JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Å MISTE JOBBEN: Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den, forklarer psykolog. (Illustrasjonsfoto)

Å MISTE JOBBEN: Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den, forklarer psykolog. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Ledighet og psykisk helse:

Arbeidsledighet kan utløse traume. Her er psykologens råd

Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume.26.11.2020
13:18
26.11.2020 14:03

aurora@lomedia.no

Unormalt mange av oss har i løpet av året fått den vanskelige beskjeden om at jobben forsvinner, enten for godt eller midlertidig, på ubestemt tid.

Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume, forklarer Robert Speare som er spesialist i klinisk psykologi og daglig leder for Speare AS, som står bak tjenesten ledigpsykolog.no.

– For voksne mennesker er jobben gjerne en stor del av vår identitet. I tillegg er arbeidsplassen det stedet som gir oss mest sosial kontakt i hverdagen. Det betyr at når man mister en jobb, så opplever man det som noe som både påvirker selvbildet og det sosiale livet, sier han til FriFagbevegelse.

Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt

Å miste jobben kan derfor føre til to viktige psykologiske tap, i tillegg til at man gjerne får et økonomisk tap.

– Mange kjenner også på en skam som kan være knyttet til det at du må fortelle familie, venner og annen omgangskrets at du ikke har en jobb lenger. Å miste jobben kan altså sette i gang mange vanskelige psykologiske prosesser, fortsetter psykologen som tidligere var programleder i «Luksusfellen».

Saken fortsetter under bildet.

UNNGÅ FELLENE: – Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier psykolog Robert Speare.

UNNGÅ FELLENE: – Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier psykolog Robert Speare.

Thomas Thomassen

Koronakrisa gjør det vanskeligere å gjenvinne kontrollen

Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, forklarer psykologen, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den.

– Den enkeltes opplevelse av kontroll kan variere i en slik situasjon, noen ser på det å miste jobben som en mulighet, mens andre ser på det som forferdelig krise, sier Speare.

Fordi koronapandemien også har ført til en jobbkrise med nedbemanninger og permitteringer i stor skala, kan det nå være vanskeligere å gjenvinne kontrollen ved å skaffe seg ny jobb.

– Krisen i arbeidsmarkedet kan også gjøre at bedrifter ikke tør å satse på nyansettelser, og dermed er muligheten til å få ny jobb vesentlig svekket, sier han.

Mange ulike følelser

Den reelle økonomiske risikoen og det at du ikke lenger har forutsigbarhet for fremtidig lønn, vil typisk gjøre deg urolig og redd.

– Det er helt vanlige psykologiske reaksjoner når jobben forsvinner, forklarer psykologen.

Hvilke andre følelser som melder seg når du mister jobben, avhenger av personligheten din og hvor viktig jobben har vært for din identitet og status, forklarer han.

– En som opplever at jobben er sterkt knyttet til identiteten, vil føle på tap og sorg.

En sorgreaksjon vil gjerne skape en følelse av nedstemthet, tristhet, maktesløshet og oppgitthet.

– Situasjonen vil kjennes tung og vanskelig.

Hvis det er slik at jobben har betydd at du også hadde en form for status, så er det ikke bare en sorg, men også et tap av ansikt og en krenkelse. Da vil du også kjenne på skam, forklarer Speare.

– De vanlige reaksjonene vil være uro og angst. Du føler gjerne at du er redd for å møte på mennesker i omgivelsene, i frykt for å fortelle om det du opplever som en krenkelse, sier han.

– Så har man den heldige gruppen som alltid ser positivt på alt i livet, som kanskje vil se på det å miste jobben som en mulighet, legger han til.

Dersom man søker profesjonell hjelp, vil man få hjelp til å prøve å identifisere hvilken måte man reagerer på, identifisere personlighetstrekkene sine og få hjelp til å se på den nye situasjonen som en mulighet, forklarer psykologen.

– Kriser er ofte grobunn for utvikling, men det tar tid å bearbeide krisen først, sier Speare.

Fortell om det du opplever

Jobben er borte og de vanskelige følelsene har meldt seg. Hva kan man gjøre selv i en slik situasjon for å hindre at man synker for langt ned?

For å svare på dette, viser psykologen først til hva man absolutt ikke bør gjøre.

– Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier han og fortsetter:

– Det er dessverre slik at mange føler behovet for dette når de opplever noe vondt og vanskelig, som å miste jobben. Vi tyr ofte til det som er dårlig for oss når vi har det som verst.

– Det er da du må koble på hjernen din og innse at hvis du forteller om det du opplever til noen du har tillit til, hvis du forsøker å være så sosial som det går an å være, og hvis du forsøker å gjøre det du tror er bra for deg, fremfor å forsterke uvanene dine, så vil du også etter hvert føle deg bedre.

Rask psykisk hjelp i kommunen

Dersom du opplever at nærmiljøet ikke kan hjelpe deg, at det ikke er noen som er der for deg, så er det viktig å søke profesjonell hjelp, understreker han.

– Det er mulig å ta kontakt med kommunen for å få rask psykisk helsehjelp. Dette kan du snakke med fastlegen din om.

Hvis dine nærmeste eller du selv blir alvorlig bekymret for tilstanden din, og tenker at dette ikke er noe du kan håndtere alene, kan du henvises til distriktspsykiatrisk senter, forklarer Speare.

– Er det slik at du gjennom din tidligere arbeidsgiver har avtale om helseforsikring, så kan du ta kontakt med forsikringsselskapet for å få rask hjelp, sier han.

Bearbeide først, omstille seg etterpå

Regjeringen oppfordrer permitterte og ledige til å bruke tiden uten jobb til kompetanseheving, og Nav-sjefen har bedt langtidspermitterte i bransjer som er hardt rammet, om å vurdere nytt yrkesvalg.

Det er absolutt mulig og kan være nødvendig å omstille seg når man står uten jobb. Men vi må samtidig ha respekt for at vi er inne i en vanskelig periode, understreker Speare.

– Man kan ikke bare få ny jobb fordi man er villig til å prøve noe nytt og har en optimistisk innstilling, sier han.

Skal man lykkes med omstilling, må man først bearbeider den akutte krisen, og så innfinne seg med at man ikke nødvendigvis får alt man hadde i den gamle jobben, på første forsøk. Noen ganger må man ofre litt for å komme seg videre. forklarer han.

For eksempel kan det bety at du må tenke på noe helt annet i en periode i livet, enn det som tidligere var hovedmotivasjonen din.

– Kanskje motivasjonen i den jobben du mistet var at arbeidet var fascinerende og spennende, kanskje du hadde gode arbeidskolleger og lønna var god. Nå kan det være helt nødvendig å sette noe av dette til side for å sikre økonomisk trygghet.

Les også: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien

Ta et lite skritt framover

Det å bite i det sure eplet nå, vil gjerne lønne seg seg på sikt.

– Det å gå videre på denne måten vil også kunne gi mestringsfølelse, som gjør at du kan komme gjennom krisen og senere finne det arbeidet som er mer spennende for deg, der du treffer bedre kolleger og får betale bedre. Man må ikke være redd for å ta et lite skritt framover. Det er bedre å gjøre det, enn å vente på den helt rette nye jobben.

Men fordi vi er trygghetssøkende, kan det være vanskelig å tenke helt nytt, forklarer han.

– Alle mennesker er unike, med sine egne ferdigheter og sin egen personlighet, men ofte er det slik at vi er trygghetssøkende som individer, derfor føler oss bedre når vi har en jobb gå til, med et trygt, sosialt miljø. Den situasjonen blir en vane, og vaner gjør at vi har vanskeligheter for å se potensial, sier Speare og fortsetter:

– Selv om det er en opprivende situasjon å miste jobben, så vil man etter at man har bearbeidet krisen, kunne bruke sin personlighet og sine ferdigheter, til annet egnet arbeid.

Tabu rundt økonomiske problemer:Vi må snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.11.2020
13:18
26.11.2020 14:03Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

Stockthings/Colourbox

Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte», skriver Jonas Bals


Flere saker