JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOS BI: Ingvild Smines Tybring-Gjedde holdt foredrag om på BI tirsdag forrige uke.

HOS BI: Ingvild Smines Tybring-Gjedde holdt foredrag om på BI tirsdag forrige uke.

Leif Martin Kirknes

Samfunnssikkerhet:

Betongsperrer på Karl Johan hjelper ikke mot cybertrusler, påpeker ministeren

Alt henger sammen med alt. Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde prøver å holde oversikt over helheten.


09.12.2019
13:55
21.08.2023 17:14

leif.kirknes@lomedia.no

– Helt til jeg ble utnevnt som statsråd var alle mine passord Ingvil123, erkjenner samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som forrige uke snakket for en forsamling på sitt tidligere studiested BI.

Hun fremhever at rollen som samfunnssikkerhetsminister ikke ble opprettet for at Frp skulle kunne skryte på seg en statsråd til. At Norge har splittet opp i «justis og beredskapsdepartementet» i to ulike ministerposter ser hun på som nødvendig for å få på plass noen som kan holde oversikten over helheten.

Samfunnssikkerhetsminister kan med loven i hånd dra helseministeren, justisministeren, digitaliseringsministeren eller fiskeriministeren etter ørene, forklarer hun. Hvis noen lurer på hvorfor en samfunnssikkerhetsminister skulle ønske å dra en fiskeriminister etter ørene, påpeker Tybring-Gjedde at «alt henger sammen med alt».

Flere fagforeninger støtter forslag om at sikkerhetsloven skal gjelde for helseforetakenes IT-infrastruktur

Totalbildet

90 prosent av norske selskaper er små og mellomstore bedrifter. Disse leverer produkter og tjenester til flere aktører, påpeker ministeren.

– Små selskapet leverer ikke bare en dings til én industri. Hvis du leverer til olje og gassindustrien, leverer du kanskje også til maritim sektor og kanskje også til helsevesenet. Så om noe skjer der digitalt, så kan det også ramme helsesektoren som selskapet leverer til, eller oljesektoren, eller maritim sektor. Vi blir svært sårbare. Alt henger sammen med alt, sier hun.

Sikkerhetsutvalg peker på den nettoppkoblede leke-elefanten i rommet

Der departementene jobber i hver sin silo, skal Tybring-Gjedde se over alle siloene, forklarer hun. En ny vei som er lagt til billigste trasé, men har samferdselsministeren tenkt på om det er rassikkert der? Når en tunnel planlegges et sted, men det er for langt unna brannstasjoner, og dét i en tid med elbiler på fremmarsj, biler der branner er komplisert slukningsarbeid?

– Jeg har det overordnede ansvaret i å se sammenhengen av hvilke konsekvenser beslutningene fra et sted får på andre områder, sier Tybring-Gjedde.

Krevende tider

Strøm og kommunikasjon to svært viktige ting i samfunnsberedskapsperspektiv. En ting er at bortfall av strøm kan koste potensielt mye penger, særlig i oljebransjen. Sykehus har nødgenerator, men hva med hjemmepasienter – der er det ingen nødgenerator. Utstyret her avhenger gjerne også av telekom.

Telekom er dessuten viktig for å kunne kommunisere i kriser. At mobilnettet gikk ned etter ekstremvær i Jølster i sommer gjorde mange i området og dere pårørende redde.

Men det kan jo også være andre årsaker enn ekstremvær for at ting skjærer seg. Norge er langt frempå innen digitaliteter og adopterer ny teknologi raskt. Men å være tidlig ute gjør også at problemene som oppstår treffer deg først.

Vi er også koblet opp mot mange systemer hele tiden, og det er ikke uten risiko når en ondsinnet epost til én person kan sette hele bedriftsnettverket ut av spill, og kaskje til og med ramme bedriftens leverandører.

Og er vi i det hele tatt sikre på at all teknologien vi har bygget ut samfunnet med er satt sammen av leverandører vi kan stole på og at leverandørene har brukt komponenter fra selskaper som vil oss vel?

Etter 22. juli har det etter hvert kommet på plass tykke murer på bygninger og betongsperrer nedover Karl Johan. Men Tybring-Gjedde påpeker at disse ikke hjelper mot cybertrusler.

– Hvis noen skyter på et kontor, kommer politiet. Hvis noen skyter på kjerneinfrastruktur, kommer ingen, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen

Det er krevende tider, fastslår hun. Det trengs kompetanse i alle ledd. Det trengs flere studieplasser innen IKT-sikkerhet. Til og med mer enn det legges opp til i statsbudsjettet, innrømmer hun. Men samtidig helpder det ikke med flere studieplasser om man ikke også får fatt på nok forelsere som kan lære opp studentene – også det er mangelvare.

Og så var det det at alt henger sammen med alt, da. Andre yrkesgrupper er også nødt til å føgle med på utviklingen.

– Også elektrikere må få kunnskap om det digitale utfordringsbildet, mener Tybring-Gjedde.

Totalkaos

Det blir ikke mindre komplisert av konsepter som «hybride angrep», der mye rart skjer på likt og målet er at full forvirring skal oppstå. Hvis strømmen i del av en kommune forsvinner, mens helsesektoren i samme kommune går ned på grunn av noe IT-greier som man ikke skjønner hva er for noe, samtidig som noe rart skjer med trafikklysene så det skjer ulykker der og det også pågår saker og ting som rammer myndighetene.

Kanskje varer det en dag, kanskje varer det i flere måneder.

Skjer tingene uavhengig av hverandre eller henger de sammen? Og hvem er det som tukler med datasystemene, er det en nasjonalstat eller en superflink 16-åring? Hvor er fienden? Militær? Sivil?

Om man «blir tatt digitalt», kan det gi rom for det komplette kaos hvis angriperen også starter å sende ut misvisende info. «Løp til vest» når du skulle løpt østover. «Ikke bruk T-banen, for der er det gass.»

– Du kan skape kaos i en mobilisering til en krigssituasjon eller i en spiss situasjon fordi vi kan bli tatt på IKT-systemet i det digitale, sier ministeren.

Dekningsdirektør ber kommuner føre oversikt over sine automatiserte tjenester

Kompleks

Verden er kompleks fra før. Trump, Brexit og et tidvis betent forhold til Russland. Kinesere på teknologisk fremmarsj. Iran bygger stadig opp sin kompetanse. Klima, helt uavhengig av om det er menneskeskapt eller ikke, gjør at det går skred der det ikke gikk skred før og det har også vært alvorlige flommer og stygge skogbranner den siste tiden. Til og med Finnmark har nå fått gressbranntilløp.

Drone kan bli flygende basestasjon - kunne hjulpet situasjonen i Jølster

Vi reiser mer enn før. Nordmenn drar ut. Og folk kommer fra andre land til Norge for å bo, hvilket skaper gnisninger her i landet og har ført til et «relativt polariserende samfunn med økende eliteskepsis», forteller Tybring-Gjedde.

Mer og mer i samfunnet ligger i private hender. Omtrent 90 prosent av logistikk og digital infrastruktur, ifølge ministeren.

– Mer og mer har kommet på private hender og vi er helt avhengig av å få med oss private aktører og det sivile samfunn inn i forståelsen om hvordan dette utfordrer oss som land, samfunn og enkeltindivider, sier Tybring-Gjedde.

– Derfor havner alt dette innunder meg som har ansvar for den sivile samfunnssikkerheten på tvers.

Blir ikke perfekt

Det har blitt laget ti IT-sikkerhetsråd som alle selskaper i landet er oppfordret til å implementere, og om disse implementeres kunne det stoppet rundt 90 prosent av alle dataangrep her til lands.

– Så kunne IT-sikkerhetssektoren fokusert på de siste ti prosentene, sier Tybring-Gjedde, som fastslår at få selskaper ser ut til å engasjere seg på IT-sikkerhet, selv åpne trusselvurderinger tror hun svært få gidder å lese.

Samtidig erkjenner hun at det aldri bil bli perfekt. Det er et land med valgfrihet. Selv om røyking beviselig øker kreftrisikoen, er det lov å røyke, på peker hun.

– Restrisiko må vi leve med. Det gjelder å finne balansen for hvor mye innsats vi skal ha, hvor mye vi får ut av det og hva vi faktisk ønsker, sier hun.

Hun minner for øvrig om tipset om å ha nødvann stående klar i heimen og ber folk sjekke røykvarslerbatteriene og støvsuge varslersensoren nå som juletida slår til for fullt. Juletid er også høytid for dødsbranner, minner hun om.

Henning vil bli brannmann, men har ingen skole å gå på

Samfunnsberedskapstiltak

Regjeringen har iverksatt følgende samfunnsberedskapstiltak, fremhever Tybring-Gjedde:

• Nasjonal strategi for digital sikkerhet

• Nasjonal strategi for digital sikkerhetskompetanse

• Tiltaksoversikt for digital sikkerhet

• Sikkerhetsloven er revidert

• Opprettet Nasjonalt Cyberkrimsenter

• Opprettet Nasjonalt Cybersikkerhetssenter

09.12.2019
13:55
21.08.2023 17:14

Samfunnsberedskapstiltak

Regjeringen har iverksatt følgende samfunnsberedskapstiltak, fremhever Tybring-Gjedde:

• Nasjonal strategi for digital sikkerhet

• Nasjonal strategi for digital sikkerhetskompetanse

• Tiltaksoversikt for digital sikkerhet

• Sikkerhetsloven er revidert

• Opprettet Nasjonalt Cyberkrimsenter

• Opprettet Nasjonalt Cybersikkerhetssenter




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker