JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

Jan-Erik Østlie

Psykisk helse i arbeidslivet

Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Tillitsvalgte i mannsdominert industri vil at menn skal starte å snakke om hvordan de egentlig har det – og gjerne mens de er på jobb.01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39

tonje@lomedia.no

– Det er jo allment kjent at menn ikke snakker om følelser. Det er utfordrende å få menn til å søke hjelp før det er for seint, sier hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Det er noe han ønsker å gjøre noe med. Med seg på laget har han Ørjan Normann, som er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes, og Per Øistein Kivijärvi, som er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad. De leder også hver sin samarbeidskomité, som er en møteplass for Industri Energi-tillitsvalgte i lignende bransjer. Komiteene omfatter rundt 12.500 Industri Energi-medlemmer. Om lag 8 av 10 er menn.

Her kan du få hjelp

Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

Røde Kors: 800 33 321.

Mental Helse: 116 123

sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

– Tøff tone i industrien

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

Ole Palmstrøm

De tillitsvalgte beskriver at mange industribedrifter er preget av «tradisjonell industrikultur», hvor det ikke nødvendigvis er rom for å vise følelser og snakke om hvordan du har det på jobb og i privatlivet.

– Det er fortsatt tøft i industrien. Vi pleier å spøke med at i garderoben på nikkelverket så er det 20 års aldersgrense på en fredag, sier Nordhaug.

– Jeg tror det kan være vanskeligere å snakke om hvordan du egentlig har det i industrien enn i de litt mykere miljøene, legger Kivijärvi til.

De mener det fortsatt er tabu og skam knyttet til å slite psykisk og å ha økonomiske problemer, samt at sosiale medier fremmer «fasadelivet».

– Vi må normalisere at livet ikke bare er morsomt. Det går litt opp og ned, sier Normann.

Aktuelt: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Den nødvendige samtalen

De tillitsvalgte mener at alle på arbeidsplassene kan være med å passe på dem rundt seg, samt at bedriftene må ta ansvar.

– Det handler om samfunnet vi er i. Hvis du stopper opp og tenker litt, så ser du kanskje mer enn du tror, sier Nordhaug, som mener det er viktig å ta den nødvendige samtalen framfor å dømme.

Han viser til et konkret tilfelle hvor en ansatt virket veldig sliten, og de rundt trodde at han hadde fått et alkoholproblem. Men ingen spurte, og vedkommende fortalte heller ingenting. Lenge etterpå kom det opp at mannen hadde fått et barn med kolikk, noe som hadde gått kraftig utover søvnen.

– Mange føler kanskje at det er å pirke inn i privatlivet, men det er lov å spørre om noen virker mer sliten enn ellers, understreker Kivijärvi.

Som tillitsvalgte i en årrekke har de tre både opplevd at kollegaer har begått selvmord, og at de har blitt kontaktet av ansatte som sliter.

– Ingen tillitsvalgte er psykologer, men vi kan åpne dører for dem som har behov for det, sier Normann.

Han understreker at det er det samme om det er tillitsvalgte, bedriftshelsetjeneste, ledere, kollegaer eller andre som blir kontaktet. Det viktigste er at de som sliter, får til å åpne seg for noen som de har tillit til og får støtte til å søke den hjelpen de trenger.

Felles initiativ

De tre tillitsvalgte er alle valgt inn i forbundsstyret til Industri Energi. Sammen sendte de inn en oppfordring til forbundet sentralt om å bidra til at mental helse løftes fram i lyset.

Forbundsstyret til Industri Energi vedtok 11. mars flere tiltak for å sette psykisk helse på dagsordenen. Blant annet er forbundets HMS-utvalg instruert til å løfte fram temaet i sitt arbeid, også på HMS-konferansen 2021. Industri Energi vil også bidra inn i LOs arbeid om å se nærmere på behovet for ny eller endret forskrift, som retter seg mot psykososiale arbeidsmiljøfaktorer.

Forbundet dekker også psykologtimer til tillitsvalgte og verneombud som står i vanskelige saker, som er et tilbud som videreføres.

– Vi må løfte psykisk helse fram på dagsordenen i industrien, selv der det er ansatte som ikke er åpen og ærlig akkurat nå, mener Nordhaug.

De tillitsvalgte understreker at de er like opptatt av den psykiske helsen til kvinner i industrien. Bakgrunnen for at de er særlig bekymret for menn, er blant annet at menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. I Norge tar om lag ni menn i uka livet sitt, ifølge organisasjonen Mental Helse.

Mye lest: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

Ole Palmstrøm

Etterlyser retningslinjer

Normann savner systemer som fanger opp de som sliter med psykisk helse. Han mener at det med dagens systemer først skjer når sykefraværet er så høyt, at bedriften går inn og spør om de kan tilrettelegge noe på jobb. Mens rus- og spillavhengighet i arbeidslivet er satt i system via Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan), finnes ikke de samme retningslinjene, kursing og systemer for ansatte som «bare» sliter psykisk.

– Hvis du bare følger lovverket, så er det ikke godt nok på dette området. Når folk sliter psykisk, har vi absolutt ikke noe system til å plukke dem opp. Da er det den tøffeste i skiftgruppa som våger å gå bort å spørre. Og så skal du ha en som er på andre siden, som er tøff nok til å fortelle, sier Normann.

Han legger til at fagforeninger i industribedrifter på en viss størrelse har fått etablert tilbud om rask tilgang til psykolog, men at det det kan være en terskel for å bruke tilbudet.

– Jobben er kanskje det eneste positive holdepunktet for dem som sliter. Hvis jeg sliter de resterende 16 timene i døgnet så skal jeg ikke vise det på jobben. Så da biter vi tennene sammen, sier Normann.

Oljepionerene: Bjarne (66) ble syk av å være med på starten av oljeeventyret

Pandemi og skiftordning

På Hydro Husnes har de ansatt mange nye det siste året. Normann ser en økt fleksibilitet i arbeidslivet, hvor mange nyansatte kommer flyttende fra steder langt utenfor Vestland fylke.

– Å begynne i ny bedrift med en ny skiftordning og en pandemi; Du har ingen muligheter til å bli sosialt integrert. Det er krevende, sier Normann.

Han understreker at ansatte som jobber skift allerede har et begrenset sosialt liv, siden de til tider jobber når andre har fri og har fri mens andre jobber. Men de tillitsvalgte er opptatt av at den psykiske påkjenningen som mange har opplevd under koronanedstengningen, ikke kureres av vaksinen.

På Nikkelverket har de hatt gode erfaringer med å følge opp enkeltfravær tett. Etter fire fraværstilfeller blir den ansatte tatt inn til samtale med mål om å se på mulighet for om det kan settes inn hjelpetiltak.

– Jeg slet selv med søvnproblemer når jeg jobbet skift og måtte noen morgener ringe inn og melde fravær. Men da var formannen velinformert om utfordringene og det var god dialog. Det er den gode dialogen som må på plass, mener Nordhaug.

Normann mener at utfordringer er å fange opp hvem som sliter.

– Det er så mye lettere når de kommer inn den døra, sier han og peker på døra til klubbkontoret.

01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39Mest lest

Hun har politisk ansvar for mye, også pensjonssystemet. Nå får Tonje Brenna høre det fra Pensjonistforbundet.

Hun har politisk ansvar for mye, også pensjonssystemet. Nå får Tonje Brenna høre det fra Pensjonistforbundet.

Sissel M. Rasmussen

50.000 uføre taper tusenvis i året på nye regler

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Tri Nguyen Dinh

Sjømenn utsatt for rekordstort lønnstyveri

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

Joakim sluttet som taxisjåfør og ble vognfører. Det merkes på lønna

En elektriker jobbet ved et tilfelle 23 timer og 29 minutter i løpet av døgnets 24 timer. (Illustrasjonsfoto)

En elektriker jobbet ved et tilfelle 23 timer og 29 minutter i løpet av døgnets 24 timer. (Illustrasjonsfoto)

Petter Pettersen

Elektriker jobbet 23 timer i strekk – arbeidsgiveren fikk kun advarsel

Nicklas Lorentzen ble resepsjonist for å kunne jobbe med mennesker.

Nicklas Lorentzen ble resepsjonist for å kunne jobbe med mennesker.

Jonas Fagereng Jacobsen

Nicklas hjelper folk fra hele verden: – En kjempejobb

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Jøran Grønstad

Vektere, renholdere og anleggsfolk skal få ny lønn. Her er kravene

Ole Palmstrøm

Statsansatte ble lønnsvinnere i 2023

Rune Sundmoen var veldig fornøyd da mesteparten av pengene han hadde krav på i yrkesskadeerstatning, endelig sto på konto denne uka.

Rune Sundmoen var veldig fornøyd da mesteparten av pengene han hadde krav på i yrkesskadeerstatning, endelig sto på konto denne uka.

Martin Guttormsen Slørdal

Rune skadet seg på jobb for 13 år siden. Nå er endelig millionerstatningen utbetalt

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

– Det er dessverre en stund igjen til valget, sier Høyre-leder Erna Solberg om målingen.

– Det er dessverre en stund igjen til valget, sier Høyre-leder Erna Solberg om målingen.

Terje Bendiksby / NTB

Soleklart borgerlig flertall: – Vi skulle gjerne tatt over i morgen

Bildene fra Vukzalna-gaten gikk verden rundt, etter at russiske invasjonsstyrker for fram med hard hånd. På rekordtid er gaten, og det meste av Butsja, reparert. 

Bildene fra Vukzalna-gaten gikk verden rundt, etter at russiske invasjonsstyrker for fram med hard hånd. På rekordtid er gaten, og det meste av Butsja, reparert. 

Felipe Dana/AP Photo/NTB

Byen som avslørte de første russiske krigsforbrytelsene, reiser seg

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fartein Rudjord

Katrine og Maren hjelper fangene som vekker størst avsky

Kommentar

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Fagbevegelsen har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang

Leif Martin Kirknes, Brian Cliff Olguin

Fotlenke, dyr strøm og gjeld: Sånn har det gått med Gunn-Anita, Mimoun og Isabelle

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di: – Spennende og skummelt

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

Juan Guillermo Sepúlveda var aktor i rettssaken mot Pablo Escobar for rundt 30 år siden. Nå forsøker han å skape forsoning i byen som tidligere var dominert av karteller.

Juan Guillermo Sepúlveda var aktor i rettssaken mot Pablo Escobar for rundt 30 år siden. Nå forsøker han å skape forsoning i byen som tidligere var dominert av karteller.

Nina Hanssen

Han fikk Pablo Escobar fengslet: – Jeg var aldri redd

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Jonas Fagereng Jacobsen

Ansatte i varehandelen blei lønnstapere i 2023


Flere saker