JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-landsmøtet 2017

Ap-lederen advarer Handel og Kontor mot å vedta EØS-exit

Jonas Gahr Støre med klar beskjed til landsmøtet i Handel og Kontor.
Ap-leder Jonas Gahr advarer mot å gå ut av EØS

Ap-leder Jonas Gahr advarer mot å gå ut av EØS

Martin Guttormsen Slørdal

Onsdag skal landsmøtet i LO-forbundet Handel og Kontor stemme over en uttalelse som kan ende med at nok et LO-forbund går inn for at Norge skal bryte med EØS-avtalen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen brukte begge sine landsmøtetaler mandag til å advare mot å vedta en slik uttalelse.

– Å melde oss ut av EØS-avtalen vil være et feilgrep. Det vil jeg advare mot. Vi må ha felles regler med de landene vi handler med rundt oss. Vår økonomi er liten i forhold til et sterkt Europa. EØS er i første rekke en beskyttelse for de svake, sa Jonas Gahr Støre.

Slik finner Handel og Kontor nye medlemmer på Facebook

Liberalistisk

– EØS-avtalen er ikke perfekt, men av de utfordringene vi har i det norske arbeidslivet er EØS liten i forhold til det vi har her hjemme, minnet Ap-lederen forsamlingen om.

– Å si at vi ikke vil ha likebehandling er et farlig skritt å gå. Noen sier at vi må gjøre felles kamp med britene. Se til Storbritannia. Hva kommer i stedet? Jo, en liberalistisk landbrukspolitikk, sa Støre og minnet landsmøtet om at LO er mer medlem i Europa enn det Norge er.

– Vi må bekjempe høyrepolitikk enten den kommer fra Brussel eller Oslo. Den største og viktigste utfordringen er hva som kommer fra regjeringskontorene her hjemme, mente Jonas Gahr Støre.

Han fikk støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen.

HK-ledelsen gikk på et durabelig nederlag om organisasjon

Kongress til våren

Til våren er det kongress i LO igjen. Viktige forbund som EL og IT Forbundet, Norsk Transportarbeiderforbund og Fellesorganisasjonen har vendt tommelen ned for EØS-avtalen.

Fellesforbundet klarte å lande på enighet om et ja med visse vilkår, men forbundet var delt i synet på mange områder i forhold til dette.

Nå er det altså Handel og Kontor som skal vedta en uttalelse. På landsmøtet for fire år siden var det svært jevnt, og flere store distrikter har sendt inn forslag om at Norge må melde seg ut til årets landsmøte.

• Følg oss på Facebook

EU-regelverket

I sitt forslag til uttalelse ønsker forbundsstyret «å jobbe for en mer sosial rettferdighet og et demokratisk Europa sammen med faglige og sosiale bevegelser».

Det skal arbeides aktivt for å påvirke EU-regelverk som har betydning for oss, heter det videre. Og norske politikere må utnytte det handlingsrommet EØS-avtalen faktisk gir, og om nødvendig benytte seg av sin veto- og forhandlingsrett.

Forbundsstyret foreslår også at regjeringen nedsetter et utvalg hvor arbeidslivets parter er representert og som følger forhandlingene med Storbritannia om Brexit.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Warning
Annonse
Annonse