JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne dronen kan bli en flygende basestasjon

Slik kan dekningen raskt gjenopprettes ved neste norske naturkatastrofe.
DRONE: Slik ser den ut, FX450, her utstilt på UAS Norways dronekonferanse mens teknikere skrur i dronens hode. Propellen er bak på dette flyet.

DRONE: Slik ser den ut, FX450, her utstilt på UAS Norways dronekonferanse mens teknikere skrur i dronens hode. Propellen er bak på dette flyet.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Eggemoen-selskapet Robot Aviation har blant annet Skyrobot FX450 i sin portefølje. Den 200 kilos tunge ubemannede flymaskinen med vingespenn på sju meter kan holde seg i lufta i opptil 20 timer på 100 liter diesel.

Med nyttelastkapasitet på 100+ kilo kan den for eksempel utrustes med egne basestasjoner for mobilnettet. På denne måten er tanken at den skal kunne redde dagen i områder der mobilsenderne av ulike årsaker går ned for telling, slik som under jordraset i Jølster i Sogn og Fjordane.

– Tradisjonelt er dronen tiltenkt brukt til overvåking og inspeksjon. Men dette med kommunikasjon har kommet opp som tema, sier selskapets direktør Børre Larsen, som i går pratet på både ekom-konferansen til Tekna og på konferansen til droneorganisasjonen UAS Norway et steinkast unna.

Mening

Det er gjort et pilotforsøk initiert av Telenor Svalbard som har bekymringer for dekningssituasjonen i Spitsbergen-området der det går mye cruisebåter og det verken er god dekning på mobil, VHF eller maritim bredbåndsradio.

Kan man flytte en 4G-basestasjon opp i lufta hvis det trengs for krisehåndtering, ble det spurt, og noe tid senere startet Robot Aviation i samarbeid med Telenor Svalbard og Andøya Space Center å testfly en FX450 utrustet med Telenor-utstyr på Svalbard.

– Det gir jo bare mening å flytte noden opp i lufta der man går klar av hindre. Det er en god idé for alle som er avhengige av samband som virker, sier Larsen.

Telenor har tidligere uttalt at et slikt dronefly trolig vil kunne gi dekning på 4–6 kvadratkilometer i 2–3000 meters høyde, en høyde der de heller ikke er i veien for helikoptre som foretar redningsaksjoner på havoverflaten.

Fastlandet

Larsen legger til at dronen naturligvis enkelt kan utrustes med annet utstyr, slik at man ikke har et kostbart ubemannet fly stående på bakken og tvinne tommeltotter i påvente av at mobilnettet skal falle ned et sted. Det kan direkteoverføre video og utrustes med andre sensorer.

– Droner kan supplere andre virkemidler vi har og bidra til økt situasjonsforståelse, sier Larsen.

Når det gjelder telefunksjonaliteten jobbes det med å etablere en pilot på fastlandet.

(Fortsetter under bildet)

DIREKTØR: Børre Larsen i Robot Aviation.

DIREKTØR: Børre Larsen i Robot Aviation.

Leif Martin Kirknes

Flere eksempler

Det er for øvrig ikke første gang droner flyr inn i televerdenen. Nokia brukte i 2016 en drone til å sette en basestasjon på taket til sitt kontorbygg i California, en basestasjon som fikk strøm via solceller og som kommuniserte med resten av nettet via radio.

Det har også vært mye snakk om droner til inspeksjon av basestasjoner. Telias transmisjonsplanleggere i Norge bruker droner for å teste ut radiolinje-forhold.

Les også: Telia med gladnyheter til telekommontører

I Australia driver teleoperatøren Telstra og tester ut det samme som Robot Aviation, men ved hjelp av en drone-sverm basert på multikopter-flyging som kommuniserer med resten av telenettet via radiolinje eller via en fysisk kabel koblet til en av dronene i stedet for et drone-fly.

Ifølge Dronemagasinet har studenter fra Universitetet i Tromsø også testet ut dronedekning på Svalbard, gjennom et selvbygd multikopter som får kontinuerlig strøm via en 120 meter lang og 1 mm tynn kabel til bakken.

«Dronedekning» er for øvrig noe Nasjonal kommunikasjonsmyndighet ser for seg som mulig løsning på bortfall av dekning under katastrofer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse