JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Å MISTE JOBBEN: Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den, forklarer psykolog. (Illustrasjonsfoto)

Å MISTE JOBBEN: Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den, forklarer psykolog. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Ledighet og psykisk helse:

Arbeidsledighet kan utløse traume. Her er psykologens råd

Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume.26.11.2020
13:18
26.11.2020 14:03

aurora@lomedia.no

Unormalt mange av oss har i løpet av året fått den vanskelige beskjeden om at jobben forsvinner, enten for godt eller midlertidig, på ubestemt tid.

Fordi jobben har så mange viktige funksjoner for oss, kan det å miste den utløse en form for psykologisk traume, forklarer Robert Speare som er spesialist i klinisk psykologi og daglig leder for Speare AS, som står bak tjenesten ledigpsykolog.no.

– For voksne mennesker er jobben gjerne en stor del av vår identitet. I tillegg er arbeidsplassen det stedet som gir oss mest sosial kontakt i hverdagen. Det betyr at når man mister en jobb, så opplever man det som noe som både påvirker selvbildet og det sosiale livet, sier han til FriFagbevegelse.

Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt

Å miste jobben kan derfor føre til to viktige psykologiske tap, i tillegg til at man gjerne får et økonomisk tap.

– Mange kjenner også på en skam som kan være knyttet til det at du må fortelle familie, venner og annen omgangskrets at du ikke har en jobb lenger. Å miste jobben kan altså sette i gang mange vanskelige psykologiske prosesser, fortsetter psykologen som tidligere var programleder i «Luksusfellen».

Saken fortsetter under bildet.

UNNGÅ FELLENE: – Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier psykolog Robert Speare.

UNNGÅ FELLENE: – Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier psykolog Robert Speare.

Thomas Thomassen

Koronakrisa gjør det vanskeligere å gjenvinne kontrollen

Alle mennesker har behov for en følelse av å ha kontroll, forklarer psykologen, og når jobben forsvinner, kan følelsen av kontroll forsvinne med den.

– Den enkeltes opplevelse av kontroll kan variere i en slik situasjon, noen ser på det å miste jobben som en mulighet, mens andre ser på det som forferdelig krise, sier Speare.

Fordi koronapandemien også har ført til en jobbkrise med nedbemanninger og permitteringer i stor skala, kan det nå være vanskeligere å gjenvinne kontrollen ved å skaffe seg ny jobb.

– Krisen i arbeidsmarkedet kan også gjøre at bedrifter ikke tør å satse på nyansettelser, og dermed er muligheten til å få ny jobb vesentlig svekket, sier han.

Mange ulike følelser

Den reelle økonomiske risikoen og det at du ikke lenger har forutsigbarhet for fremtidig lønn, vil typisk gjøre deg urolig og redd.

– Det er helt vanlige psykologiske reaksjoner når jobben forsvinner, forklarer psykologen.

Hvilke andre følelser som melder seg når du mister jobben, avhenger av personligheten din og hvor viktig jobben har vært for din identitet og status, forklarer han.

– En som opplever at jobben er sterkt knyttet til identiteten, vil føle på tap og sorg.

En sorgreaksjon vil gjerne skape en følelse av nedstemthet, tristhet, maktesløshet og oppgitthet.

– Situasjonen vil kjennes tung og vanskelig.

Hvis det er slik at jobben har betydd at du også hadde en form for status, så er det ikke bare en sorg, men også et tap av ansikt og en krenkelse. Da vil du også kjenne på skam, forklarer Speare.

– De vanlige reaksjonene vil være uro og angst. Du føler gjerne at du er redd for å møte på mennesker i omgivelsene, i frykt for å fortelle om det du opplever som en krenkelse, sier han.

– Så har man den heldige gruppen som alltid ser positivt på alt i livet, som kanskje vil se på det å miste jobben som en mulighet, legger han til.

Dersom man søker profesjonell hjelp, vil man få hjelp til å prøve å identifisere hvilken måte man reagerer på, identifisere personlighetstrekkene sine og få hjelp til å se på den nye situasjonen som en mulighet, forklarer psykologen.

– Kriser er ofte grobunn for utvikling, men det tar tid å bearbeide krisen først, sier Speare.

Fortell om det du opplever

Jobben er borte og de vanskelige følelsene har meldt seg. Hva kan man gjøre selv i en slik situasjon for å hindre at man synker for langt ned?

For å svare på dette, viser psykologen først til hva man absolutt ikke bør gjøre.

– Det verste du kan gjøre når du mister jobben, er ikke å fortelle om det til noen, isolere deg og begynne å trøstespise eller bruke mer rusmidler, sier han og fortsetter:

– Det er dessverre slik at mange føler behovet for dette når de opplever noe vondt og vanskelig, som å miste jobben. Vi tyr ofte til det som er dårlig for oss når vi har det som verst.

– Det er da du må koble på hjernen din og innse at hvis du forteller om det du opplever til noen du har tillit til, hvis du forsøker å være så sosial som det går an å være, og hvis du forsøker å gjøre det du tror er bra for deg, fremfor å forsterke uvanene dine, så vil du også etter hvert føle deg bedre.

Rask psykisk hjelp i kommunen

Dersom du opplever at nærmiljøet ikke kan hjelpe deg, at det ikke er noen som er der for deg, så er det viktig å søke profesjonell hjelp, understreker han.

– Det er mulig å ta kontakt med kommunen for å få rask psykisk helsehjelp. Dette kan du snakke med fastlegen din om.

Hvis dine nærmeste eller du selv blir alvorlig bekymret for tilstanden din, og tenker at dette ikke er noe du kan håndtere alene, kan du henvises til distriktspsykiatrisk senter, forklarer Speare.

– Er det slik at du gjennom din tidligere arbeidsgiver har avtale om helseforsikring, så kan du ta kontakt med forsikringsselskapet for å få rask hjelp, sier han.

Bearbeide først, omstille seg etterpå

Regjeringen oppfordrer permitterte og ledige til å bruke tiden uten jobb til kompetanseheving, og Nav-sjefen har bedt langtidspermitterte i bransjer som er hardt rammet, om å vurdere nytt yrkesvalg.

Det er absolutt mulig og kan være nødvendig å omstille seg når man står uten jobb. Men vi må samtidig ha respekt for at vi er inne i en vanskelig periode, understreker Speare.

– Man kan ikke bare få ny jobb fordi man er villig til å prøve noe nytt og har en optimistisk innstilling, sier han.

Skal man lykkes med omstilling, må man først bearbeider den akutte krisen, og så innfinne seg med at man ikke nødvendigvis får alt man hadde i den gamle jobben, på første forsøk. Noen ganger må man ofre litt for å komme seg videre. forklarer han.

For eksempel kan det bety at du må tenke på noe helt annet i en periode i livet, enn det som tidligere var hovedmotivasjonen din.

– Kanskje motivasjonen i den jobben du mistet var at arbeidet var fascinerende og spennende, kanskje du hadde gode arbeidskolleger og lønna var god. Nå kan det være helt nødvendig å sette noe av dette til side for å sikre økonomisk trygghet.

Les også: Disse grepene bør du ta hvis du sliter med økonomien

Ta et lite skritt framover

Det å bite i det sure eplet nå, vil gjerne lønne seg seg på sikt.

– Det å gå videre på denne måten vil også kunne gi mestringsfølelse, som gjør at du kan komme gjennom krisen og senere finne det arbeidet som er mer spennende for deg, der du treffer bedre kolleger og får betale bedre. Man må ikke være redd for å ta et lite skritt framover. Det er bedre å gjøre det, enn å vente på den helt rette nye jobben.

Men fordi vi er trygghetssøkende, kan det være vanskelig å tenke helt nytt, forklarer han.

– Alle mennesker er unike, med sine egne ferdigheter og sin egen personlighet, men ofte er det slik at vi er trygghetssøkende som individer, derfor føler oss bedre når vi har en jobb gå til, med et trygt, sosialt miljø. Den situasjonen blir en vane, og vaner gjør at vi har vanskeligheter for å se potensial, sier Speare og fortsetter:

– Selv om det er en opprivende situasjon å miste jobben, så vil man etter at man har bearbeidet krisen, kunne bruke sin personlighet og sine ferdigheter, til annet egnet arbeid.

Tabu rundt økonomiske problemer:Vi må snakke om hva det å miste jobben eller bli permittert og tape inntekt faktisk betyr for folk

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.11.2020
13:18
26.11.2020 14:03Mest lest

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

Sissel M. Rasmussen

Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

Helge Rønning Birkelund

Ny måling: Nå rykker Jonas Gahr Støre fra

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Nanna Aanes Wolden

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

LO-leder Peggy gleder seg: – Valgseier for Arbeiderpartiet er resultat av en laginnsats


Flere saker