JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeiderpartiets  leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik presenterer det alternative budsjettet på en heldigital pressekonferanse.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik presenterer det alternative budsjettet på en heldigital pressekonferanse.

Ørn E. Borgen / NTB

Arbeiderpartiets alternative budsjett

Ap vil bruke 14,7 milliarder mer av oljefondet: – Viktig å bruke penger nå

Arbeiderpartiet vil bruke 14,7 milliarder kroner mer av oljefondet og omprioriterer 8 milliarder i sitt alternative budsjett.12.11.2020
13:58
12.11.2020 15:25

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet la torsdag formiddag fram sitt alternative budsjett, for første gang kun digitalt.

Partiet vil bruke 14,7 milliarder mer av oljefondet, 0,2 prosent mer enn regjeringen.

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre er det fortsatt innenfor den såkalte handlingsregelen.

– Regelen er at du skal bruke mindre i gode tider og kan bruke mer i dårlige tider. Det er nå det er viktig å trykke bedre til og bruke penger på folk og sosial rettferdighet. Hvis ikke kan det raskt bli dyrt senere, sa Støre på pressekonferansen.

Allerede nå varsler Støre at krisetiltakene i forhold til inntektssikring må utvides til å gjelde fram til 1. juli. Det gjelder både permitteringsregelverket og kompensasjonsordningen for næringslivet.

– Det er bedre å ha en lengre horisont som kan vurderes underveis hvis den skulle forbedre seg, enn å ha en kort horisont og komme løpende etter slik regjeringen har gjort til nå. Det skaper større usikkerhet, mener Ap-lederen.

Mye lest: Thorbjørn Berntsen: – Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok!

Kraftfulle tiltak

Ap-lederen varsler kraftfulle tiltak på grunn av dagens situasjon knyttet til covid-19.

– Vi må ta vare på bedriftene som nå har utfordringer, ikke fordi de drives dårlig men på grunn av koronakrisen. Om de enten er tvunget til å stenge ned eller har drastisk fall i inntektene må de holdes i live til pandemien er over. Derfor må alle ha en inntektssikring fram til minst 1. juli, mener han.

– Vi vil ha en mer aktiv næringspolitikk som bidrar til å skape jobber, kutte utslipp, og møte nye teknologiske utfordringer. Vi vil ha en utvikling av næringslivet med en stat som stiller opp, men som også stiller krav og er en aktiv medspiller, sier Jonas Gahr Støre.

I budsjettet ligger det blant annet inne en hydrogensatsing på en milliard kroner. Arbeiderpartiet vil blant annet ikke bare satse på et prosjekt for karbonfangst- og lagring av karbon, men både Norcem i Brevik og på Klemetsrud i Oslo. Det øker bevilgningene til 4,5 milliarder neste år.

Partiet foreslår også en pakke for maritim næring.

Debatt: «Kritikken fra Høyre viser at Ap er på rett vei»

Prioritere arbeidsfolk

Det alternative budsjettet til Arbeiderpartiet gir sterke signaler om en prioritering av vanlige arbeidsfolk. Ikke bare skattemessig, hvor de som tjener lite skal få mindre skatt mens de som tjener mye skal betale mer.

Hadia Tajik er bekymret for at koronapandemien kan gå fra å være en helsekrise til å bli en sosial og økonomisk krise.

– Vi er i en usikker tid med mange smitteverntiltak. Det er viktig at det også følges opp med nødvendige økonomiske tiltak, mener finanspolitisk talsperson, Hadia Tajik.

– Folk trenger sikkerhet og forutsigbarhet for egen økonomi. Derfor forlenger vi inntektssikringsordningene, gjeninnfører feriepenger for dagpenger og foreslår at kompensasjonsordningen for bedriftene må dekke mer og ha lenger varighet. Nå er det viktig å forebygge ensomhet og isolasjon, blant annet gjennom satsing på lavterskeltilbud innen psykisk helse, sier Tajik.

– Feriepenger for dagpenger kan gi utbetalinger på 12 000 kroner allerede neste sommer for helt vanlige arbeidsfolk som har stått i en tøff tid, sier Hadia Tajik.

Egenandelen for pendlere foreslås senket fra 24 000 til 15 000 kroner, og partiet foreslår å doble fagforeningsfradraget.

Hadia Tajik mener Arbeiderpartiets budsjett betyr mer forutsigbarhet for egen økonomi, og sterkere innsats for trygge, hele og faste stillinger.

Blant Arbeiderpartiets prioriteringer er også billigere barnehage og SFO og mer støtte til tannhelse.

Professor reagerer kraftig: – Arbeiderpartiet tar feil om samordningsfella

Dyrere luksusbiler

Arbeiderpartiet vil gjøre det dyrere å kjøpe luksus-elbiler gjennom å innføre moms på elbiler som koster mer enn 600 000 kroner.

– Pengene skal i stedet brukes til ladestasjoner i distriktene, sier hun.

Sykehusøkonomien skal styrkes med en milliard, og partiet vil ha et lavere tak for egenandelen for helsetjenester, noe som har en prislapp på en milliard kroner.

Ap vil også slå en tykk strek over ABE-reformen. Det gjør at en innsparing på 1,7 milliarder kroner går tapt.

– I åtte år har denne reformen skapt så mye demotivasjon. Det finnes bedre måter å prioritere på, sa Støre på pressekonferansen.

Dette er blant tingene Ap vil bruke penger på:

– 14,7 milliarder kroner til en tiltakspakke for å sikre arbeidsplasser, herunder 4.000 flere tiltaksplasser, 300 flere VTA-plasser, økte ressurser til Nav og flere studie- og lærlingplasser. Pengene skal hentes fra oljefondet.

– 5,9 milliarder til inntektssikring for arbeidstakere for å motvirke økonomiske konsekvenser av koronapandemien. 3,4 milliarder skal brukes til å gjeninnføre retten til feriepenger for arbeidsløse som mottar dagpenger.

– Øke kompensasjonsordningene til næringslivet, kulturlivet og mediene med nesten 4,7 milliarder. Ordningene skal gjelde fram til 1. juli 2021.

– Styrke fylkes- og kommuneøkonomien med 3,45 milliarder kroner, herunder 1,5 milliarder kroner til økt vedlikehold, oppgradering og rehabilitering.

– 1,6 milliarder til barn og unge, herunder 2.900 flere barnehageplasser (310 millioner) og redusert makspris (283 millioner).

– 1,3 milliarder kroner mer til veier og kollektivprosjekter enn det regjeringen har foreslått.

– Styrke sykehusøkonomien med 1 milliard kroner.

– Senke taket for egenandeler for helsetjenester. Kostnad: 1 milliard.

– 1 milliard til Statkraft til utvikling av industriell hydrogenkraft.

– Øke forsvarsbudsjettet med 500 millioner kroner for at Forsvaret skal kunne ansette 500 flere i 2021.

– Tiltakspakke for maritime næringer på rundt 500 millioner kroner.

– 329 millioner kroner til å rekruttere og ansette 1.000 nye lærere

– 200 millioner kroner til styrket arbeid med likestilling.

– Styrke regional næringsutvikling med i alt 360 millioner kroner.

– Styrket tilbud om offentlige tannhelsetjenester: 250 millioner kroner.

– Bygge ladestasjoner for elbil i hele landet: 220 millioner kroner.

– 3.000 nye studieplasser ved universiteter og høyskoler: 169 millioner kroner.

– Tiltak mot arbeidslivskriminalitet: 161 millioner kroner.

– Styrke politidistriktene og sikre mer lokalt politi: 150 millioner kroner.

* Kostnader skal dekkes gjennom

– økt bruk av oljepenger

– diverse kutt, som konsulentbruk (2,4 milliarder), kontantstøtte (745 millioner), støtte til private barnehager (147 millioner), samt andre omprioriteringer

– økt skatt for høytlønte og dem med store formuer, økt CO2-avgift og innføring av moms på dyre elbiler

Kilde: NTB

12.11.2020
13:58
12.11.2020 15:25Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker