DOBBELTLIV: Bjørn Steinar Kristiansen forteller at han alltid har vært opptatt av å skjøtte jobben sin. Da han slet som mest, var arbeidsplassen en redningsplanke.
Ole Palmstrøm
Psykisk helse i arbeidslivet
Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp
Bjørn Steinar Kristiansen blir beskrevet som en mønsteransatt, men i dag skulle han ønske at han hadde oppsøkt psykolog for 40 år siden.
tonje@lomedia.no
Det var på sensommeren i 2018 at Kristiansen begynte å svette mens han snakket med formannen sin på Kronos Titan i Fredrikstad. Det var starten på hans andre angstanfall. På dette tidspunktet følte østlendingen at han hadde fått både drikkingen og livet under kontroll; Det hadde vært en god periode lenge.
– Jeg var på jobb og koste meg. Livet var fint. Da satt dyret, som jeg kaller det, klar og slo til, forteller Kristiansen.
Oppsøkte aldri lege
Første gang Kristiansen fikk et angstanfall sto han hjemme på kjøkkenet etter en annen fin dag noen år tidligere. Han begynte å svette, fikk fysiske smerter rundt hjertet, ble bleik og mistet hukommelsen. Selv trodde han at det var et hjerteinfarkt og enden på livet. Venninnen hans fikk lagt han på sofaen. Hun mente det var et angstanfall. Etter å ha googlet det var Kristiansen enig. Men å oppsøke psykolog var ikke aktuelt.
– Det var slik jeg var. Jeg gikk ikke til legen heller. Jeg ventet alltid på at ting skulle gå over av seg selv. Det er ikke bare jeg i min generasjon som er sånn, mener 63-åringen.
I ettertid ser Kristiansen at han skulle ha oppsøkt psykolog 40 år tidligere. Det kom først på plass etter at han fikk angstanfallet på jobb. Hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijärvi husker at kollegaen trengte litt overtalelse.
– Det er typisk mannstenkning at tiden leger alle sår, men den gjør jo ikke det, sier Kristiansen.
Han forteller at han opplevde å ha en vanskelig oppvekst. Dette er noe av det han har fått hjelp av psykolog til å håndtere.
Trenger du hjelp?
Nødnummeret: 113 ved akutt behov for hjelp.
Nærmeste legevakt: 116 117
Kirkens SOS: 22 40 00 40
Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Rustelefonen: 915 08 588
Mental Helse: 116 123
Fastlegen: Hvis du er bekymret for egen rusbruk, kan du kontakte fastlegen din.
Skjulte drikkingen
Kristiansen forteller at han startet å drikke i 14-årsalderen og i årene før 2013 var det mye.
– Det var veldig slitsomt å skjule drikkingen. Det kom i tillegg til den bagasjen jeg bar på, forteller han.
Den gang jobbet han helkontinuerlig skift ved bedriften, og hadde perioder hvor han jobbet intensivt i fire uker før han så fikk langfri i to uker. Noe som innimellom ga ham for god tid til alkoholen.
– Det gikk jo nedover både fysisk og psykisk, og jeg visste at spiralen som jeg kom inn i, den når bunnen, sier han.
Det endte med at Kristiansen troppet opp på tillitsvalgtes kontor. Det var utpå ettermiddagen, og Kristiansen visste at Kivijärvi var alene akkurat denne dagen.
– Jeg er alkoholiker, fortalte han mens han sto i døråpningen.
Kivijärvi forteller at han ble sjokkert. Han hadde aldri sett eller hørt om noen som hadde nevnt at Kristiansen luktet alkohol eller at det var andre varsellamper.
– Hvis jeg skulle rangert alle de 170 ved bedriften etter de jeg mistenkte hadde et alkoholproblem, hadde jeg satt Bjørn Steinar på sisteplass, forteller han.
Kristiansen stoppet helt å drikke i seks år. I dag kan han ta seg en øl, men er ikke bekymret for tilbakefall fordi han ikke føler det samme behovet for å flykte fra virkeligheten.
Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Et forbilde på jobb
Kivijärvi forteller at Kristiansen er å regne som en mønsteransatt og et forbilde i måten han skjøtter jobben sin på. Samtidig trener han regelmessig på treningsrommet på jobb.
– Jeg har tenkt på at det utenfra kan virke som om jeg har alt på stell. Kollegaene mine vet jo ikke hva som foregår inni her, sier han og peker på hodet sitt med en finger.
For ett år siden tok en kollega ved industribedriften livet sitt. Kristiansen forteller at han har tenkt en del på om det hadde hjulpet å være åpen om sine egne problemer, og at han håper hans åpenhet nå kan inspirere andre som trenger det, til å søke hjelp.
Kronos Titan har en helseforsikring som blant annet sikrer ansatte rask time hos psykolog. Det er et lavterskeltilbud hvor ansatte ikke trenger å gå gjennom bedriften eller fastlegen, men de kan booke time uten at arbeidsgiver eller kollegaer trenger å få vite det. For Kristiansen ble det et vendepunkt.
Kivijärvi understreker at alle kan gå gjennom tøffe perioder i livet og med fordel kan få hjelp til «å sortere litt i kommoden for å få sokker og underbukser på rett sted».
– Prinsipielt er jeg imot en slik ordning hvor noen får raskere hjelp enn andre i samfunnet. Samtidig er rask hjelp viktig. Det er jo som andre plager; Om du ikke får gjort noe med det, så blir det verre, sier Kivijärvi.
Denne skaper debatt: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år: – Det føles som om familien min har kastet meg ut
PÅ RETT VEI: Psykologen har lært Bjørn Steinar Kristiansen flere nyttige triks for å takle hverdagen. Han skal pensjonere seg til neste år, men tror ikke det skal bli vanskelig å få så mye fritid.
Ole Palmstrøm
De små triksene i hverdagen
Kristiansen forteller at han fortsatt kan slite med tankespinn. Han liker å lese, men av og til blir det bare med et par sider. Tankene kommer i veien for konsentrasjonen.
– Jeg lærte en del knep av psykologen, men noe har jeg kanskje glemt og noe har jeg ikke brukt, forteller han.
Industriarbeideren har bestemt seg for å ta noen oppfriskningstimer hos psykologen. Til neste år skal han bli pensjonist og kommer til å få mer tid, både til seg selv og tankene.
– Jeg er ikke bekymret nå. Etter at jeg har fått hjelp, er jeg mye tryggere på meg selv, sier han.
Kristiansen mener at utfordringene hans og drikkingen har gått ut over mange, men sier han har forsonet seg med at han ikke kan endre på det som er gjort. Han vurderer å bruke pensjonisttilværelsen til å bidra frivillig i Kirkens Bymisjon eller en annen organisasjon, for slik å kunne hjelpe andre.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB