JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeiderpartiets  leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik presenterer det alternative budsjettet på en heldigital pressekonferanse.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik presenterer det alternative budsjettet på en heldigital pressekonferanse.

Ørn E. Borgen / NTB

Arbeiderpartiets alternative budsjett

Ap vil bruke 14,7 milliarder mer av oljefondet: – Viktig å bruke penger nå

Arbeiderpartiet vil bruke 14,7 milliarder kroner mer av oljefondet og omprioriterer 8 milliarder i sitt alternative budsjett.12.11.2020
13:58
12.11.2020 15:25

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet la torsdag formiddag fram sitt alternative budsjett, for første gang kun digitalt.

Partiet vil bruke 14,7 milliarder mer av oljefondet, 0,2 prosent mer enn regjeringen.

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre er det fortsatt innenfor den såkalte handlingsregelen.

– Regelen er at du skal bruke mindre i gode tider og kan bruke mer i dårlige tider. Det er nå det er viktig å trykke bedre til og bruke penger på folk og sosial rettferdighet. Hvis ikke kan det raskt bli dyrt senere, sa Støre på pressekonferansen.

Allerede nå varsler Støre at krisetiltakene i forhold til inntektssikring må utvides til å gjelde fram til 1. juli. Det gjelder både permitteringsregelverket og kompensasjonsordningen for næringslivet.

– Det er bedre å ha en lengre horisont som kan vurderes underveis hvis den skulle forbedre seg, enn å ha en kort horisont og komme løpende etter slik regjeringen har gjort til nå. Det skaper større usikkerhet, mener Ap-lederen.

Mye lest: Thorbjørn Berntsen: – Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok!

Kraftfulle tiltak

Ap-lederen varsler kraftfulle tiltak på grunn av dagens situasjon knyttet til covid-19.

– Vi må ta vare på bedriftene som nå har utfordringer, ikke fordi de drives dårlig men på grunn av koronakrisen. Om de enten er tvunget til å stenge ned eller har drastisk fall i inntektene må de holdes i live til pandemien er over. Derfor må alle ha en inntektssikring fram til minst 1. juli, mener han.

– Vi vil ha en mer aktiv næringspolitikk som bidrar til å skape jobber, kutte utslipp, og møte nye teknologiske utfordringer. Vi vil ha en utvikling av næringslivet med en stat som stiller opp, men som også stiller krav og er en aktiv medspiller, sier Jonas Gahr Støre.

I budsjettet ligger det blant annet inne en hydrogensatsing på en milliard kroner. Arbeiderpartiet vil blant annet ikke bare satse på et prosjekt for karbonfangst- og lagring av karbon, men både Norcem i Brevik og på Klemetsrud i Oslo. Det øker bevilgningene til 4,5 milliarder neste år.

Partiet foreslår også en pakke for maritim næring.

Debatt: «Kritikken fra Høyre viser at Ap er på rett vei»

Prioritere arbeidsfolk

Det alternative budsjettet til Arbeiderpartiet gir sterke signaler om en prioritering av vanlige arbeidsfolk. Ikke bare skattemessig, hvor de som tjener lite skal få mindre skatt mens de som tjener mye skal betale mer.

Hadia Tajik er bekymret for at koronapandemien kan gå fra å være en helsekrise til å bli en sosial og økonomisk krise.

– Vi er i en usikker tid med mange smitteverntiltak. Det er viktig at det også følges opp med nødvendige økonomiske tiltak, mener finanspolitisk talsperson, Hadia Tajik.

– Folk trenger sikkerhet og forutsigbarhet for egen økonomi. Derfor forlenger vi inntektssikringsordningene, gjeninnfører feriepenger for dagpenger og foreslår at kompensasjonsordningen for bedriftene må dekke mer og ha lenger varighet. Nå er det viktig å forebygge ensomhet og isolasjon, blant annet gjennom satsing på lavterskeltilbud innen psykisk helse, sier Tajik.

– Feriepenger for dagpenger kan gi utbetalinger på 12 000 kroner allerede neste sommer for helt vanlige arbeidsfolk som har stått i en tøff tid, sier Hadia Tajik.

Egenandelen for pendlere foreslås senket fra 24 000 til 15 000 kroner, og partiet foreslår å doble fagforeningsfradraget.

Hadia Tajik mener Arbeiderpartiets budsjett betyr mer forutsigbarhet for egen økonomi, og sterkere innsats for trygge, hele og faste stillinger.

Blant Arbeiderpartiets prioriteringer er også billigere barnehage og SFO og mer støtte til tannhelse.

Professor reagerer kraftig: – Arbeiderpartiet tar feil om samordningsfella

Dyrere luksusbiler

Arbeiderpartiet vil gjøre det dyrere å kjøpe luksus-elbiler gjennom å innføre moms på elbiler som koster mer enn 600 000 kroner.

– Pengene skal i stedet brukes til ladestasjoner i distriktene, sier hun.

Sykehusøkonomien skal styrkes med en milliard, og partiet vil ha et lavere tak for egenandelen for helsetjenester, noe som har en prislapp på en milliard kroner.

Ap vil også slå en tykk strek over ABE-reformen. Det gjør at en innsparing på 1,7 milliarder kroner går tapt.

– I åtte år har denne reformen skapt så mye demotivasjon. Det finnes bedre måter å prioritere på, sa Støre på pressekonferansen.

Dette er blant tingene Ap vil bruke penger på:

– 14,7 milliarder kroner til en tiltakspakke for å sikre arbeidsplasser, herunder 4.000 flere tiltaksplasser, 300 flere VTA-plasser, økte ressurser til Nav og flere studie- og lærlingplasser. Pengene skal hentes fra oljefondet.

– 5,9 milliarder til inntektssikring for arbeidstakere for å motvirke økonomiske konsekvenser av koronapandemien. 3,4 milliarder skal brukes til å gjeninnføre retten til feriepenger for arbeidsløse som mottar dagpenger.

– Øke kompensasjonsordningene til næringslivet, kulturlivet og mediene med nesten 4,7 milliarder. Ordningene skal gjelde fram til 1. juli 2021.

– Styrke fylkes- og kommuneøkonomien med 3,45 milliarder kroner, herunder 1,5 milliarder kroner til økt vedlikehold, oppgradering og rehabilitering.

– 1,6 milliarder til barn og unge, herunder 2.900 flere barnehageplasser (310 millioner) og redusert makspris (283 millioner).

– 1,3 milliarder kroner mer til veier og kollektivprosjekter enn det regjeringen har foreslått.

– Styrke sykehusøkonomien med 1 milliard kroner.

– Senke taket for egenandeler for helsetjenester. Kostnad: 1 milliard.

– 1 milliard til Statkraft til utvikling av industriell hydrogenkraft.

– Øke forsvarsbudsjettet med 500 millioner kroner for at Forsvaret skal kunne ansette 500 flere i 2021.

– Tiltakspakke for maritime næringer på rundt 500 millioner kroner.

– 329 millioner kroner til å rekruttere og ansette 1.000 nye lærere

– 200 millioner kroner til styrket arbeid med likestilling.

– Styrke regional næringsutvikling med i alt 360 millioner kroner.

– Styrket tilbud om offentlige tannhelsetjenester: 250 millioner kroner.

– Bygge ladestasjoner for elbil i hele landet: 220 millioner kroner.

– 3.000 nye studieplasser ved universiteter og høyskoler: 169 millioner kroner.

– Tiltak mot arbeidslivskriminalitet: 161 millioner kroner.

– Styrke politidistriktene og sikre mer lokalt politi: 150 millioner kroner.

* Kostnader skal dekkes gjennom

– økt bruk av oljepenger

– diverse kutt, som konsulentbruk (2,4 milliarder), kontantstøtte (745 millioner), støtte til private barnehager (147 millioner), samt andre omprioriteringer

– økt skatt for høytlønte og dem med store formuer, økt CO2-avgift og innføring av moms på dyre elbiler

Kilde: NTB

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.11.2020
13:58
12.11.2020 15:25Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker