JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersielt velferdskonsern risikerer å miste kontrakten med Oslo kommune:

Attendo hjemmetjeneste er meldt til Fylkesmannen

Den private hjemmetjenesten Attendo er tatt for å stelle sår og vaske bort avføring med samme vann, avslører Aftenposten. Fagforbundet er rystet over nivået i Attendo.

Skjermdump

yngvil@lomedia.no

Det er ikke første gang Attendo er i søkelyset. FriFagbevegelse avslørte i fjor en rekke kritikkverdige forhold i Attendo hjemmetjeneste.

Dokumenter FriFagbevegelse fikk tilgang til viste at den kommersielle bedriften satte ufaglærte hjemmehjelper til å stelle kreftsår og leggsår, gjøre blæreskylling hos pasienter med urinkateter og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – uten å lære dem opp først. De ufaglærte ansatte hadde heller ingen erfaring i noe av dette fra før.

Lege og professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Aslak Syse, kalte det «ulovlig».

Les saken: Ufaglærte uten opplæring gjør sykepleier-oppgaver i Attendo

Jussprofessor: – Uforsvarlig å sette folk til å gjøre faglig arbeid de ikke er kvalifisert til

Studenter varslet om saken

I går skrev Aftenposten om to sykepleierstudenter i praksis som var med en hjemmesykepleier fra Attendo på jobb. De observerte blant annet at hjemmesykepleieren gjorde dette:

• Pleieren brukte samme vann til både å vaske bort avføring og til sårstell

• Brukte toalettpapir til å tørke liggesår

• Stelte åpne sår uten hansker

• Tok infeksjonsprøve, men sendt den ikke videre

• Studentene frykter at pasienten døde av blodforgiftning

Eldrebyråden ber Fylkesmannen prioritere saken

Eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), sier til Aftenposten at hun har bedt Fylkesmannen om å prioritere saken.

Geir Hansen, kommunikasjonsansvarlig i Attendo Norge, sier til Aftenposten at Attendo ser alvorlig på saken. Han sier også til avisen at Helseetaten i Oslo har tillit til Attendo: – Helseetaten har fått vår orientering og uttrykker tillit til oss, samtidig som de avventer Fylkesmannens behandling, sier Hansen.

Les også: Fant ulovligheter i privat hjemmehjelp

Fagforbundet er rystet over Attendo

Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, reagerer sterkt på avsløringene.

– Jeg er rystet over fagligheten i bedriften, sier Follerås.

– Enhver person med fagutdanning, om det er helsefagarbeider eller sykepleier, vet at det ikke skal brukes dopapir i sår, eller skittent vaskevann. Attendos bortforklaringer i etterkant, inngir heller ikke til særlig tillit til at de er i stand til å rydde opp i slike, og tilsvarende saker for ettertiden. Attendo hjemmetjeneste har også en ganske fersk historie med lignende forhold i 2015. påpeker hun.

– Det er godt at byrådet tar tak i dette og velger å offentliggjøre firmanavn og hvilken bydel dette gjelder. Brukerne av tjenestene fortjener den tryggheten det er å vite om graverende forhold og hvilke firma dette gjelder, sier Follerås.

– All ære til flinke studenter som reagerer, ser pasientens beste, og varsler om uverdige og kritikkverdige forhold i Attendo hjemmetjeneste, sier hun.

Les også: Arbeidstilsynet venter på at Attendo skal rydde opp

Warning
Annonse
Annonse