Ledighet og psykisk helse:
Arbeidsledighet kan utløse traume. Her er psykologens råd
Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume.
Å MISTE JOBBEN: Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den, forklarer psykolog. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
aurora@lomedia.no
Unormalt mange av oss har i løpet av året fått den vanskelige beskjeden om at jobben forsvinner, enten for godt eller midlertidig, på ubestemt tid.
Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume, forklarer Robert Speare som er spesialist i klinisk psykologi og daglig leder for Speare AS, som står bak tjenesten ledigpsykolog.no.
– For voksne mennesker er jobben gjerne en stor del av vår identitet. I tillegg er arbeidsplassen det stedet som gir oss mest sosial kontakt i hverdagen. Det betyr at når man mister en jobb, så opplever man det som noe som både påvirker selvbildet og det sosiale livet, sier han til FriFagbevegelse.
Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt
Å miste jobben kan derfor føre til to viktige psykologiske tap, i tillegg til at man gjerne får et økonomisk tap.
– Mange kjenner også på en skam som kan være knyttet til det at du må fortelle familie, venner og annen omgangskrets at du ikke har en jobb lenger. Å miste jobben kan altså sette i gang mange vanskelige psykologiske prosesser, fortsetter psykologen som tidligere var programleder i «Luksusfellen».
Saken fortsetter under bildet.
UNNGÅ FELLENE: – Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier psykolog Robert Speare.
Thomas Thomassen
Koronakrisa gjør det vanskeligere å gjenvinne kontrollen
Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, forklarer psykologen, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den.
– Den enkeltes opplevelse av kontroll kan variere i en slik situasjon, noen ser på det å miste jobben som en mulighet, mens andre ser på det som forferdelig krise, sier Speare.
Fordi koronapandemien også har ført til en jobbkrise med nedbemanninger og permitteringer i stor skala, kan det nå være vanskeligere å gjenvinne kontrollen ved å skaffe seg ny jobb.
– Krisen i arbeidsmarkedet kan også gjøre at bedrifter ikke tør å satse på nyansettelser, og dermed er muligheten til å få ny jobb vesentlig svekket, sier han.
Mange ulike følelser
Den reelle økonomiske risikoen og det at du ikke lenger har forutsigbarhet for fremtidig lønn, vil typisk gjøre deg urolig og redd.
– Det er helt vanlige psykologiske reaksjoner når jobben forsvinner, forklarer psykologen.
Hvilke andre følelser som melder seg når du mister jobben, avhenger av personligheten din og hvor viktig jobben har vært for din identitet og status, forklarer han.
– En som opplever at jobben er sterkt knyttet til identiteten, vil føle på tap og sorg.
En sorgreaksjon vil gjerne skape en følelse av nedstemthet, tristhet, maktesløshet og oppgitthet.
– Situasjonen vil kjennes tung og vanskelig.
Hvis det er slik at jobben har betydd at du også hadde en form for status, så er det ikke bare en sorg, men også et tap av ansikt og en krenkelse. Da vil du også kjenne på skam, forklarer Speare.
– De vanlige reaksjonene vil være uro og angst. Du føler gjerne at du er redd for å møte på mennesker i omgivelsene, i frykt for å fortelle om det du opplever som en krenkelse, sier han.
– Så har man den heldige gruppen som alltid ser positivt på alt i livet, som kanskje vil se på det å miste jobben som en mulighet, legger han til.
Dersom man søker profesjonell hjelp, vil man få hjelp til å prøve å identifisere hvilken måte man reagerer på, identifisere personlighetstrekkene sine og få hjelp til å se på den nye situasjonen som en mulighet, forklarer psykologen.
– Kriser er ofte grobunn for utvikling, men det tar tid å bearbeide krisen først, sier Speare.
Fortell om det du opplever
Jobben er borte og de vanskelige følelsene har meldt seg. Hva kan man gjøre selv i en slik situasjon for å hindre at man synker for langt ned?
For å svare på dette, viser psykologen først til hva man absolutt ikke bør gjøre.
– Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier han og fortsetter:
– Det er dessverre slik at mange føler behovet for dette når de opplever noe vondt og vanskelig, som å miste jobben. Vi tyr ofte til det som er dårlig for oss når vi har det som verst.
– Det er da du må koble på hjernen din og innse at hvis du forteller om det du opplever til noen du har tillit til, hvis du forsøker å være så sosial som det går an å være, og hvis du forsøker å gjøre det du tror er bra for deg, fremfor å forsterke uvanene dine, så vil du også etter hvert føle deg bedre.
Rask psykisk hjelp i kommunen
Dersom du opplever at nærmiljøet ikke kan hjelpe deg, at det ikke er noen som er der for deg, så er det viktig å søke profesjonell hjelp, understreker han.
– Det er mulig å ta kontakt med kommunen for å få rask psykisk helsehjelp. Dette kan du snakke med fastlegen din om.
Hvis dine nærmeste eller du selv blir alvorlig bekymret for tilstanden din, og tenker at dette ikke er noe du kan håndtere alene, kan du henvises til distriktspsykiatrisk senter, forklarer Speare.
– Er det slik at du gjennom din tidligere arbeidsgiver har avtale om helseforsikring, så kan du ta kontakt med forsikringsselskapet for å få rask hjelp, sier han.
Bearbeide først, omstille seg etterpå
Regjeringen oppfordrer permitterte og ledige til å bruke tiden uten jobb til kompetanseheving, og Nav-sjefen har bedt langtidspermitterte i bransjer som er hardt rammet, om å vurdere nytt yrkesvalg.
Det er absolutt mulig og kan være nødvendig å omstille seg når man står uten jobb. Men vi må samtidig ha respekt for at vi er inne i en vanskelig periode, understreker Speare.
– Man kan ikke bare få ny jobb fordi man er villig til å prøve noe nytt og har en optimistisk innstilling, sier han.
Skal man lykkes med omstilling, må man først bearbeider den akutte krisen, og så innfinne seg med at man ikke nødvendigvis får alt man hadde i den gamle jobben, på første forsøk. Noen ganger må man ofre litt for å komme seg videre. forklarer han.
For eksempel kan det bety at du må tenke på noe helt annet i en periode i livet, enn det som tidligere var hovedmotivasjonen din.
– Kanskje motivasjonen i den jobben du mistet var at arbeidet var fascinerende og spennende, kanskje du hadde gode arbeidskolleger og lønna var god. Nå kan det være helt nødvendig å sette noe av dette til side for å sikre økonomisk trygghet.
Les også: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien
Ta et lite skritt framover
Det å bite i det sure eplet nå, vil gjerne lønne seg seg på sikt.
– Det å gå videre på denne måten vil også kunne gi mestringsfølelse, som gjør at du kan komme gjennom krisen og senere finne det arbeidet som er mer spennende for deg, der du treffer bedre kolleger og får betale bedre. Man må ikke være redd for å ta et lite skritt framover. Det er bedre å gjøre det, enn å vente på den helt rette nye jobben.
Men fordi vi er trygghetssøkende, kan det være vanskelig å tenke helt nytt, forklarer han.
– Alle mennesker er unike, med sine egne ferdigheter og sin egen personlighet, men ofte er det slik at vi er trygghetssøkende som individer, derfor føler oss bedre når vi har en jobb gå til, med et trygt, sosialt miljø. Den situasjonen blir en vane, og vaner gjør at vi har vanskeligheter for å se potensial, sier Speare og fortsetter:
– Selv om det er en opprivende situasjon å miste jobben, så vil man etter at man har bearbeidet krisen, kunne bruke sin personlighet og sine ferdigheter, til annet egnet arbeid.
Tabu rundt økonomiske problemer: – Vi må snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk