JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

Jan-Erik Østlie

Psykisk helse i arbeidslivet

Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Tillitsvalgte i mannsdominert industri vil at menn skal starte å snakke om hvordan de egentlig har det – og gjerne mens de er på jobb.01.07.2021
08:00
01.07.2021 08:04

tonje@lomedia.no

– Det er jo allment kjent at menn ikke snakker om følelser. Det er utfordrende å få menn til å søke hjelp før det er for seint, sier hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Det er noe han ønsker å gjøre noe med. Med seg på laget har han Ørjan Normann, som er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes, og Per Øistein Kivijärvi, som er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad. De leder også hver sin samarbeidskomité, som er en møteplass for Industri Energi-tillitsvalgte i lignende bransjer. Komiteene omfatter rundt 12.500 Industri Energi-medlemmer. Om lag 8 av 10 er menn.

Her kan du få hjelp

Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

Røde Kors: 800 33 321.

Mental Helse: 116 123

sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

– Tøff tone i industrien

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

Ole Palmstrøm

De tillitsvalgte beskriver at mange industribedrifter er preget av «tradisjonell industrikultur», hvor det ikke nødvendigvis er rom for å vise følelser og snakke om hvordan du har det på jobb og i privatlivet.

– Det er fortsatt tøft i industrien. Vi pleier å spøke med at i garderoben på nikkelverket så er det 20 års aldersgrense på en fredag, sier Nordhaug.

– Jeg tror det kan være vanskeligere å snakke om hvordan du egentlig har det i industrien enn i de litt mykere miljøene, legger Kivijärvi til.

De mener det fortsatt er tabu og skam knyttet til å slite psykisk og å ha økonomiske problemer, samt at sosiale medier fremmer «fasadelivet».

– Vi må normalisere at livet ikke bare er morsomt. Det går litt opp og ned, sier Normann.

Aktuelt: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Den nødvendige samtalen

De tillitsvalgte mener at alle på arbeidsplassene kan være med å passe på dem rundt seg, samt at bedriftene må ta ansvar.

– Det handler om samfunnet vi er i. Hvis du stopper opp og tenker litt, så ser du kanskje mer enn du tror, sier Nordhaug, som mener det er viktig å ta den nødvendige samtalen framfor å dømme.

Han viser til et konkret tilfelle hvor en ansatt virket veldig sliten, og de rundt trodde at han hadde fått et alkoholproblem. Men ingen spurte, og vedkommende fortalte heller ingenting. Lenge etterpå kom det opp at mannen hadde fått et barn med kolikk, noe som hadde gått kraftig utover søvnen.

– Mange føler kanskje at det er å pirke inn i privatlivet, men det er lov å spørre om noen virker mer sliten enn ellers, understreker Kivijärvi.

Som tillitsvalgte i en årrekke har de tre både opplevd at kollegaer har begått selvmord, og at de har blitt kontaktet av ansatte som sliter.

– Ingen tillitsvalgte er psykologer, men vi kan åpne dører for dem som har behov for det, sier Normann.

Han understreker at det er det samme om det er tillitsvalgte, bedriftshelsetjeneste, ledere, kollegaer eller andre som blir kontaktet. Det viktigste er at de som sliter, får til å åpne seg for noen som de har tillit til og får støtte til å søke den hjelpen de trenger.

Felles initiativ

De tre tillitsvalgte er alle valgt inn i forbundsstyret til Industri Energi. Sammen sendte de inn en oppfordring til forbundet sentralt om å bidra til at mental helse løftes fram i lyset.

Forbundsstyret til Industri Energi vedtok 11. mars flere tiltak for å sette psykisk helse på dagsordenen. Blant annet er forbundets HMS-utvalg instruert til å løfte fram temaet i sitt arbeid, også på HMS-konferansen 2021. Industri Energi vil også bidra inn i LOs arbeid om å se nærmere på behovet for ny eller endret forskrift, som retter seg mot psykososiale arbeidsmiljøfaktorer.

Forbundet dekker også psykologtimer til tillitsvalgte og verneombud som står i vanskelige saker, som er et tilbud som videreføres.

– Vi må løfte psykisk helse fram på dagsordenen i industrien, selv der det er ansatte som ikke er åpen og ærlig akkurat nå, mener Nordhaug.

De tillitsvalgte understreker at de er like opptatt av den psykiske helsen til kvinner i industrien. Bakgrunnen for at de er særlig bekymret for menn, er blant annet at menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. I Norge tar om lag ni menn i uka livet sitt, ifølge organisasjonen Mental Helse.

Mye lest: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

Ole Palmstrøm

Etterlyser retningslinjer

Normann savner systemer som fanger opp de som sliter med psykisk helse. Han mener at det med dagens systemer først skjer når sykefraværet er så høyt, at bedriften går inn og spør om de kan tilrettelegge noe på jobb. Mens rus- og spillavhengighet i arbeidslivet er satt i system via Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan), finnes ikke de samme retningslinjene, kursing og systemer for ansatte som «bare» sliter psykisk.

– Hvis du bare følger lovverket, så er det ikke godt nok på dette området. Når folk sliter psykisk, har vi absolutt ikke noe system til å plukke dem opp. Da er det den tøffeste i skiftgruppa som våger å gå bort å spørre. Og så skal du ha en som er på andre siden, som er tøff nok til å fortelle, sier Normann.

Han legger til at fagforeninger i industribedrifter på en viss størrelse har fått etablert tilbud om rask tilgang til psykolog, men at det det kan være en terskel for å bruke tilbudet.

– Jobben er kanskje det eneste positive holdepunktet for dem som sliter. Hvis jeg sliter de resterende 16 timene i døgnet så skal jeg ikke vise det på jobben. Så da biter vi tennene sammen, sier Normann.

Oljepionerene: Bjarne (66) ble syk av å være med på starten av oljeeventyret

Pandemi og skiftordning

På Hydro Husnes har de ansatt mange nye det siste året. Normann ser en økt fleksibilitet i arbeidslivet, hvor mange nyansatte kommer flyttende fra steder langt utenfor Vestland fylke.

– Å begynne i ny bedrift med en ny skiftordning og en pandemi; Du har ingen muligheter til å bli sosialt integrert. Det er krevende, sier Normann.

Han understreker at ansatte som jobber skift allerede har et begrenset sosialt liv, siden de til tider jobber når andre har fri og har fri mens andre jobber. Men de tillitsvalgte er opptatt av at den psykiske påkjenningen som mange har opplevd under koronanedstengningen, ikke kureres av vaksinen.

På Nikkelverket har de hatt gode erfaringer med å følge opp enkeltfravær tett. Etter fire fraværstilfeller blir den ansatte tatt inn til samtale med mål om å se på mulighet for om det kan settes inn hjelpetiltak.

– Jeg slet selv med søvnproblemer når jeg jobbet skift og måtte noen morgener ringe inn og melde fravær. Men da var formannen velinformert om utfordringene og det var god dialog. Det er den gode dialogen som må på plass, mener Nordhaug.

Normann mener at utfordringer er å fange opp hvem som sliter.

– Det er så mye lettere når de kommer inn den døra, sier han og peker på døra til klubbkontoret.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.07.2021
08:00
01.07.2021 08:04Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker