

Karlsen synes selv at det er positivt å bli spurt om hvordan han har det. Han forteller om en dag han kom på jobb og var nedfor på grunn av det han kaller «kvinnfolkproblemer». Da kom formannen hans bort og spurte om hvordan det gikk, satte seg ned og tok seg tid til en prat.

– Det var veldig deilig for meg å få bekreftelse på at de er klar over at du ikke har det bra, bare dét hjelper på arbeidsmotivasjonen og sånn. Jeg tror at jeg måtte ha blitt spurt hvis jeg skulle snakke om problemene mine, forteller Karlsen.

Mye delt: Arbeidsledighet kan utløse traume. Her er psykologens råd

TØFF VEI: Robin Karlsen (tv.) og Joachim Corneliussen tenker fortsatt på kollegaen som tok livet sitt og opplever at det har vært tungt for mange.

TØFF VEI: Robin Karlsen (tv.) og Joachim Corneliussen tenker fortsatt på kollegaen som tok livet sitt og opplever at det har vært tungt for mange.

Ole Palmstrøm

Tøff industrikultur

Corneliussen og Karlsen forteller om en til tider tøff tone og mye «verkstedprat» på jobben. Bedriften har 170 ansatte, hvorav 9 av 10 er menn. Blant gutta kan alt spøkes med; ingen og ingenting er fredet. Selv trives de godt på jobb, og mange er også en del på jobb utenfor arbeidstid for å trene på treningsrommet til bedriften eller skru på bilen sin.

De opplever at kollegaene ofte deler utfordringer i privatlivet, men at det er uvanlig å snakke om følelser og hvordan man egentlig har det.

– Jeg tror at folk tenker at det blir tatt imot verre enn det det egentlig blir om de tar det opp, sier Corneliussen.

Slik kan arbeidsgivere jobbe forebyggende med psykisk helse: – Vi er veldig norske. Vi vil ikke trenge oss på og er redd for å si noe feil

Hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijärvi i Industri Energi ved bedriften synes endringene som de to ansatte beskriver, er svært positive.

– Det har i alle fall ikke vært mye åpenhet rundt å snakke om hvordan du har det i dette miljøet her. Hvis du hadde sagt at du sliter tror jeg mest sannsynlig du hadde blitt tulla med. Om vi kommer dit at det er greit å si at «jeg har det ikke greit» eller «jeg har det litt tungt nå», så har vi kommet kjempelangt, mener han.

Kivijärvi begynte å jobbe ved bedriften i 1995 og mener at den nye generasjonen er av et annet kaliber enn de eldre og kan snakke om litt andre ting enn bare fyll, fotball og damer.

– De yngre har vokst opp med mer åpenhet. Psykiske problemer var ikke noe vi snakket om da jeg vokste opp på 70-80-tallet. Det var noe som de hadde borte i Amerika, sier Kivijärvi.

Karlsen tror mange kan ha barrierer når det kommer til å fortelle at de sliter psykisk og at det også kan påvirkes av hvilket miljø du er i.

– Du vil ikke være en person som er til bry med problemene dine, vil ikke være han som syter. Det tenker jeg litt når det kommer til å ta opp problemene fra fritiden med formannen. Jeg tenker at det er lettere å forstå om du har forstua foten enn om du sliter mentalt, sier han.

– Hvis du kommer med knekt fot så får du gjerne spørsmålet: Hvordan klarte du det? Forteller du at du har fått en knekk på sjela så er det ingen som spør om hvordan du klarte det, supplerer Kivijärvi.

Han mener det kan være vanskelig å ha «usynlige sykdommer», og at det er viktig at det er aksept for at menn også kan føle sorg.

– Om du hadde blitt kvitt det gamle tabuet rundt psykisk helse, så ville jo verden blitt mye bedre, mener Karlsen.

Mye delt: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

ØNSKER Å HJELPE: Fra venstre: HR-sjef Wenche Revhaug, daglig leder Jan Klauset og hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijärvi ved Kronos Titan jobber for å fange opp ansatte som sliter.

ØNSKER Å HJELPE: Fra venstre: HR-sjef Wenche Revhaug, daglig leder Jan Klauset og hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijärvi ved Kronos Titan jobber for å fange opp ansatte som sliter.

Ole Palmstrøm

Mål om tidlig hjelp

Industribedriften produserer titandioksidpigmenter, som brukes i blant annet maling og plast, og har røtter tilbake til 1916. Sittende ledelse har kjennskap til at ytterligere to ansatte har tatt livet sitt, men dette ligger en del tilbake i tid. De opplever at det kan være krevende å fange opp de som sliter med psykisk helse på et tidlig tidspunkt.

– Ledere og kollegaer er flinke til å melde fra, men da kan det ha gått lang tid. Det kan være vanskelig å vite hva som oppleves som «for vanskelig» for hvem, sier daglig leder Jan Klauset ved Kronos Titan.

– Folk tåler kanskje å gå gjennom én ting som er vanskelig, men så kan det komme flere ting som til slutt gjør at det blir for mye, og at man trenger hjelp til å komme seg gjennom det, mener Kivijärvi.

Tabu rundt økonomiske problemer: – Vi må snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk

Etter det siste selvmordet har bedriftshelsetjenesten fulgt opp de etterlatte kollegaene og gått runder på bedriften. Bedriften har også en helseforsikring for sine ansatte som gir rett til opptil ti timer gratis psykologhjelp i året. Bedriften har ikke oversikt over hvor mange som har benyttet seg av denne tjenesten etter dødsfallet. Hensikten med tjenesten er at ansatte skal kunne kontakte psykologfirmaet direkte og få time på kort varsel uten at arbeidsgiver får vite det.

Ledelsen på bedriften har også startet å dra hjem til ansatte og banke på døra om de ikke får kontakt med vedkommende, og de følger gjerne de ansatte til avtaler om helsehjelp.

– Det er viktig å få fram at det er alle muligheter til å få støtte og hjelp. Det er mange mennesker som støtter og bryr seg, understreker HR-sjef Wenche Revhaug.

Psykisk helse i Norge

Mellom én av seks og én av fire vil ha en psykisk lidelse i løpet av ett år.

Psykiske lidelser og ruslidelser opptrer ofte samtidig.

I den norske befolkningen vil om lag en av fire rammes av en angstlidelse i løpet av livet og cirka 15 prosent i løpet av ett år.

Trolig får 15–25 prosent av alle kvinner og 7–12 prosent av alle menn en behandlings­trengende depresjon i løpet av livet.

Om lag 600 personer tar livet sitt i Norge per år.

To av tre som avslutter livet sitt, er menn.

Kilde: Mental Helse

28.06.2021
10:10
27.08.2021 13:39Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

Jan-Erik Østlie

SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Hanna Skotheim

Fagforeningen skal jobbe for at Nav-ansatte ikke blir utbrent på jobben

Sissel M. Rasmussen

Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt


Flere saker