JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

Jan-Erik Østlie

Psykisk helse i arbeidslivet

Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Tillitsvalgte i mannsdominert industri vil at menn skal starte å snakke om hvordan de egentlig har det – og gjerne mens de er på jobb.01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39

tonje@lomedia.no

– Det er jo allment kjent at menn ikke snakker om følelser. Det er utfordrende å få menn til å søke hjelp før det er for seint, sier hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Det er noe han ønsker å gjøre noe med. Med seg på laget har han Ørjan Normann, som er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes, og Per Øistein Kivijärvi, som er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad. De leder også hver sin samarbeidskomité, som er en møteplass for Industri Energi-tillitsvalgte i lignende bransjer. Komiteene omfatter rundt 12.500 Industri Energi-medlemmer. Om lag 8 av 10 er menn.

Her kan du få hjelp

Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

Røde Kors: 800 33 321.

Mental Helse: 116 123

sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

– Tøff tone i industrien

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

Ole Palmstrøm

De tillitsvalgte beskriver at mange industribedrifter er preget av «tradisjonell industrikultur», hvor det ikke nødvendigvis er rom for å vise følelser og snakke om hvordan du har det på jobb og i privatlivet.

– Det er fortsatt tøft i industrien. Vi pleier å spøke med at i garderoben på nikkelverket så er det 20 års aldersgrense på en fredag, sier Nordhaug.

– Jeg tror det kan være vanskeligere å snakke om hvordan du egentlig har det i industrien enn i de litt mykere miljøene, legger Kivijärvi til.

De mener det fortsatt er tabu og skam knyttet til å slite psykisk og å ha økonomiske problemer, samt at sosiale medier fremmer «fasadelivet».

– Vi må normalisere at livet ikke bare er morsomt. Det går litt opp og ned, sier Normann.

Aktuelt: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Den nødvendige samtalen

De tillitsvalgte mener at alle på arbeidsplassene kan være med å passe på dem rundt seg, samt at bedriftene må ta ansvar.

– Det handler om samfunnet vi er i. Hvis du stopper opp og tenker litt, så ser du kanskje mer enn du tror, sier Nordhaug, som mener det er viktig å ta den nødvendige samtalen framfor å dømme.

Han viser til et konkret tilfelle hvor en ansatt virket veldig sliten, og de rundt trodde at han hadde fått et alkoholproblem. Men ingen spurte, og vedkommende fortalte heller ingenting. Lenge etterpå kom det opp at mannen hadde fått et barn med kolikk, noe som hadde gått kraftig utover søvnen.

– Mange føler kanskje at det er å pirke inn i privatlivet, men det er lov å spørre om noen virker mer sliten enn ellers, understreker Kivijärvi.

Som tillitsvalgte i en årrekke har de tre både opplevd at kollegaer har begått selvmord, og at de har blitt kontaktet av ansatte som sliter.

– Ingen tillitsvalgte er psykologer, men vi kan åpne dører for dem som har behov for det, sier Normann.

Han understreker at det er det samme om det er tillitsvalgte, bedriftshelsetjeneste, ledere, kollegaer eller andre som blir kontaktet. Det viktigste er at de som sliter, får til å åpne seg for noen som de har tillit til og får støtte til å søke den hjelpen de trenger.

Felles initiativ

De tre tillitsvalgte er alle valgt inn i forbundsstyret til Industri Energi. Sammen sendte de inn en oppfordring til forbundet sentralt om å bidra til at mental helse løftes fram i lyset.

Forbundsstyret til Industri Energi vedtok 11. mars flere tiltak for å sette psykisk helse på dagsordenen. Blant annet er forbundets HMS-utvalg instruert til å løfte fram temaet i sitt arbeid, også på HMS-konferansen 2021. Industri Energi vil også bidra inn i LOs arbeid om å se nærmere på behovet for ny eller endret forskrift, som retter seg mot psykososiale arbeidsmiljøfaktorer.

Forbundet dekker også psykologtimer til tillitsvalgte og verneombud som står i vanskelige saker, som er et tilbud som videreføres.

– Vi må løfte psykisk helse fram på dagsordenen i industrien, selv der det er ansatte som ikke er åpen og ærlig akkurat nå, mener Nordhaug.

De tillitsvalgte understreker at de er like opptatt av den psykiske helsen til kvinner i industrien. Bakgrunnen for at de er særlig bekymret for menn, er blant annet at menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. I Norge tar om lag ni menn i uka livet sitt, ifølge organisasjonen Mental Helse.

Mye lest: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

Ole Palmstrøm

Etterlyser retningslinjer

Normann savner systemer som fanger opp de som sliter med psykisk helse. Han mener at det med dagens systemer først skjer når sykefraværet er så høyt, at bedriften går inn og spør om de kan tilrettelegge noe på jobb. Mens rus- og spillavhengighet i arbeidslivet er satt i system via Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan), finnes ikke de samme retningslinjene, kursing og systemer for ansatte som «bare» sliter psykisk.

– Hvis du bare følger lovverket, så er det ikke godt nok på dette området. Når folk sliter psykisk, har vi absolutt ikke noe system til å plukke dem opp. Da er det den tøffeste i skiftgruppa som våger å gå bort å spørre. Og så skal du ha en som er på andre siden, som er tøff nok til å fortelle, sier Normann.

Han legger til at fagforeninger i industribedrifter på en viss størrelse har fått etablert tilbud om rask tilgang til psykolog, men at det det kan være en terskel for å bruke tilbudet.

– Jobben er kanskje det eneste positive holdepunktet for dem som sliter. Hvis jeg sliter de resterende 16 timene i døgnet så skal jeg ikke vise det på jobben. Så da biter vi tennene sammen, sier Normann.

Oljepionerene: Bjarne (66) ble syk av å være med på starten av oljeeventyret

Pandemi og skiftordning

På Hydro Husnes har de ansatt mange nye det siste året. Normann ser en økt fleksibilitet i arbeidslivet, hvor mange nyansatte kommer flyttende fra steder langt utenfor Vestland fylke.

– Å begynne i ny bedrift med en ny skiftordning og en pandemi; Du har ingen muligheter til å bli sosialt integrert. Det er krevende, sier Normann.

Han understreker at ansatte som jobber skift allerede har et begrenset sosialt liv, siden de til tider jobber når andre har fri og har fri mens andre jobber. Men de tillitsvalgte er opptatt av at den psykiske påkjenningen som mange har opplevd under koronanedstengningen, ikke kureres av vaksinen.

På Nikkelverket har de hatt gode erfaringer med å følge opp enkeltfravær tett. Etter fire fraværstilfeller blir den ansatte tatt inn til samtale med mål om å se på mulighet for om det kan settes inn hjelpetiltak.

– Jeg slet selv med søvnproblemer når jeg jobbet skift og måtte noen morgener ringe inn og melde fravær. Men da var formannen velinformert om utfordringene og det var god dialog. Det er den gode dialogen som må på plass, mener Nordhaug.

Normann mener at utfordringer er å fange opp hvem som sliter.

– Det er så mye lettere når de kommer inn den døra, sier han og peker på døra til klubbkontoret.

01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

Brian Cliff Olguin

Bingoverter er blant de dårligst betalte i Norge. June Merete er et unntak

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling


Flere saker